YPG sloganına hapis cezası

~ 17.07.2015, Yeni Yaklaşımlar ~
Adıyaman'da HDP'nin düzenlediği bir eylemde, 'yaşasın YPG' şeklinde slogan atan altı kişi, 'terör örgütü propagandası' suçundan 10 ay ile bir yıl arasında hapis cezasına çarptırıldı.

RADİKAL - Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Abdullah Öcalan için 25 Ocak’ta Adıyaman’da düzenlediği bir basın açıklaması sonrasında 250 kişilik bir grup tarafından ‘Yaşasın YPG’, ‘YPG Yürüyor yer gök sallanıyor’, ‘Yaşasın YPG direnişi’, ‘Yaşasın başkan Apo’ şeklinde bir takım sloganlar atıldı. Basın açıklaması sonrasında eylemciler sessiz bir şekilde dağılırken, Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından konuyla ilgili soruşturma başlatıldı. Eyleme katılan Abuzer Küçükşahin, Serhad Buğdaycı, Lütfü Yoldaş, Zafer Polattaş, Ali Rıza Oğuz ve Abuzer Yar hakkında Adıyaman 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde ‘terör örgütü propagandası’ yapmak suçundan dava açıldı.

YAŞASIN YPG’ SLOGANI ÖRGÜTÜ PROPAGANDASI SAYILDI

Savcılık iddianamesinde Ali Rıza Uğur’un sürücülüğünü yaptığı 02 KE 156 plakalı araçtan “yaşasın YPG” şeklinde yayınlar yaptığı, Serhat Buğdaycı’nın “yine yine isyan Kürdistan’a özgürlük” yazılı bir döviz taşıdığı, Zafer Polattaş’ın “YPG yürüyor, yer gök sallanıyor” şeklinde slogan attığı, Abuzer Yar’ın  “Yaşasın başkan Apo” şeklinde slogan attığı, Lütfü Yoldaş’ın “yaşasın YPG” şeklinde slogan atarak  ‘terör örgütü propagandası’ yaptığı belirtildi. 9 Temmuz’da yapılan duruşmaya katılan Sanık Ali Rıza Oğuz savunmasında, ‘YPG lehine slogan attığım doğrudur.  YPG terör örgütü değildir suçlamayı kabul etmiyorum’ şeklinde kendisini savunurken, diğer sanıklar ise IŞİD’i protesto etmek için eyleme katıldıklarını söyledi.

 HAPİS CEZASI VERİLDİ

Yargılama sonucunda altı sanık bir yıl hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme sanıklardan Abuzer Yar ile Abuzer Küçükşahin’e iyi hal indirimi uygulayarak bir yıllık hapis cezasını 10 aya indirdi. Mahkeme beş sanığın cezasını ertelerken sanıklardan Abuzer Küçükşahin’in cezasını para cezasına çevirdi.

YPG aleyhine slogan atan eylemcilere ceza verilmesinin keyfi bir uygulama olduğunu savunan İnsan Hakları Derneği (İHD) Adıyaman Şubesi Başkanı Osman Sürat sözlerine şu şekilde devam etti: "YPG’nin terör örgütü sayılması terörle mücadele yasasına göre mümkün değildir. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti de YPG’yi resmen terör örgütü listesine almış değil. Yargının verdiği bu karar hukukta fiili bir durum yaratılmaktadır. YPG’nin bu güne kadar Türkiye’de Terörle Mücadele Kanunu anlamında bir faaliyeti olmamıştır. Ayrıca biz biliyoruz ki, bazı sorunlar yaşansa da Kobani direnişi sırasında birçok yaralı YPG’li savaşçı Türkiye’de tedavi edildi. Yargının bu mantığıyla olaya baktığımızda devlet hastanelerinde görevli doktorlar terör örgütüne yardım etmişlerdir. Türkiye yargısının YPG’yi terör örgütü sayan bu fiili durumu keyfi bir uygulamadır."

 

 

http://www.radikal.com.tr/turkiye/ypg_sloganina_hapis_cezasi-1398856

Hits: 1141