Yapılan araştırmalara göre Türkiye, 18.6 milyon kullanıcı sayısı ile facebook’ta en büyük 4. ülke durumunda.
ShareThis tarafından yapılan araştırma sosyal paylaşımların %81 gibi çok büyük bir kısmının Facebook üzerinden yapıldığını ortaya çıkarmış.
Global Web Index‘in aşağıdaki grafikteki son araştırmasında yer alan verilere göre kullanıcıların %44’ü günde bir saatten fazla bir süreyi sosyal ağlarda harcıyor. Yine kullanıcıların %18’i üç saatten fazla sosyal ağlarda vakit geçirmeyi tercih ediyor.
Sosyal medyayı günde 1-2 saat aralığında kullanan kişiler tüm kullanıcıların %17’sini oluştururken 2-3 arası sosyal ağlara bağlı kalanların oranı %9’da kalıyor.
Araştırmaya göre internet kullanıcılarının %13’ü ise sosyal ağlarda hiç vakit geçirmiyor.
Araştırmada kullanıcıların yarım saat ile 1 saat arasında sosyal ağlara bağlı kalan kullanıcılar daha büyük bir grubu oluşturuyor: sosyal medyada günde az 30 dakika vakit geçiren kullanıcıların oranı %21.
Bu süreyi 30 dakika ile 1 saat arasına çıkaran kullanıcılar ise %22 oranında kalmış.
İnternet Bağımlılığı Boşanma Sebebi Olabilir mi?
Sanal dünyada çocuk bakma oyunu oynarken kendi çocuğunu ihmal edip ölümüne sebep olanlar, günlerce yemeğini bile bilgisayar başında yiyip kan pıhtılaşmasından ölenlerden sonra Çin, Tayvan, Kore gibi ülkeler internet bağımlılığını ulusal bir sağlık krizi olarak görüp tedavilere başladı.
Artık internet bağımlılığının depresyon, kaygı, obsesif kompulsif bozukluk, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye de neden olduğu kabul ediliyor.
Yukarıda verdiğimiz raporda görüldüğü üzere, sosyal ağlarda vakit harcamayanlar %13’le küçük azınlığı oluşturuyor, ve yaklaşık yarısının 1 saate kadar zamanını buralarda harcadığı anlaşılıyorken; bir eşin ne kadar süre facebookta gezinmesi boşanma sebebi olabilir?
Öncelikle belirtelim ki eşlerin birlikte yaşamalarında sorun yaratan, evlilikleri temelinden sarsacak her türlü davranış boşanma sebebi olabilir. Bu davranışların objektif olarak olumlu veya olumsuz olması evlilikte önemli değildir. Boşanma davası açıldığında hakim, “bundan da dava açılır mı?” diyemez.
Örneğin, eşin spor yapması, evsiz hayvanlara yemek vermesi, temizlik yapması, sağlıklı beslenmesi evliliği sarsacak boyutlara ulaştığında boşanma nedenidir.
Bir eşin spor yapması olumlu bir nitelik olarak görülebilir, ancak eşin spor yapması diğer eşi rahatsız ediyor olabilir. Yukarıdaki örneklerden gidecek olursak:
eş aleyhine açılan boşanma davası kabul edilmelidir. Buradaki önemli nokta ise, eşin bu alışkanlıklarının diğer eş tarafından ortak yaşamayı çekilmez bulunmasıdır.
Yani buradaki boşanma sebebi, subjektif bir sebeptir, boşanma davası açan eş, iddiasını bu yönde kanıtladığı takdirde boşanma kararı verilmelidir. Hiç kimse, istemediği halde kanun zoruyla evli tutulamaz.
Bunun gibi, eşin zamanının büyük kısmını, internette, facebook, twitter, instagram gibi sosyal ortamlarda geçirmesi de diğer eş tarafından evlilik birliğinin temelinden sarsılmış kabul edilecek kadar rahatsız edici bulunuyorsa boşanma sebebi olarak kabul edilmektedir.
Bu nedenle tazminat alınabilir mi?
Boşanma davalarında Türk Medeni Kanunu’nun 174. maddesine göre maddi ve manevi tazminat istenebilir.
Ancak manevi tazminata hükmedilebilmesi için boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkının saldırıya uğramış olması gerekir. Eşin vaktinin çoğunu internette harcaması, diğer eşin kişilik haklarına saldırı niteliğinde değildir. Bu nedenle bu kusurlu davranışlar nedeniyle tazminat verilmemelidir.
http://www.yasingirgin.av.tr/facebook-bagimliligi-bosanma-nedeni-olur-mu/