IŞİD'i yargılamak

~ 22.07.2015, Kadir SEV ~

Tarihte yaşanmış en büyük kıyım, hiç kuşkusuz II. Dünya Savaşı olarak adlandırılan, sermayenin dünyayı yeniden paylaşmak için çıkardığı savaştır. Toplam 70 milyon insan öldüğünü biliyoruz. Resmi tarih, savaşın tek sorumlusunun Naziler olduğunu söyler. Odağında Yahudi soykırımının yer aldığı iddianamelerle Nurmberg’de kurulan Uluslararası Askeri Ceza Mahkemesinde 20 Kasım 1945-31 Ağustos 1946 tarihleri arasında 24 Nazi yargılanmış, üçü beraat etmiş, 12’sine idam; kalanlarına ise 10 yıldan, ömür boyuna değin değişen sürelerle hapis cezaları verilmiş, böylece kapitalizm kendisini aklamıştır.

Suruç’daki kıyım, nedense bana Nurmberg Uluslararası Mahkemesini çağrıştırdı. Sorumluları yakalanırsa yargılanabilirler mi, diye düşündüm. Bana pek olası gelmedi.

Nazilerin adalet Bakanını savunan avukat, Mahkemede; “Hitleri, daha iktidara gelmeden destekleyen ve iktidara geldikten sonra silahlandıran Amerikan sermayesini de yargılayabilecek misiniz? Hitleri destekleyen ve müttefik ilan eden Aziz Papa hazretlerini de yargılayabilecek misiniz?” diye sormuştu. Ve şu sözlerle ABD ile İngiltere’yi suçlamıştı; “Onun yargılanmasının tek sebebi, Bolşevikler karşısında mağlubiyete uğramış olmasıdır. Bizi Bolşeviklere karşı bir tampon olarak kullandınız ve şimdi başarısız olduğumuz için cezalandırıyorsunuz. Bizi Rusya’nın üzerine saldınız ve Stalingrad’da bozguna uğradığımızda Avrupa’ya saldırıp bizi cezalandırdınız”

Bu sözlerin hepsi doğruydu. FORD, Nazilerin savaş araçları ve tanklarının motorlarını; General Motors ise elektrik donanımlarını yapıyordu. Hitler’in ABD’ne resmen savaş ilan ettiği güne değin Amerikan Nazi Partisi, Amerika’da yaşayan Alman asıllıları örgütleyip Alman ordusuna asker devşiriyordu. Hitler’i İngiliz ve Amerikan bankerleri finanse ediyordu. Churchill, 1938 yılında London Post Gazetesinde yayımlanan röportajında; "Tanrıya her gün bize de Adolf Hitler gibi bir lider vermesi için yalvarıyorum" demişti. ABD ve İngiltere’nin savaşa girmesi ise garip bir rastlantıyla Nazilerin yenileceğinin ortaya çıktığı günlere denk düşmüştü. Dünyanın iki dev gücü, Faşizmi ezmenin başarısını Sovyetler Birliği’ne bırakmak istememişlerdi.

Nazi avukatının sorularını IŞID neden sormasın?

Dünyanın en zengin terör örgütü olmak gibi bir ünü var. Petrolden beslenmesine izin veriliyor. Gücünü daha da artırabilmek için, aralarında AKP Türkiye’sinin de olduğu birçok devlet, açık ya da gizli yollarla, ne gerekiyorsa yapıyor. 30 bin dolayında silahlı adamı olduğu söyleniyor ve bu sayı Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen adamlarla her gün artıyor. Ağır silahları bile var, füzelerle saldırıyorlar.

Gün olur yargılanırlarsa eğer mahkemeye çıkıp; paraları, silahları veren sizlersiniz, neden yalnızca biz suçlu oluyoruz derlerse, neresi yanlış?

Nurmberg Mahkemesi'nde bu sorular sanıkların işine yaramadı, yalnızca Naziler yargılandı ve onlar cezalandırıldı. Hitler’e asıl desteği veren ABD, İngiltere ve Alman sermaye sahiplerinin yargılanması söz konusu bile edilmedi. Çünkü Sovyetler Birliği’ne yenik düşen, sermaye sınıfı değil Nazilerdi.

Ortadoğu haritası IŞID’ın da katkısıyla yeniden biçimlendiriliyor. Görevini başarıyla yürüttüğü sürece kimse yargılamaz. Eğer yenik düşer, elverişliliğini yitirir ya da “gemi azıya alıp” inisyatif kullanmaya kalkarsa başlarına neler gelir kimse bilemez. Bir istihbarat paylaşımı bile işlerini bitirebilir. Belki de Nürmberg Uluslararası Askeri Mahkemesi'nde olduğu gibi birkaç IŞID artığının yargılanmasını gündeme getirirler. Böylelikle dünya kamuoyu önünde kendilerini aklamış da olurlar.

Suruç’daki kıyım, sıradan polisiye bir olay değil. Odağında emperyalizmin olduğu bir canavarlıkla karşı karşıyayız. Her siyaset sorunu doğru tanımlamak ve ona göre davranmak zorunda. Başka çare yok.

 

SOLHABER

Kadir SEV | Tüm Yazıları
Hits: 1114