CİHANER: DÜŞMAN CEZA HUKUKU UYGULANIYOR
~ 28.03.2011, Yeni Yaklaşımlar ~
Yurtsever Hukukçular tarafından “İleri Demokrasi Kıskacında Türkiye” başlığıyla düzenlenen Doğan Öz’ü anma etkinliği 24 Mart Perşembe günü, İstanbul Barosu Orhan Adli Apaydın konferans salonunda çok sayıda izleyicinin katılımıyla gerçekleştirildi. Salona sığmayan izleyicilerin bir kısmı konuşmaları fuayede kurulu ekrandan izlemek zorunda kaldı.
Eski Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, TKP eski Genel Başkanı Aydemir Güler, Sol Portal yazarı gazeteci Merdan Yanardağ ve Avukat Ayhan Erdoğan’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliği Avukat Bilgütay Hakkı Durna yönetti. Üç saati aşkın bir sürede tamamlanabilen ve izleyicilerin sonuna kadar dikkatle takip ettikleri toplantının başıında, kontrgerilla tarafından 24 Mart 1978 de öldürülen Ankara Savcısı Doğan Öz’ü anma etkinlikleri ve Doğan Öz hakkında kısa açıklamalar yapıldı.
İlk konuşmacı Av. Ayhan Erdoğan, yargı bağımsızlığı kavramının soyut bir kavram olmadığını, gerçek anlamda (sınıflara dayanan) kuvvetler ayrılığının var olduğu parlamenter rejimlerde teorik olarak yargının bağımsız ve tarafsız olduğunu ve sınıflarüstü bir konumda olmasının gerektiğini belirtti. Av. Ayhan Erdoğan, sermayenin tek egemen olduğu bir ortamda yargı bağımsızlığından söz edilemeyeceğini sözlerine ekledi.
İkinci konuşmacı olan İlhan Cihaner, bugün terörle mücadele adı altında “Düşman Ceza Hukuku” (*) uygulandığını belirtti. Cihaner, her alanda neo liberal saldırıların devam ettiğini, Anayasa değişikliğiyle gerçekleştirilen ve mahkemelere yerindelik denetimi yolunu kapatan sürecin esasen 24 Ocak, 12 Eylül ve Tahkim kararları ile başlayan sürecin devamı olduğunu ifade etti. Günümüz Türkiye’sinde kanunilik kılıfıyla, insanı insan yapan tüm değerlere saldırıldığını söyleyen Cihaner, ülkenin gündemine oturan davalar sürecinde ayrıntılara takılmadan, büyük resmi görmek gerektiğini belirterek sözlerini tamamladı.
Daha sonra konuşan Merdan Yanardağ ise, yaşanan sürecin kontrgerilla tarafından sürdürülen bir tasfiye süreci olduğunu, bir kısım sol ve liberallerin desteğinin ise sürecin kamuoyu nezdinde temiz gösterilme çabasının bir gereği olarak bilinçli olarak oluşturulduğunu belirtti. “Ergenekon Türkiye’nin karanlık tarihinin o tarihi yaratanlar tarafından aklanması operasyonudur.” diyen Yanardağ sözlerini tamamladı.
Son konuşmacı Aydemir Güler ise, “bu kadarı da fazla” anlayışının çok tehlikeli olduğunu, bu anlayışın bir yere kadar olanlara onay vermek anlamına geldiğini belirtti. AKP’nin açık uygulamalarının yeterince tehlikeli ve kabul edilemez olduğunu söyleyen Güler, AKP’nin gizli ajandasını beklemenin gereksiz olduğunu ve esasen böyle bir gizliliğe gerek duymadığını ifade etti. Eski TKP Genel Başkanı sözlerini “Yaşanan süreç Türkiye solunun AKP tarafından soysuzlaştırılmasıdır.” diye tamamladı.
Yeni Yaklaşımlar
---------------------------------------------------------------------------------------------------
(*) Düşman ceza hukuku kavramı, 1985 yılında dikkatleri üzerine çekmeyecek bir konuda (bağlamda) oluştu. O zamanlarda Jakobs (**) failin suçu işlemesinden önceki aşamayı, özellikle Alman Ceza Kanunu § 30’da17 düzenlenen teşebbüs aşamasında kalmış cürüme iştirak konusunu incelemekteydi. Jakobs burada failin devlet tarafından vatandaş olarak değil, bilakis düşman olarak algılandığını ve muamele gördüğünü dile getirmektedir. Zira ona göre, vatandaşın serbest tasarrufuna bırakılmış içsel özel hayatına, devlet tarafından saygı gösterilmemektedir. Çünkü devlet daha henüz dışarıya rahatsızlık olarak yansımamış ve insanın iç dünyasında oluşan düşünceye karşı tepki göstermekte ve faili bundan dolayı cezai sorumluluğa tabi tutmaktadır. Devlet, faile özel hayatına saygı duyulması gereken bir vatandaş olarak değil, tehlike kaynağı olarak karşılık vermektedir. Dolayısıyla bu hukuk, düşman ceza hukuku olarak anlaşılmalıdır. Düşman ceza hukuku, kişinin hukuk tarafından korunan yaşam, haysiyet, mal varlığı gibi değerlerinin korunmasının optimal hale getirilmesine hizmet ederken, vatandaş ceza hukuku bireyin özgürlüklerinin korunmasının optimal hale gelmesine çalışır.
(**) Günther Jakobs, “Düşman Ceza Hukuku” kavramını ortaya atan Alman ceza hukukçusu.
Hits: 5845