TÜSİAD Hiçbir Zaman Masum Değildir

~ 27.03.2011, Işıl ÖZGENTÜRK ~

Yıl 1970, Amerikanın korktuğu oluyor, sosyalist Salvador Allende Şilide seçimleri kazanıp başa geçiyor. Sosyalist Allende hükümetinin ilk işi ülkedeki bakır madenlerini millileştirmek ve toprak reformu yapmak. Bakır madenlerinin millileştirilmesi özellikle Amerikanın ve çokuluslu bir şirket olan ITTnin hiç işine gelmiyor. Hele de 1971 yılında Küba Devlet Başkanı Fidel Castronun dört hafta süren Şili ziyareti Amerikayı ve CIAyı fazlasıyla rahatsız ediyor. Ne o, Latin Amerikada bir başka Küba mı doğuyor?

Yıl 1973, Başkan Allende uluslararası şirketlerin düzenli olarak uyguladığı ambargoya rağmen yeniden seçimleri kazanıyor. Ve o zamanların Amerikan Başkanı Nixon, Şilinin defterinin dürülmesi için CIAyı resmen görevlendiriyor. Ve ITTnin yağdırdığı paralarla satın alınan ordu ve Şilinin işbirlikçi holdingleri özellikle ulaşım ağında büyük grevler oluşturmaya başlıyorlar. Sosyalist hükümetin bir katliam yapacağından söz ediliyor ve 13 Eylül günü Amerika ve ITTnin desteğini arkasına alan silahlı kuvvetler, uçaklarıyla, tanklarıyla dünyanın seçimle işbaşına gelmiş ilk sosyalist hükümetini devirmek için yola çıkıyorlar. Ve Allende hükümet binasının balkonunda savaşırken ölüyor, Şilide 1990 yılına kadar uzanacak çok acılı bir dönem başlıyor. Tabii bakır madenleri yeniden ITTye ve onunla işbirliği yapan yerli holdinglere geçiyor. Bakır deyip geçmeyin, petrol kadar kıymetli bir maden.

Yıl 1979, Türkiyede Kıbrıs harekâtının kahramanı Karaoğlan, yani ortanın solu hükümette. Bizzat TÜSİADın yayımladığı kitaplarda anlatılıyor, ülkenin kapitalistleri yükselmekte olan sol dalgadan fazlasıyla tedirginler. 1 Mayıs’larda yüz binlerce işçi meydanlarda toplanıyor, ülke grev yapan işçilerin halay sesleriyle güne uyanıyor.

Öyleyse bir şeyler yapmak gerek, şirketler kendi halklarına ekonomik ambargo uyguluyorlar. Tüpgaz yok, benzin yok, Sana yağı bile yok. Halk şaşırmış durumda, hükümet bir yandan Kıbrıs harekâtı dolayısıyla Amerika tarafından cezalandırılmış, bir yandan uluslararası şirketlerle işbirliği içindeki yerli şirketler bileti kesmişler. İşte tam da o sırada, 1979 yılının mayıs ve haziran aylarında Eceviti düşüren ilanlar olarak bilinen TÜSİAD ilanları gazetelerde tam sayfa yayımlanıyor.

Ardından biliyorsunuz, Ecevit Hükümeti düşecek, karışıklık devam edecek ve ülke 12 Eylül askeri darbesiyle sarsılacak. Darbenin yapıldığı akşam, CIA Başkanı Amerikan Başkanına haberi ulaştıracak:Bizim çocuklar işi başardı.”

Bugünlerde biraz geçmişe gitmekte yarar var. Çünkü sağ yazarların kibar davranarak bir sivil toplum örgütü dedikleri TÜSİAD bir zenginler kulübüdür. Ve her zaman sağ iktidarların yanındadır. Yeşil sermayenin muhteşem yükselişi karşısında bir süre bocaladılar ama torba yasa geldi, vergi borçları silindi, taşeron kullanmaları yasal hale geldi, sendika korkuları yok edildi ve şimdi bir anayasa taslağıyla hükümetin yanında yer aldıklarını ilan etmeleri gerekiyordu, ettiler de.

Bu ülkenin balık belleğine güvenerek ve büyük medyanın ve büyük bir miktarda öğretim üyesinin yanlarında olduklarını düşünerek, bir anayasa taslağı hazırladılar. Bunu da AKPnin başarısız anayasa taslağını hazırlayan Prof. Ergun Özbuduna yaptırdılar. Baştan herkesi enayi yerine koymak buna denir.

TÜSİADın yeniden Erdoğan hükümetiyle barışması ülkemize kutlu olsun. Artık bir süre ellerinden kaçan devlet ihalelerine, maden arama izinlerine, enerji anlaşmalarına yeniden kavuşacaklar.

Ben derim ki, bir ülkenin burjuva kesimi hâlâ devletle bağlarını koparıp kendi göbeğini kendi kesmedikçe, o ülkede ne gerçek bir kapitalizm olur ne de siyasal anlamda bir liberalizm...

(Cumhuriyet 27.03.2011)

Işıl ÖZGENTÜRK | Tüm Yazıları
Hits: 51530