Batman'dan bakarak Kürt meselesi

~ 04.06.2012, Taha AKYOL ~

BAHÇEŞEHİR Üniversitesi’nde Güneydoğu’yla ilgili bir toplantının öncesine Batman’da kamu görevi yapan yetkililerle görüşüyorum.
 

“Uludere olayı psikolojik kopuşu artırdı” diyorlar. Bu görevlilerin AKP karşıtı olmaları söz konusu değil, konu bilhassa önemlidir.

Kürt dili ve kültürüyle ilgili rahatlamalar, artan kamu hizmetleri Batman’da siyasi havayı pozitife yöneltiyor, teröre tepki gelişiyordu, “fakat iyiye giden bu havayı Uludere olayı ciddi şekilde olumsuz etkiledi”.

Biliyoruz ki bölge genelinde de böyle...

Hava olumluya dönerken

Batman Valisi Ahmet Turhan, sorularım üzerine bazı bilgiler verdi: Eski Tekel depolarının bazıları öğrenci yurdu yapılmış, bazıları tekstil yatırımcılarına açılmıştı. 45 atölyede 3500 kişi çalışıyor. Batman ilinde 18 yeni lise binası inşaat halinde. Kız öğrenciler için 2500 yataklı yeni binalar yapılıyor...

Yeni açıklanan teşvikler etkili olmuş, “onlarca firma” yatırım yapmak için Batman Valiliği’ne başvurmuş, arsa istiyorlar. Bir Alman firması Batman’da rüzgar türbini fabrikası kurmak istiyor...

Ama Uludere faciası!..

 ‘Gerilla’ yerine ne?!

Dağa çıkışları önleyememek Türkiye’nin otuz yıldır çözemediği bir sorun. Propagandası yapılarak, idealize edilerek anlatılan ‘gerilla efsanesi’ gençleri etkiliyor.
Peki, ‘silahlı adam’ yerine, sanatçı, sporcu, gazeteci, siyaset ve bilim adamı olmaya özenmeleri sağlanamaz mı? Bu yönde pozitif “rol modelleri” çocuklara sunulamaz mı?

Batman Valiliği ile Bahçeşehir Üniversitesi (BAÜ), Hürriyet gazetesinin de sponsorluk desteğiyle, böyle bir projeyi yürütüyor: Bu çerçevede “İdeallerimizdeki Yarınlar, Yarınlardaki Toplumsal Barış” konulu kompozisyon yarışması düzenlendi.

Elemeyi kazanan 200 öğrenci İstanbul’a getirildi, gezdirildi. Cumartesi günü BAÜ’de ödül töreni yapıldı. Birincilere dizüstü bilgisayar, ikincilere videokamera, üçüncülere fotoğraf makinesi armağan edildi.

İki yüz öğrencinin yüzde 85’i lise öğrencisi kızdı, bazıları başörtülüydü. Ödül kazanan Mardinli Beritan Güneş’in bütün Anadolu’yu kucaklayan şiirsel yazısı salonda coşkuyla alkışlardı. Ahmet Davutoğlu, BAÜ Mütevelli Heyet Başkanı Enver Yücel, Rektör Şenay Yalçın gençlere hitaben güzel konuşmalar yaptılar.

Partiler üstü!

Birçok öğrenci Davutoğlu’ndan imza aldı, beraber fotoğraf çektirdiler. Törende ünlülerle tanışmak, alkışlanmak elbette öğrenciler için motivasyon oldu, hayatta başarılı olmak için özgüvenleri arttı. Memleketlerine prestijleri artmış alarak dönecekler.

Psikolojinin pozitife yönelmesi için iyi bir örnek.

Bölgede devletin ve partilerin kendileriyle ilgilendikleri, işlerin silahsız düzeleceği, silahın kötülük getirdiği kanaatinin yerleşmesi, her şeyden önemlidir.

Bu mesele partiler üstüdür. AKP’nin bölgeden oy alabilmesi Türkiye için iyidir. Başbakan keşke Diyarbakır’da Uludere’yi ağzına almazlık etmeseydi, devletin bu işi peşini bırakmayacağını söyleseydi, hem de tekraren.

CHP’nin “akil adamlar” önerisini çok olumlu buluyorum. Gerçekleşmeyebilir ama “CHP de bizimle ilgileniyor” kanaatinin bölgede yerleşmesine yol açabilir ve bu elbette Türkiye için iyi olur.

Etnik milliyetçilik sihirli çözümü olmayan çok ciddi bir sorundur. Yüreğimizde hissetmek, çok araştırmak, geniş ufuklu ve mutlaka partiler üstü bakmak gerekir.

(Hürriyet)

Taha AKYOL | Tüm Yazıları
Hits: 1569