ETNİK VE SİYASİ ARABULUCULUK!

~ 23.08.2024, Av. Abdurrahman Bayramoğlu ~

Geçen ay mahkeme kararıyla tescili tamamlanan ilginç bir vakıf kurulmuş.

Adı; Türkiye Arabuluculuk Vakfı.  

Haberi veren gazete konuyu, yandaş vakıf meselesi ve Kartal İmam Hatip Lisesi bağlantısı bakımından ele almış. Kurucularının kimlikleri ve kapanması halinde mal varlığının TÜRGEV’e kalacak olması vs.

Ancak benim dikkatimi çeken vakfın, “Türkiye’de alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin etkili şekilde uygulanmasıyla, dava konusu edilebilecek ticari, etnik, siyasi, spor, aile uyuşmazlıkları başta olmak üzere tüm alanlardaki hukuki sorunlar karşısında dava açmak. Mahkeme ve yargılama olmadan, yapılan müzakereler sonucunda alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri ile hukuki sorunların çözümü için gerekli olan maliyet ve sürenin azaltılmasını sağlayarak adaletin etkinliğini geliştirmek ve vakıf senedinde belirtilen diğer amaçları gerçekleştirmek.” şeklinde ifade edilen kuruluş amacı oldu.

Yazım bozukluğundan olsa gerek, dava açmakla arabuluculuk yapmak arasındaki ayrım tam anlaşılamıyor. Ancak vakfın amaçları arasında gayet anlaşılır olan bir husus var.

Vakıfın amacı; ticari, etnik, siyasi, spor ve aile uyuşmazlıkları konusunda arabuluculuk yapmak.

Ticari uyuşmazlıklar ve ilgili oldukları uyuşmazlık türü bağlamında spor uyuşmazlıkları, yasal olarak dava şartı arabuluculuk kapsamında olduklarından bu yazının konusu değiller.

Aile hukuku uyuşmazlıkları bakımından, bakanlığın dava şartı kapsamına alma çalışması yürüttüğü biliniyor. Kaldı ki yasadaki tanımıyla; tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri her konuda ihtiyari olarak arabuluculuk yapmak yasal bir faaliyettir.

Ancak etnik ve siyasi uyuşmazlıklarda nasıl bir arabuluculuk yapılacağını ise ben anlamadım.

Vakıf uluslararası bir görev almak amacıyla mı, yoksa ülkede yerleşik farklı etnik gruplar arasındaki uyuşmazlıkların çözümü amacına yönelik mi çalışacak?

Üzerinde durmaya ve tartışmaya değer bir konu olduğunu düşünüyorum.

Yanıtını merak ettiğim bazı soruları soruyorum.

Etnik ve siyasi arabuluculuk nedir?

Böyle bir arabuluculuk hangi yasal zeminde veya idari görevle yerine getirilecek?

Bu arabuluculuğun tarafları kimler olacak?

Etnik ve siyasi bakımdan tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri konular nelerdir?

Yapılacak muhtemel anlaşma hangi hukuka göre icra edilecek?

***

Haberi yapan gazetecinin altını çizmek amacıyla başlığa koyduğu “Nur topu gibi bir yandaş vakıf daha…” tabirine bir diyeceğim yok elbette. Haber için kendi adıma teşekkür ederim. Ancak sanırım bu vakıf için “Nur topu gibi bir yandaş vakıf daha…” dan ötesini de sormak gerek.

Bu sadece ‘bir vakıf daha’ değil gibi.

Av. Abdurrahman Bayramoğlu | Tüm Yazıları
Hits: 111009