HÜSEYİN ŞİMŞ[email protected]
AKP'nin ‘milli iradeyi yansıtma, yargıdaki çok başlılığı kaldırma’ gerekçeleriyle yapmayı planladığı düzenlemelere tepki gösteren Yargıçlar Sendikası ve Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV), “Amaç başkanın yargısını oluşturmak” dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 2016 yılı Eylem Planı’nda açıkladığı Danıştay'ı ve Yargıtay'ı kaldırarak yerine temyiz mahkemeleri kurma, Anayasa Mahkemesi ve yapısı değiştirilerek ikiye ayrılacak Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK ) üyelerinin Meclis tarafından belirlenmesi planını yargı örgütleri BirGün’e değerlendirdi. Yargıçlar Sendikası Başkanı Mustafa Karadağ ile YARSAV Başkanı Murat Arslan düzenlemeyi eleştirerek, asıl amaçlananın parti yargısı oluşturmak olduğunu söyledi.
‘RTÜK modeli bitirir’
Yargıdaki değişikliklerin halkın tüm kesimleri tarafından benimsenmesinin önemli olduğunu vurgulayan Mustafa Karadağ, Danıştay ve Yargıtay kaldırılarak yerine Temyiz Mahkemeleri'nin getirilecek olmasının, yargının hızlandırılması ve iyileştirilmesi amaçlı olmadığını söyledi.
HSYK'nin yapısının değiştirilmesine de değinen Karadağ, oluşturulacak Hâkimler Yüksek Kurulu ve Savcılar Yüksek Kurulu ile Anayasa Mahkemesi'nin üyelerinin Meclis tarafından belirlenmesinin yargıya güveni tamamen bitireceğini söyledi. Karadağ, "Eğer RTÜK modeli gibi bir model oluşturulacaksa buna kesinlikle karşıyız. Çünkü o zaman siyasi partiler kendi yargıçlarını seçecek. O yargıçların kendilerini seçen siyasilere karşı bir gönül borcu olacak. Kendi partisinin benimsediği görüşten ileriye giden bir karara varamayacak" dedi.
'Çok büyük tehlike'
Yüksek yargı üyelerinin Meclis tarafından belirlenmesi durumunda Meclis'in en az beşte dört çoğunluğun iradesinin kurula yansıması gerektiğini ifade eden Karadağ, şu ifadeleri kullandı; "Tek partinin ya da iki partinin birlik olması ile üye belirlenmesi doğru olmaz. Eğer hâkimlerin ve savcıların seçimine beşte dört temsil oranı yansırsa, o zaman bunu kabul edebiliriz. Salt çoğunlukla seçimi ise reddediyoruz. Demokrasi refleksleri gelişmemiş Türkiye gibi ülkeler için çok tehlikelidir. Hele ki bir Cumhurbaşkanı'nın 'Anayasa fiilen askıdadır' diyebildiği bir ülkede çok daha tehlikelidir."
‘İktidar üye seçtirecek’
Değişiklerin başkanlık sistemi hazırlıklarının bir parçası olduğunu savunan YARSAV Başkanı Arslan ise temel amacın ‘başkanın yargısı’nı oluşturmak olduğuna dikkat çekti. Üyelerin belirlenmesinde Meclis’in salt çoğunluğunun aranacağına dikkat çeken Arslan, "Bu da demek oluyor ki uzlaşma sağlanmayacak ve iktidar kendi istediğini mahkemelere ve HSYK'ya seçtirecek. İktidar kendi yargısını ortaya koyuyor. Yüksek mahkemeler bakımından bu asla kabul edilemez" diye konuştu.
Asıl yapılması gerekenin yargı içerisindeki sorunların tespit edilmesi ve çözüm yolunun belirlenmesi olduğunun altını çizen Arslan, "Anayasa Mahkemesi ve HSYK açısından baktığımızda dış ses olması bakımından azınlık olacak şekilde hâkim ve savcı olmayan üyeler atanabilir ama çoğunluğun seçimi yargıçlar ve savcılarca yapılmalıdır. Hâkimler ve savcılar bağımsız olmalıdır" dedi.
http://www.birgun.net/haber-detay/baskanin-yargisi-kurulmak-isteniyor-98066.html