Dünya 'dan Haberler 48

~ 09.04.2013, Ali ER ~
Silah ticareti antlaşması BM’de kabul edildi
Geçen hafta sona eren BM Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması Konferansı’nda üzerinde görüş birliği sağlanamayan metin dün BM Genel Kurulu’nda oylandı. Taslak, oylamaya katılan ülkelerden İran, Kuzey Kore ve Suriye’nin ret oyuna karşı 154 ülkenin lehte oyuyla kabul edilirken, Rusya ve Çin’in de aralarında bulunduğu 23 ülke çekimser  kaldı. Oylama ile yaklaşık 70 milyar dolarlık küresel silah ticareti pazarı için ilk kez uluslararası düzenleme yapılması kabul edilmiş oldu.
Beş soruda Kore krizi
Kuzey Kore’nin genç lideri Kim Jong Un, başta ABD olmak üzere çevre ülkelere ‘nükleer tehditte’ bulunurken, Washington hayalet bombardıman uçaklarından sonra radar düzenekli savaş gemilerini bölgeye sevk ederek yanıt verdi. Rusya, “Küçük hesaplar yüzünden büyük savaş çıkarmayın” diye uyarırken BM Genel Sekreteri, “Nükleer tehditler oyun değil” diye uyardı.
"Olası bir saldırıya sert yanıt veririz"
Güney Kore Devlet Başkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore’nin olası bir saldırısına "sert yanıt" verecekleri uyarısında bulundu. Park, eğer Güney Kore ve halkına karşı herhangi bir provokasyon olursa kendilerinin de siyasi değerlendirme yapmadan aynı şekilde yanıt vereceklerini belirtti. Bu arada ABD’ye ait F-22 savaş uçaklarının, bölgede devam eden ortak askeri tatbikat çerçevesinde Japonya’dan Güney Kore’nin Osan Hava Üssü’ne uçtuğu öğrenildi.
Kuzey Kore için gidiyor
Amerikan donanması savaş gemileri ve deniz platformuna yerleştirilmiş dev bir radarı Kuzey Kore sınırlarına gönderiyor. Savaş gemileri ve radar, Kuzey Kore’deki askeri hareketliliği ve füze tehdidini gözleyecek. Amerikan ordusu, Çin'e ait birliklerin de Kuzey Kore sınırlarında hareketlilik içinde olduğunu açıkladı.
Çin de sınıra asker gönderiyor
Güney Kore ve ABD'nin ortak askeri tatbikatı sonrası savaşla tehdit eden Kuzey Kore, komşusu Çin'i de harekete geçirdi. ABD'li yetkililere göre, Çin Halk Ordusu, geçtiğimiz Mart ayı ortasından bu yana Kuzey Kore sınırına askeri yığınak yapıyor.
'ABD'yi vurmak için onay aldık'
Kuzey Kore ordusundan yapılan açıklamada ABD hedeflerine yönelik operasyon için, nükleer silahların kullanımı da dahil olmak üzere, onay alındığı bildirildi.
Kuzey Kore son köprüyü de attı
Güney Kore ile savaş durumu ilan eden Kuzey Kore son köprüyü de attı. Kuzey Kore'deki ortak sanayi bölgesinde çalışan Güney Koreli işçilerin girişi yasaklandı.
Pasifik'e füze savunma sistemi
Kuzey Kore'nin nükleer tehditlerini ciddiye aldığını açıklayan ABD, Pasifik Okyanusu'ndaki Guam adasına füze savunma sistemi kuracağını açıkladı.  Kuzey Kore ise,  doğu kıyısına uzun menzilli füze yerleştirdi.
Halep’te Kürt kardeşliği
Özgür Suriye Ordusu ile Kürt milisler, Halep’in stratejik bir semtini, “Kürt kardeşliği” başlıklı ortak taarruzla ele geçirdi. Mardin kökenli Sünniler ile çatışmalar yoğunlaşırken vahşet haberleri de artıyor.
Ya Esad, ya o
Fransa’da birinci baskısı tükenen “Katar: Çelik kasanın sırları” isimli kitabın iki yazarı Fransız gazeteciler George Malbrunot ve Christian Chesnot, Katar Emiri’ni, planlarını ve Ortadoğu’daki güç savaşlarını Hürriyet’e anlattı. Kitapta ilgi çekici ifadelerden biri şöyle: “Emir, Suriye’yi saplantı haline getirdi. Esad kurtulursa bunun bedelini ödeyeceğini biliyor. Bu nedenle de Esad’ın gitmesi için uğraşıyor.”
Suriyeli muhalifler güneyden ilerliyor
Suriye’nin güneyindeki Dera vilayetinin tamamında muhaliflerin kontrolü ele geçirmek üzere olduğu belirtildi. New York Times gazetesinde geçen hafta yayınlanan haberde, Körfez ülkelerinin satın aldığı tonlarca silahın, kurulan “hava köprüsü” ile Ürdün’e aktarılıp buradan Dera’ya ulaştırıldığı bildirilmişti.
Şam ağır ateş altında
Suriye’de Beşar Esad'a bağlı ordu birliklerinin başkent Şam’ın çeşitli bölgelerine yoğun şekilde top ve roket saldırısında bulunduğu bildirildi. Suriye Yerel Koordinasyon Komitesi (LCC), ordu güçlerinin Kasyon Dağı’ndan kentin güney kesimlerinde yer alan Seyyide Zeynep, Tadamun, Kisva ve Hüseyniye banliyölerine roketlerle saldırdığını, saldırının ardından söz konusu bölgelerden dumanların yükseldiğini belirtti.
Muhalifler 'paralarının' peşine düştü
Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK), Suriyeli yetkililer tarafından kaçırıldığını iddia ettikleri paraların peşine düştü. SMDK üyesi Hişam Merve “Yasadışı yollarla yurtdışına kaçırılan milyarlarca doların iadesi için Suriyeli siyasilerin en çok para kaçırdıkları Batılı ülkelerde hukuk büroları açtık. Zor bir yol ancak o yoldan yürümemiz şart” dedi.
Antep’te muhalif medya kurdular
Suriye’deki savaşla ilgili bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak ve dünyaya savaşı tarafsız yansıtmak amacıyla Türkiye’de yeni bir gazete hazırlanmaya başlandı. Sham adlı gazetenin genel yayın yönetmeni Absi Smesem, savaş ile ilgili masalların ve aktarılan çarpık haberlerin isyana zarar verdiğini aktarıyor. Gazete, aktivist haber organizasyonu ve araştırma merkezi Sham Haber Ağı’nın Suriye’de bulunan 15 muhabiri aracılığıyla haberleri hazırlıyor.
Suriye ve Lübnan gerginliği had safhada
Lübnan'ın hava sahasını 20 kilometre ihlal eden bir Suriye uçağı, sınırdaki Arsal kasabası yakınlarını hedef aldı. Suriye uçakları daha önce de Lübnan'a geçen muhalif savaşçıları hedef almıştı.
Esad’a Atatürk portresi hediye ettiler
Ulusal Kanal ve Aydınlık gazetesinin muhabirlerine konuşan Beşar Esad, Başbakan Tayyip Erdoğan için, “Suriye krizinin başından beri tek bir doğru kelime söylemedi” ifadesini kullandı. AFP’nin röportajdan aldığı fotoğrafta Esad’ın hediye edilen portreyi dikkatlice incelediği görülüyor. Röportajın ise Cuma günü yayınlanacağı belirtiliyor.
Sınırda salgın tehdidi
Türkiye sınırı yakınındaki Atme bölgesinde kurdukları derme çatma çadırlarda silahların gölgesinde yaşayan Suriyeli ailelerin çocukları, psikolojik sıkıntı ve düzensiz beslenmenin yanı sıra salgın hastalık tehdidiyle karşı karşıya.
Maliki parlamentoya davet edildi
Irak Parlamento Başkanı Usama El Nüceyfi, 37 milletvekilinin imzasıyla sunulan gensoruda Başbakan Maliki'yi Parlamento oturumuna davet ettiğini duyurdu. Nuceyfi, son yaşanan güvenlik ihlallerini nedeniyle Başbakan Nuri El Maliki , Savunma Bakanı ve güvenlik güçleri yetkililerini, parlamento'yu bilgilendirmek üzere davet edildiklerini açıkladı.
Kuzey Irak'ta nüfus tartışması
Irak'ın kuzeyinde Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) yakın medya organlarında Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) etkin olduğu Duhok kentinde nüfusun son üç yılda 1 milyon arttığı, bunun önümüzdeki seçimlerde KDP'nin daha fazla oy alacağı anlamına geldiği yönündeki iddialar hakkında Planlama Bakanı Ali Sindi, "Herkes rahat olsun Duhok'un nüfusu 1 milyon artmadı" diye konuştu.
'Nükleeri daha güçlü savunacağız'
İran, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi 5 üyesi ve Almanya'dan oluşan 5 artı 1 ülkeleriyle yarın Kazakistan'da yeniden nükleer müzakere masasına oturacak. İran, Haziran'daki seçimlerden sonra uranyum zenginleştirme hakkını daha güçlü savunacağını açıkladı.
İsrail doğalgaza kavuştu
İsrail, Akdeniz'de kurduğu ve ülkenin enerji ihtiyacında dışa bağımlılığını azaltmasında büyük rol oynayacak Tamar kuyusundan çıkardığı doğalgazı, ilk kez borularla İsrail'e aktardı.
'İsrail ile Türkiye doğalgaz için barıştı'
Fransız La Croix gazetesi tarafından konu hakkında bugün yayımlanan özel bir haberde, iki tarafın geçtiğimiz günlerde barışmasının öncesinde "İsrail açıklarındaki doğalgaz yataklarını işleten konsorsiyum ile çokuluslu Türk şirketleri arasında bir anlaşma üzerinde gizli temaslarda bulunulduğu" öne sürüldü.
Davadan vazgeçin çağrısı
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç dün akşam Mavi Marmara kurbanlarının aileleriyle biraraya geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun organizasyonu ile gerçekleşen yemekli buluşmada kendisi de bir hukukçu olan Arınç, ailelere İsrail ile varılan mutabakat konusunda ilk elden bilgi verdi. İsrail'le varılan uzlaşmanın unsurlarından biri de İsrail Devleti'nin kurbanlar için tazminat ödemesi karşılığında ailelerin İsrailli yetkililer aleyhine açtıkları davalardan vazgeçmeleriydi. Ancak İsrail'le mutabakatın açıklanmasının ardından ailelerin bazıları davadan vazgeçmeyeceklerini açıklamışlardı.
Özür, İsrailli turist sayısını dörde katladı
Seyahat sitesi Travelist’in verilerine göre, Mavi Marmara özrünün ardından Hamursuz Bayramı sırasında Türkiye’ye gelen İsrailli turist sayısı dört katına çıktı. Havayolu şirketleri İsrail-Türkiye uçuşlarını artıracak.
İsrail'den Türkiye'ye özür talebi
İsrail’de iktidarın büyük ortağı Likud Partisi’nin milletvekillerinden Moşe Feiglin, 1942’de batan ve 800 Yahudi mültecinin ölümüne neden olan Struma gemisi olayıyla ilgili Türkiye’nin özür dilemesi gerektiğini söyledi.
İsrail'le ilişkilerin 'yol haritası'
İsrail'in eski Ankara Büyükelçisi Alon Liel, "özür" sonrası Türk-İsrail ilişkilerinde yeni bir dönem başladığını ancak iki ülke ilişkilerinin normalleşmesinin pek kolay olmayacağını belirtti. İsrail gazetesi Haaretz'e bir makale yazan Alon Liel, Türk-İsrail ilişkilerinde 6 maddelik bir "yol haritası" ortaya koydu.
İsrail Rus üssünü 'casus kayalar'la izledi
Sunday Times gazetesi, Suriye'nin Arvad Adası'na casusluk amacıyla yerleştirilen içinde kamera vericilerin bulunduğu yapay kayaların İsrail'e ait olduğunu yazdı. Gazetenin iddiasına göre; kayalar Rusya'nın Tartus'taki deniz üssünü izlemek için Arvad Adası'na yerleştirildi. Yapay casus kayaların, İsrail ordusuna bağlı 13'üncü Filo'daki balıkadamların denizaltı ve zodyak botlarla düzenlediği bir operasyonla Arvad'a bırakıldığı söyleniyor.
İsrail karıştı!
İsrail'in Eşel Hapishanesi’nde tutuklu olan kanser hastası Meysere Ebu Hamidiye'nin ölümü, Filistinlilerin sert tepkisine neden oldu. Filistinli göstericiler İsrail askerleriyle çatışırken, hapishanelerde de isyanlar başladı.
İsrail Gazze'yi vurdu
İsrail'in Gazze'ye hava saldırısı düzenlediği bildirildi. Reuters haber ajansının Hamas kaynaklarına dayandırdığı habere göre İsrail savaş uçakları Gazze'nin kuzeyindeki boş arazileri bombaladı. Saldırıda ölen ya da yaralanan olmadı.
Hamas’ta Halid Meşal yeniden
Mısır’ın başkenti Kahire’de basına kapalı olarak yapılan seçimde, dört dönemdir siyasi büro şefliği görevini yürüten Meşal 4 yıllığına tekrar bu göreve getirildi. Yapılan seçim sonucunda, aralarında Gazze’deki Filistin hükümeti Başbakanı İsmail Haniye ve Hamas’ın Siyasi Büro Şefi Yardımcısı Musa Ebu Merzuk’un da bulunduğu 3 isim, Meşal’in yardımcısı oldu.
'Arap Baharı' Gazze'ye gidiyor
''Arap Baharı Kafilesi'' adlı yardım hareketi, devrimlerin yaşandığı Tunus, Mısır ve Libya'dan topladığı yardımları Gazze saldırılarında zarar gören Filistinlilere gönderiyor. Kafilenin bugün öğleden sonra Gazze'ye ulaşacağını ifade eden Yakub, bir hafta içinde bağışların sahiplerine teslim edileceğini belirtti.
UNRWA Gazze'deki ofislerini kapatma kararı aldı
UNRWA'dan yapılan yazılı açıklamada, bütçe açığı sebebiyle yapılacak yardımların azaltılması yönünde alınan karar üzerine ofislerinden birine zorla girmeye çalışan Filistinli taraflardan güvence alana kadar merkezlerin kapalı tutulacağı bildirildi. UNRWA merkez ve ofislerinin güvenliğini sağlaması için Gazze makamlarına çağrıda da bulunulan açıklamada, “Yardımların azaltılması kararının uyandırdığı endişeyi anlıyoruz. Ancak UNRWA, yardımların askıya alınması durumunda doğacak zarureti gidermek amacıyla iş fırsatlarını artırma çalışmaları yürütüyor” ifadesine yer verildi.
İsrail ve Filistin Türkiye'de masaya oturacak
İsrail istihbarat sitesi Debka, İsrail Devlet Radyosu'na dayanarak, Filistin ve İsrail yetkililerinin 11 Mayıs'ta Türkiye 'de görüşme masasına oturacağını duyurdu. Habere göre, Türkiye'ye gelecek olan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yapacağı görüşmelerin gündem maddelerinden biri de Filistin-İsrail görüşmeleri olacak.
Rumlar Türkiye’siz gaz satmak istiyor
KIBRIS Rum Yönetimi Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, tek yanlı parselleyerek sondaj yaptıkları doğu Akdeniz’den gelecek doğalgazı, maliyeti büyük bile olsa, kendi topraklarında inşa edecekleri sıvılaştırma tesisi ile pazarlayacaklarını açıkladı.
Rumlar KKTC’deki mülklerden para için vazgeçiyor
Ekonomik krizin etkisiyle sarsılan Güney Kıbrıslı Rumlar, KKTC’de kalan mülklerinin haklarından vazgeçerek tazminat alma yoluna başvuruyor. TMK, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından 2010’da verilen bir hüküm itibariyle “etkin bir iç hukuk yolu” olarak tanınmıştı. Bu kararın ardından Rum yönetimi vatandaşlarına komisyona başvurmama çağrısında bulunmuştu. Fakat ekonomik kriz yüzünden derinden sarsılan Rumlar, son zamanlarda komisyona rekor sayıda başvuru gerçekleştirdi. Komisyona başvuranların sayısı 2011 yılında 1926, 2012 yılında 1601 iken son altı ayda bu sayı neredeyse bine ulaştı.
Kerry yine geliyor
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bir ay sonra tekrar Türkiye’ye geliyor. Haftasonu İstanbul’a gelmesi ve burada Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile görüşmesi planlanan Kerry’nin toplantılarda gündeme getireceği ana konular ise Türkiye-İsrail yakınlaşması, Suriye’de yaşanan gelişmeler ve Ortadoğu barış çabaları. Normalde Asya’ya düzenlenecek geziye Türkiye ve Ortadoğu’nun eklenmesinin sebebi ise ABD Başkanı Barack Obama’nın çabalarıyla oluşan Türkiye-İsrail yakınlaşması.
Türkiye anahtar olabilir’
Davutoğlu ve Kerry; İsrail-Türkiye ilişkileri, Ortadoğu barış süreci, Suriye, Irak, Kıbrıs konularını görüştü. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün; 10 günlük OrtadoğuAvrupa ve Asya turunun ilk durağında Türkiye’ye gelen ABD’li mevkidaşı John Kerry ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan, Çırağan Sarayı’nda ortak basın açıklaması yaptı. Davutoğlu, “Bu ziyaretle de ’Ortadoğu barış süreci’ ve ’iki devletli çözüm’ konusunda atılacak adımlar konusunu ele aldık. Ümit ederiz önümüzdeki dönemde Filistin sorunu konusunda, iki devletli çözüm bağlamında, 1967 sınırlarında yeni bir süreç başlar ve bu süreç, diplomatik etkinliğe dönüşür” dedi. “Gazze ve Batı Şeria’nın da dönüşüme ihtiyacı var” diyen Kerry ise, “Türkiye bir anahtar olabilir, barış sürecine birçok açılardan önemli katkı sağlayabilir. Türkiye, pek çok farklı açıdan canlı, güçlü, enerjik bir ülke olarak, dönüştürücü bir ülke de olduğu için eminim bu sürecin bir ortağı olarak önemli bir rol oynayacaktır” dedi.
Türkiye’nin arabulucu olmasını istemiyoruz’
Türkiye’nin İsrail-Filistin barış sürecinde aktif rol almasını ABD isterken hem İsrail hem Filistin cephesinden Ankara’nın arabuluculuğuna itiraz geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin İstanbul’da dün gerçekleştirdiği temasların önemli gündem maddeleri arasında yer alan İsrail-Filistin barışında Türkiye’nin oynayabileceği rol tartışılıyor. İsrail Uluslararası İlişkiler, İstihbarat ve Stratejik İlişkiler Bakanı Yuval Steinitz dün İsrail ordu radyosuna yaptığı açıklamada Ankara’nın olası barış müzakerelerinde aktif rol oynayabileceği iddialarını reddetti.
İlk ipuçları 'kundaklama' diyor
Hafta sonu hem Almanya'da hem de Fransa'da Türk ailelerin yaşadığı evlerde yangın çıktı. Almanya'daki yangında ilk ipuçları binanın kundaklandığını gösteriyor. Fransa'daki yangında Sebahattin Uçar adlı Türk vatandaşı hayatını kaybetti.
Davutoğlu’ndan neo-Nazi telefonu
Almanya’da 2000-2007 yılları arasında 8’i Türk 10 kişiyi öldüren neo Nazi Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) terör örgütünün davasında yaşanan kriz diplomatik makamları da harekete geçirdi. Almanya’da yayımlanan Bild am Sonntag gazetesinin haberine göre Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu cumartesi günü mevkidaşı Guido Westerwelle ile telefonda görüştü. 17 Nisan’da başlayacak davada medyaya ayrılan 50 kişilik yerden Türk basının mahrum bırakılmasını eleştirdi.
Gülsüm, Neo-Nazi davasını şikâyet etti
ALMANYA’nın Münih kentinde 17 Nisan’da başlayacak olan Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) davası, mahkemelik oldu. Kişilik haklarının zedelendiği iddiasıyla Türk kızı Gülsüm Demiral, doğrudan Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu.
Hırvatistan'ın, Türkiye'ye vize uygulaması başladı
Hırvatistan'ın, vize sistemini Avrupa Birliği 'ne (AB) uyumlu hale getirme çalışmaları kapsamında Türkiye ve AB üyesi olmayan bazı ülke vatandaşlarına yönelik aldığı vize kararı, bugün itibarıyla uygulanmaya başladı. Türkiye'nin Zagreb Büyükelçisi Burak Özügergin, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Hırvatistan ile Türkiye arasındaki siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin vardığı nokta göz önünde bulundurulduğunda, zorunluluktan kaynaklanıyor olsa da vize rejimindeki bu değişikliğin Türkiye tarafından üzüntüyle karşılandığını belirtti.
'Bakan ben dahil herkese yalan söyledi'
Fransa'da eski Bütçe Bakanı Jerome Cahuzac'ın yurtdışında beyan edilmemiş banka hesabına sahip olduğunu itiraf etmesiyle patlak veren siyasi skandal büyüyor. Hollande, kadim dostu Cahuzac'ın kendisine ve hükümete yalan söylediğini açıkladı.
'Türkiye AB’yi ne yapsın!'
Fransız aşırı sağ parti Milli Cephe (FN) lideri ‘Türkiye AB’yi ne yapsın!’, Türkiye’nin AB üyeliğine karşı çıktığını belirterek, “Zaten Türkler herkesin çıkmak istediği bir birliğe neden girmek istesin?” dedi.
90 yıl sonra namaza izin
Yunanistan'ın Selanik kentinde, 1923 yılından bu yana kapalı bulunan Yeni Cami'de 90 yıllık aradan sonra ilk kez namaz kılındı. Selanik Başkonsolosu Tuğrul Biltekin, gelişmeyle ilgili, ''Mübadeleden bu yana bölgemizdeki camilerden birinde ilk defa Müslümanlar ibadet etti. Tarihi bir gelişme'' dedi.
Türkiye'nin süt ihracatına izin çıktı
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, “Geçtiğimiz bir  kaç gün içerisinde AB'nin tüketici sağlığı ile ilgili genel müdürlüğü resmi  internet sitesinde Türkiye firmalarının AB ülkelerine süt ve süt ürünleri  satılabilecek standartta olduğunu kabul ederek, bunlar ilan edildi ve bu süreç  başladı. 3 Nisan 2013 itibariyle bu resmen yürürlüğe girecek” dedi.
FT: Ankara'nın Kürt sorunu avantajı
Financial Times gazetesi yazarı David Gardner yazısında Ankara'nın Kürt sorununun çözümünde aldığı mesafeyi ele alıyor. Gardner, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidardaki 10 yılında öngörülemez hamleleriyle ortaya çıktığını ve bununla tepki de topladığını belirterek başlıyor. Ancak yazara göre, Erdoğan, geçen haftalarda Türkiye'nin Kürtleriyle barış yolunda kararlı bir şekilde adım atmaya başlayınca bu öngörülemezliğiyle övgü topladı.
Bu iş yeniden başlar
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, resmi bir ziyaret için geldiği Letonya’nın başkenti Riga’da önceki akşam gazetecilerle güncel siyasi gelişmeleri değerlendirdi. Gül, Türkiye’nin Kürt sorunuyla ilk kez bu kadar açık seçik uğraştığını söyleyerek, “Dağdaki insanlar silahı bırakıp normal hayata geçmezse, bu işler 3-5 sene sonra yeniden başlar ve çok daha kötü olur. Biz devlet olarak yılmayız, onlar açısından da çok acı olur” dedi.
Gül: Viking treni Türkiye’ye kadar gelecek
Türkiye ile Litvanya arasında ‘Viking Treni’ olarak adlandırılan demiryolu taşımacılığı projesinde işbirliğine dair mutabakat muhtırası imzalandı. Muhtıraya Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Litvanya Cumhurbaşkanı Dalia Grybauskaite’nin huzurunda iki ülkenin ulaştırma bakanları imza koydu.
Hukukun mumla arandığı 2012’de "4+4+4" yetmiyormuş gibi, bir de "Başkanlık" sisteminin dayatıldığı 2013’de özellikle gençlerimiz için barış içinde gönençli gelecek umutlarının İmralı’dan değil Halkın iradesinden yeşerdiği bir Türkiye’de daha iç açıcı bir Dünya gündeminde görüşmek umuduyla saygılarımızı sunarız.

 

 

 

 

 
Hits: 29363