HABER MERKEZİ
Koronavirüs salgınına karşı en önde mücadele edenler arasında yer alan asistan hekimler, yaşadıkları haksızlığa ve adaletsizliğe karşı isyanda. “Herhalde dünyanın başka hiçbir yerinde sağlık çalışanı olup pandemi nedeniyle maaşı azalan kimse yoktur” diyen asistan hekimler, ek ödemelerini talep ettiklerinde tehdit edildiklerini, nöbet ücretlerinin ise azaltıldığını söylüyor. Uzmanlık bitirme sınavlarının ertelenmesi nedeniyle de mağduriyet yaşayan hekimler, günlerdir #AsistanHekimlerAdaletİstiyor etiketiyle sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışıyor.
‘HER İŞE KOŞTURUYORUZ’
Üniversite hastaneleri ile eğitim-araştırma hastanelerinde çalışan asistan hekimler, salgın başladığından beri her işe koştuklarını, Covid-19 servislerinde nöbet tuttuktan sonra acil servis, yoğun bakım, ameliyathane ve laboratuvarlardaki işlere yetiştiklerini, personel eksikliği olduğu için kendi iş tanımlarında olmayan işleri bile yaptıklarını anlatıyor.
Tüm bu çabalarına rağmen sıra ödemeye geldiğinde ücretlerine göz dikildiğini söyleyen hekimler, “Bizler ek ödemelerin durumunu sorduğu için idarelerce tehdit edilen, birçok hastanede normal nöbet ücretlerini dahi alamayan hekimleriz. Gerektiğinde devlet hastanelerinde görevlendirilen, uzmanlık süresi dolduğu halde bitirme sınavları ertelenen ve tüm bunlardan ötürü hak kaybı yaşayan doktorlarız. Artık taleplerimizin dikkate alınmasını istiyoruz” diyor.
‘ARTIK MAĞDUR ETMEYİN’
Türkiye Asistan Doktorlar Platformu’ndan yapılan ve sosyal medyada paylaşılan açıklamaya göre, asistan hekimlerin talepleri şöyle:
? Pandemi hastaneleri kapsamında yer alan 3’üncü basamak üniversite ve eğitim-araştırma hastanelerinde görevli tüm asistanların ek ödemelerinin tavandan, ivedilikle yapılması. Zaten çok düşük ücretlerle çalışan asistan hekimlerin daha fazla mağdur edilmemesi.
? Birçok hastanede asistanların maaşının en önemli paydası olan nöbet ücretleri, esnek çalışma bahane edilerek ödenmiyor, bu ücretlerin tam ve eksiksiz yatırılması.
? Pandemi nedeniyle, asistanlık süresi dolmasına rağmen uzmanlığa başlayamayan hekimlerin atamalarının ivedilikle yapılması. Uzmanlık bitirme sınavlarının gerekli önlemler alınarak yeniden yapılmaya başlanması.
? Türkiyeli asistan hekimlerle aynı işi yapan, aynı nöbetleri tutan yabancı uyruklu hekimlerin de hak kaybına uğramaması için YÖK ve Sağlık Bakanlığı’nın gerekli adımları atması.
BU EŞİTSİZLİK KABUL EDİLEMEZ
İstanbul Tabip Odası da asistan hekimler arasındaki ek ödeme adaletsizliğine son verilmesini istedi. Yapılan açıklamada eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerinde görev alan asistan hekimlerin ek ödemeleri arasında büyük fark olduğu, üniversite hastanelerinde tavandan ek ödeme yapılmadığı belirtildi. Açıklamada, şöyle dendi: “Aynı pandemiyle mücadele eden, ancak kurum farklılığı nedeniyle eşit ücret alamayan asistan hekimler arasındaki bu eşitsizlik kabul edilemez. Üniversite hastanelerinde ek ödeme yüzde 50 oranında yapıldı. Sağlık Bakanlığı adına tıp fakültesi kadrosunda görev alan asistan hekimlere çok daha düşük oranda ödeme gerçekleştirildi. Yabancı uyruklu kontenjanı ile Covid mücadelesinde görev alan meslektaşlarımız ise hiç ek ödeme alamadı. Ek ödemelerin kurumlar arasında ayrım yapılmadan tavandan yapılmasını talep ediyoruz.”
‘PARA DEĞİL, HAKKANİYET PEŞİNDEYİZ’
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden bir asistan hekim, sosyal medyada yaptığı paylaşımda, neden adalet istediklerini şu sözlerle anlattı:
“Salgın başladıktan kısa süre sonra Bakanlık açıklama yaparak pandemide çalışan doktorlara ek ödeme olarak tavan ücretin yansıtılacağını deklare etti. Ardından genelge ile bu durumu resmiyete kavuşturdu. Aradan geçen 2 aylık dönemde Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde verilen bu söz kısmen de olsa yerine getirildi. Öte yandan üniversite sağlık çalışanları, asistan hekimler, başhekimliklerin inisiyatifine bırakıldı. Bazı üniversite yönetimleri kendilerine hazineden kaynak gelmediği için hastanenin kaynaklarıyla ödeme yapacağını söylediler. Üniversite hastaneleri pandemiyle mücadelenin en ön saflarında yer aldı, safların en önünde de her branştan asistanlar vardı. Biz istiyoruz ki aynı işi yapan herkes aynı ücreti alsın, devlet hastanesi ile üniversite hastanesi arasında fark olmasın, adil olsun. Biz para peşinde değiliz, hakkaniyet peşindeyiz.”
https://www.birgun.net/haber/asistan-hekimler-adalet-istiyor-301193