28/09/2015 Tarihli Gündem'e Dair Önemli Notlar

~ 28.09.2015, TARİHE NOT ~

RTE Türkiye’sinden manzaralar:

 

1- Eylül ayı itibariyle açlık sınırı 1.361 TL'ye çıkarken, yoksulluk sınırı 4.434 TL oldu.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) tarafından yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonucuna göre 2015 Eylül ayı itibariyle dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.361,29 TL olarak belirlendi. 4 kişilik bir ailenin Yoksulluk sınırı ise 4.434 TL oldu. 
Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğunu hatırlayalım. 

2- 'Şaibeli para transferlerinde Türkiye 26'ncı.

Küresel Finansal Dürüstlük Örgütü’nün (GFI) hazırladığı ‘Kara para dolaşımı’ raporunda Türkiye’nin yılda ortalama 3,5 milyar dolarlık kara paranın dolaşımına imkân sağladığı ifade edildi. 
145 ülkenin incelendiği raporda en yüksek miktarda kara para dolaşımı sağlanan ülkeler listesinde Türkiye 26’ncı sırada yer aldı.
Bu konuda üst sıralarda olduğumuz görülüyor. 

3- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eğitim yılı açılış töreni konuşmasından;

" oğlum buraya niye geldiniz?" ?Okumaya geldik" ?Oğlum, ölü yıkayıcısı mı olacaksınız?" Biz ağlardık. Çünkü biz ölü yıkayıcısı olmak için oraya gitmedik ama bu ülkede ölü yıkayıcılarına da ihtiyaç var aslında. Bunların ölüleri de kimin önüne geliyor, imamın önüne geliyor, bu işi bilenin önüne geliyor. Halbuki bir Müslüman, imam müezzin aramaması lazım. Kendi ölüsünü kendisi yıkayabilecek bilgiye kabiliyete erişmesi lazım, işin aslı bu. Yoksa ölüleriniz ortada kalır. Vaka bu.

RTE nin eğitime bakış açısı bu!

4- Ispanya'nın Katalonya eyalet meclisi için dün yapılan seçimlerde ayrılıkçı Junts pel Si koalisyonu oyların yüzde 47 sini alarak 135 sandalyeye sahip olan bölgesel parlementonun 72 sini kazandı. Basbakan Rajoy "Görüşmeye hazırım. Ispanya'nin bütünlüğünü tartışmaya almayacağım." dedi.

5- Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi, Kızıl gezegende (Marsta ) donmuş suyun dışında, en azından yaz aylarında akan tuzlu su akıntıları bulduğunu açıkladı.

6- Terör olaylarında bir azalma yok. Dolar 3 TL üzerindeki yerini koruyor.

7- Böyle bir ortamda, TBMM kapalı. Türkiye’de tek adam yönetimi devam ediyor.

 

Av. Başar YALTI

 

TARİHE NOT | Tüm Yazıları
Hits: 866