Gizli Tanıdık, Açıkımsı Tanık

~ 29.09.2013, Mine KIRIKKANAT ~

Herkesin neler oluyor sorusuna yanıt aradığı o karmaşa içerisinde, Türkiye bir ilki daha, bir cumhuriyet savcısının gizli tanıklığını yaşamaktaydı, sessiz sedasız. Evet, ilk kez bir cumhuriyet savcısı gizli tanık olmuş ya da yapılmıştı… Meslektaşı aleyhine ifadeler vermişti.
Gizli tanık Efe kod isimli kişi, İliç Cumhuriyet Savcısı Bayram Bozkurt olunca, özel bir ayraç açmak da şart:
Bayram Bozkurt İliç’te savcılık yaparken Bekir Buran isimli kişinin şikâyeti üzerine hakkında soruşturma başlatılır. Soruşturmayı da Başsavcı İlhan Cihaner yürütür. Cihaner’in Adalet Bakanlığı’na gönderdiği fezlekede, İliç Savcısı Bayram Bozkurt hakkında şu suçlamalar yer alır:
- Yürüyen davada hâkimi kastedip, ‘Hâkim Bey’le görüştüm, zor ikna ettim, yalnız Hâkim Bey’i balayına gönderme sözü verdim’ diyerek 1750 TL istedi.
- Divriği Kalesi’nde 7 kişiyle kaçak kazı yapmaya gitti. Savcı Bozkurt gözcülük yaparken polis baskın düzenledi. İkisi yakalandı, Bozkurt ve diğerleri kaçtı.
- AKP İlçe Başkanı ve iki kişiden borç alıp ödemedi.
- İliç’teki altın madeniyle ilgili çevreyi kirletmek suçundan yürüttüğü soruşturmada rüşvet istedi.
- Malvarlığı geliriyle orantısız, lüks araçlarda görülüyor.
- MHP İlçe Başkanı İshak Kaçmaz ile bir türbede izinsiz kazı için jandarma komutanına teklif götürdü. Bu işte Emniyet amiri ve hâkimin de ortak olduğunu söyledi.
- Uyuşturucu sanığını 5 bin TL karşılığında serbest bıraktı.
- Yeşilyurt köyünde ormandan izinsiz kesilen ağaç yüklü traktörün bırakılması karşılığında 2500 TL rüşvet alıp takipsizlik kararı verdi.
- Bir yaralama olayında 9 bin TL rüşvet istedi.

 

***


Fezleke sonrası Bayram Bozkurt için 8 Eylül 2009’da yargılama izni çıktı ve hakkında ‘çıkar sağlamak, görevi kötüye kullanmak’tan 30 Aralık 2009’da Erzincan Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.
Hakkında dava açılan İliç Savcısı Bayram Bozkurt, Erzurum Özel Yetkili Savcılığı’nca sürdürülen İrticayla Mücadele Eylem Planı’nın Erzincan’da uygulamaya konulduğu iddiasına ilişkin soruşturmanın da gizli tanığıydı.
Dönemin Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal’a da bilgi verdiği ve operasyonlarda etkili olduğu anlaşılan Bayram Bozkurt’un hakkındaki iddialara ilişkin Adalet Bakanlığı müfettişlerine verdiği 12 sayfalık savunmadaki anlatımlar, yenilir yutulur cinsten değildi.
Bayram Bozkurt, hakkında fezleke düzenleyen başsavcıyı (İlhan Cihaner) Ergenekoncu olmakla, kendisini şikâyet eden köylüyü Ergenekon adına tarihi eser kaçırmakla, rüşvet aldığı iddiasının tanığını PKK saldırılarına göz yummakla, borcunu ödemediğini söyleyen çaycıyı bile Ergenekoncu olmakla suçladı.

 

***


Savcı Bayram Bozkurt, sürekli izlendiğini söylüyordu; ancak en dikkat çeken iddiası ise arabasına iki kez ‘kene’ konulmasıydı. Hatta kendisini takip eden araçtan kendi aracının fren sistemi bilgisayarla bozulmaya bile çalışılmıştı. Kuyumcu Erdoğan Kaya, savcı Bozkurt’un kendisinden 1600 TL’lik altın aldığı, bunun bir kısmını ödeyip bir kısmını ise hiç ödemediği iddiasındaydı. Savcı Bozkurt, iddiaya karşı kuyumcunun ne olduğunu açıkladı: ‘O bir JİTEM’cidir!’
İliç Savcısı Bayram Bozkurt hakkında soruşturma açılmasına neden olan şikâyeti, Bekir Buran yapmıştı. Buran’a göre savcı kendisinden 1250 TL borç almış ve parasını savcıdan zorlukla geri alabilmişti. Buran’ın bu iddiasına Bozkurt’un yanıtı hazırdı:
‘Bekir, Ergenekon’un bölgedeki tarihi eser ve uyuşturucu işlerini takip etmekte, Ergenekon örgütüne bu yolla para aktarmaktadır. (Kendisinden) Borç almadım
.’
İliç adliyesi çaycısı Muharrem Macit’in 86 TL’lik çay borcunu ödemediği iddiası doğru muydu? Elbette değil. Savcı Bayram Bozkurt’a göre, kendisinin 86 TL’lik borcu olduğunu söyleyen adliye çaycısı, aslında çaycı değil, albay lakaplı özel bir ekip mensubuydu! Zaten savcının bu çaycıya da borcu yoktu.”*
* İLHAN TAŞCI’nın Gizli Tanıdık (Cumhuriyet Kitapları, 2013) başlıklı belgeselinden alıntıdır.

G NOKTASI

İsviçre hukukun üstünlüğü ile ünlü bir ülke...Yasalarına göre de denetim dışı mekânlar, örneğin evde alkollü içki üretmek yasak.
Kantonlardan birinde söylenti yayılıyor, bir İsviçrelinin evinde inanılmaz miktarlarda içki ürettiği iddia ediliyor.
Savcılıktan arama emri çıkarılıyor, polis İsviçrelinin evine baskın yapıyor, köşe bucak didik didik arıyor. Evde alkol üretimi için gerekli her türlü araç bulunuyor, ama bir gram içkiye rastlanmıyor.
Zanlıyı yine de mahkemeye çıkarıyorlar ve yargıç, adamcağıza yasak içki üretmekten iki yıl hapis cezası veriyor.
İsviçreli itiraz ediyor:
“Evimde bir gram içki yok, beni nasıl mahkûm edersiniz?”
Yargıç, verdiği kararın adil olduğundan emin, tersliyor:
“Ama içki üretmek için gerekli tüm donanıma sahipsiniz!”
İsviçreli,
“Öyleyse bir iki yıl da tecavüzden verin bari!” diyor.
Hâkim kızgın ve şaşkın:
“Bir de tecavüz suçu mu işledin?”
Adam sakin ve gururlu:
“Hayır, ama gerekli tüm donanıma sahibim!”

“Kural dışı bir mahkeme, adilliği kural dışı bir mahkemedir.”

ANDRE PREVOT

 

29 Eylül 2013 - Cumhuriyet

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 2465