Türkiye, Avrupa Parlamentosu'nun raporunu iade edecek

~ 14.04.2016, Yeni Yaklaşımlar ~

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye raporu oy çokluğuyla kabul edildi. AB Bakanı Volkan Bozkır, Ermeni iddialarının Türkiye tarafından tanınması istenen rapora tepki gösterdi. Bozkır, "Bu nedenle, bu raporu da yok hükmünde sayacağız. Raporu, daimi temsilcimiz AP'ye iade edecek" dedi.

Hürriyet Gazetesi Brüksel Temsilcisi Güven Özalp, Türkiye raportörü Kati Piri tarafından yazılan raporu "bugüne kadarki en sert rapor" olarak tanımladı. 

Bazı kilit alanlarda Kopenhag kriterlerinden uzaklaşıldığı mesajının verildiği bu raporun da geçmiş yıllarda olduğu gibi Türkiye tarafından AP’ye iade edilme olasılığının oldukça yüksek olduğu belirtiliyordu.

Strasbourg’da AP'nin genel kurulunda görüşülen raporla ilgili yazılı ve sözlü değişiklik önergelerinin görüşülmesinin ardından yapılan oylamada, 375 kabul, 133 ret ve 85 çekimser oy kullanıldı.      

Raporda, "Avrupa Parlamentosu, demokrasiye saygı ve hukukun üstünlüğü konularında yaşanan sapma göz önüne alındığında, Ankara'nın Avrupa Birliği üyeliği için gereken kriterleri ihlalinden derin endişe duyuyor" ifadesi yer aldı.

"Türkiye'de yargı bağımsızlığı, toplanma özgürlüğü, ifade özgürlüğü, insan haklarına saygı ve hukukun üstünlüğü gibi alanlarda son yıllarda görülen yavaşlamadan" derin endişe duyulduğu belirtilen raporda, "hapisteki tüm gazetecilerin derhal serbest bırakılması" talebi yer alıyor.         

PKK'YLA MÜCADELE TÜRKİYE'NİN MEŞRU HAKKI

Güneydoğu'daki güvenlik durumunun kötüleşmesinden endişe duyulduğu da belirtilen raporda, "Türkiye'nin terörle mücadeledeki meşru hakkını tanıyoruz. Ancak güvenlik önlemlerinin hukukun üstünlüğü ve insan haklarına uygun bir şekilde gerçekleştirilmesini vurguluyor, terör operasyonlarının orantılı gerçekleşmesi ve bunların toplu cezalandırmaya dönüştürülmemesi gerektiğinin altını çiziyoruz" ifadelerine yer verildi.

Metinde terör örgütü PKK'ya da değinilerek, "AB terör örgütleri listesinde olan PKK'nın şiddete dönmesini kınıyor ve meşru bulmuyoruz. Kürt sorununun şiddetle çözülemeyeceğini vurguluyor ve Türk hükümetine sorumluluğu alarak kapsayıcı ve sürdürülebilir bir çözüm için görüşmelere yeniden başlaması çağrısı yapıyoruz. PKK'yı silahlarını bırakmaya, terör yöntemlerini terk etmeye, barışçıl ve yasal yollarla isteklerini duyurmaya çağırıyoruz. PKK'nın güvenlik güçleri ve sivillere yönelik saldırılarını şiddetle kınıyor, YDG-H militanlarının barikat kurmaları ve hendek kazmalarından ciddi kaygı duyuyoruz" denildi.      

1915 OLAYLARI'NA ATIF DİKKAT ÇEKTİ

Yeni raporun, geçen yılki raporda yer alan ve Türkiye'nin 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını soykırım olarak tanıması yönündeki isteğe atıf yapması dikkat çekti. Değişiklik önergeleriyle metne giren atıf, raporun hazırlayıcısı Piri tarafından "Her raporda, ilgili ülkeye ilişkin daha önce alınan kararlara yer veriyoruz. Bildiğiniz gibi, geçen sene 1915 Ermeni Soykırımı’nın 100. yılında bir karar aldı. Buna atıfta bulunmak mantıklı. Konuya ilişkin raporda bir paragraf yok ve üyelik müzakerelerinin de bir parçası değil geçmiş senelerde olduğu gibi. Ancak kendi kararlarımızı reddedemeyiz" şeklinde savunuldu.

Bu açıklamaya rağmen Piri, 17 Şubat tarihli ilk taslakta bu konuya atıf yapmamıştı. AP'nin raporu geçen sene aynı atıf nedeniyle Türkiye tarafından iade etmişti    

KIBRIS KONUSUNDA TARAFLARA ÇAĞRI

Raporda, Kıbrıs sorununun Türkiye-AB arasındaki ilişkileri etkilediği belirtilerek, bu yüzden de tüm taraflardan çözüme dönük gayret göstermeleri istendi. Türkiye'nin Kıbrıs Rum Kesimi gemi ve uçaklarını liman ve havaalanlarını açması gerektiği savunularak, bunun üyelik müzakerelerini önemli ölçüde güçlendireceği iddia ediliyor. Müzakerelerdeki ilerlemeden memnuniyet duyulduğu kaydedilen raporda, Türkiye'nin çözüme katkı sağlaması, askerlerini çekmesi ve Maraş'ı BM'ye vermesi talep ediliyor.

RAPORDA ÖVGÜLER DE YER ALDI


Türkiye'nin sığınmacılara ilişkin çalışmalarından dolayı övüldüğü raporda, Türkiye'nin dünyada en çok sığınmacıyı ağırlayan ülke olduğu, büyük insani katkılar sunduğu vurgulanarak, Suriyeli sığınmacılara çalışma izni verilmesi kararından duyulan memnuniyet dile getirildi. Türkiye'nin sığınmacılar için bedava sağlık ve eğitim imkanı sağladığı da vurgulanan raporda, AB ve Türkiye arasında sığınmacılara ilişkin varılan mutabakatın, yasa dışı geçişlerin keskin bir şekilde azalmasını sağladığının altı çizildi.

 

http://www.hurriyet.com.tr/turkiye-avrupa-parlamentosunun-raporunu-iade-edecek-40088336

 

Hits: 112223