Bir efsanenin ardından: Metin Oktay.

~ 13.09.2013, Yeni Yaklaşımlar ~

Bugün Türkiye futbolunun en büyük efsanelerinden biri olan Metin Oktay’ın ölüm yıldönümü, Taçsız Kral bugün bir kez daha saygıyla anılıyor.

Ali Ufuk Arikan - soL

Tribünlerin geçmişe oranla ilk kez bu kadar politik olduğu bir dönemde belki de en büyük eksiklik yeşil sahalarda. Türkiye’de futbol hala Emre Belözoğlu ve Arda Turan gibi isimlerle anılırken, bugün futbolda aranan karakterlerin başında gelen isimlerden birinin, Metin Oktay’ın ölüm yıldönümü… Bugün onu yeniden hatırlamakta büyük fayda var.

TİP’e oy verdi, Denizler için imza topladı
Türkiye İşçi Partisi'ne oy verdiğini açıklayan, Denizlerin idam kararına karşı imza atan ve toplayan bir futbolcu düşünün, üstelik bunları yaptığı sırada ülkenin o dönemdeki en büyük futbol yıldızıydı. O şimdikiler gibi siyasetçiler karşısında önünü ilikleyip, maçlardan sonra başbakanı arayanlara benzemiyordu. Metin Oktay işte bu yüzden “Taçsız Kral” oldu…

Metin nasıl bir futbolcuydu?
Türkiye futbolun gördüğü en büyük futbolcuların başında geliyor Metin Oktay. Futbol hayatı boyunca tam 6 kez gol kralı olurken, lig tarihinde tam 217 gol kaydetti. Milli Takım formasıyla ise 19 gole imza attı. 1962-63 sezonunda 26 maçta attığı 38 golle bir sezonda en fazla gol rekorunu kırdı. 26 maçta attığı 38 golle, maç başına 1.4 gol ortalaması yakalayan Metin Oktay’ın bu rekoru günümüzde henüz kırılamadı.

Kısacası başlıktaki soruya dönersek; Metin Oktay çok önemli bir futbolcuydu. Bunun yanında Oktay, hiçbir zaman günümüz futbolunda sıkça rastlanan karakterlerdeki gibi kötünün ve çirkinin yanında olmadı. Ne rekabet için düşmanlık üretti, ne sahada çirkefleşti. Metin Oktay, maç sonunda “başbakanım” güzellemeleri de yapmadı. O şimdinin “yıldızları” gibi Başbakan’a “rabia” işaretiyle selam gönderenlerden değildi.

Onu “Taçsız Kral” yapan şeylerden birisi de kuşkusuz onun bu yönü oldu.

mo1.jpg

Düzen partileri Metin’e vekillik teklif ederse
Metin Oktay denilince akla gelen özellikler bunlar olurken, arşivlerde rastladığımız bir haber Taçsız Kral’a ilişkin o kadar çok şey anlatıyor ki, fazla söze de gerek kalmıyor.

Buna göre futbolu bırakmasının ardından CHP ve Adalet Partili vekiller tarafından bir oy deposu olarak görülen Metin’e “bizden milletvekili ol” baskısı yapılır. Baskı öyle boyutlara ulaşır ki Metin sohbet dışı kalarak iki vekil birbirine laf yetiştirmeye başlar. Son söz ise Metin’e kalır:

“İkinizin teklifine de hayır diyorum beyler. Benim sahada yaptığım ayak oyunlarının ne değeri olur, ne sözü olur, mecliste sizlerin arasında?”

Gladyatör, Metin Oktay’ı anlatıyor
Futbolumuzun bir diğer büyük efsanesi Metin Kurt, Metin Oktay’ı şu sözlerle anlatıyor:

Türk futbol tarihinde, taraflı tarafsız tüm sporseverler için Metin Ağabey efsane bir isimdir… Özel yaşamında tüm insanlara karşı derin bir sevgi beslemiş, her zaman dara düşen sporcuların ve dostlarının Hızır gibi imdadına –maddi veya manevi- yetişmiştir. Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan’ın idamına karşı yürütülen imza kampanyasına katılarak onların verdiği mücadeleye karşı ne kadar duyarlı olduğunu göstermişti. Onun bu yanını insanlarımızın çok azı bilir.

"Tek solcu sporcu sen misin?"
Metin Kurt, Jale Altunel'in derlediği "Çizgideki Gladyötör" kitabında da Metin Oktay'a ilişkin ilginç bir anısını anlatıyor. Futbolu bıraktıktan sonra Metin Kurt'un maddi anlamda sıkıntı yaşadığını bilen Metin Oktay, Kurt'a kendisini görmesi için haber gönderiyor. Metin Kurt ise, kendisine jubile teklif edileceğini bildiği için bu ziyareti sürekli erteliyor. Jubileyi "modern dilencilik" olarak tanımladığı için böyle bir teklifi kabul etmek isteyemen ama bir yandan da Metin Oktay'ı kıramayacağını bilen Kurt'u sonunda Metin Oktay arayıp buluyor.

Metin Kurt, Oktay'ın kendisine söylediklerini şöyle anlatıyor:

"Ben senin ağabeyin değil miyim? Tek solcu sporcu sen misin? Sana kaç kez haber gönderdiğim halde niçin gelmedin?..."

Hits: 81409