Son yazı

~ 11.06.2011, Ece TEMELKURAN ~

SEN fena biri değilsin bence. Vallahi. Kimseye bilerek zarar vermedin örneğin. Çocukları seversin sen. Onlara bir şey olsa sana on bin kez olur onlara ne oluyorsa. Şiir seversin. İyi şiirleri seversin elbette. İyi yaşlanmış, içi ekşimemiş ihtiyarları seversin, kurban rolü oynamayan. Yoksullarla sohbet etmeyi tercih edersin zenginlerle takılmaya. Daha mı canlı oluyor sohbetleri ne? Dert dinlemeyi sevmezsin ama dinlemeden edemezsin.
Sen fena biri değilsin bence. Yaz akşamları arkadaşlarınla yemek yemeyi, sarhoş olmadan kaliteli sohbet etmeyi ve gülmeyi önemsersin. Misal bugünlerde Cunda'ya gitsen Ziraat Bankası veznesinden emekli İrfan Kaptan'ın küçücük teknesine binsen, İrfan Kaptan çipura yapsa, denize atlasan gibi hayallerin var. Çok dostun yoktur senin. Azıcık. Dostlar hep azdır zaten. Onlara bir şey olacak diye ödün kopar. Dostlarının eve temizliğe gelen kadınlara nasıl davrandığını önemsersin. Sevgilini muhakkak garsonlara iyi davrananlardan seçersin.
Kazandığın fazladan para seni rahatsız eder bazen. Hak ettiğini düşünmediğin için değil, kimsenin bu kadar adil olmayan bir düzeni hak etmediğini düşündüğün için. Yoksullar varsa hepimiz suçluyuz diye düşünürsün, kimse masum değil. "Benim de sorumluluğum var" diye düşünürsün hep, için sıkışır kimi kez. Aldığın yeni şeylerden manasız bir suçluluk duyarsın bazen.

                                                             ?

Sen fena biri değilsin bence. İşten atılan işçiler Boğaziçi Elektrik AŞ'nin önünde dünkü gibi eylem yaptıklarında yanlarından geçiyorsan biraz durup alkış tutmak istersin, hiç değilse. Orada kalamadığın için canın sıkılır. Aldatılan liselilere, dayak yiyen üniversitelilere için ezilir, ağlarsın çoğu kez haberlerde. Onları gördüğün yerde, "Kalbimiz sizinle, destekliyoruz" demek istersin, komik düşecek olsan bile.
Sen fena biri değilsin bence. Kürsülerden tehdit edildiğinde korkuyorsun mesela, korktuğun için öfkeleniyor ve öfkelendiğin için olduğundan daha cesur oluyorsun. Bağırıyorsun mesela minibüste haberler dinlerken, duysunlar sesini diye. Karşında iktidar âşığı halkımızı görünce delirecek gibi oluyorsun, "Müstahak bunlara" diyorsun içinden, sonra utanıyorsun böyle düşündüğüne. Nasıl düzelecek bu ülke diye düşünüyorsun, kimse senden böyle bir şey istemese de.
Sen fena biri değilsin bence. Şu Kürt meselesinin öldürmekle, ölmekle çözülmediğini biliyorsun. Oğlu doğar doğmaz bir gün gideceği savaşı düşünerek içine korku düşen anneler olmasına katlanamıyorsun bu ülkede.

                                                             ?

Her şeyin para olmadığını, insanların daha güzel binalarda yaşayınca hemencecik daha mutlu olmayacağını biliyorsun. Gücün her şeyi meşrulaştıramayacağını, ezilenin, başka türlü olanın da söz hakkı olması gerektiğini düşünüyorsun. Mazlum her zaman zalimden daha yakın sana. Güçlüler güçsüzleri ezince ellerini ovuşturmuyorsun, ağzın sulanmıyor, keyfe gelmiyorsun. Sen fena biri değilsin bence.
Bence senin sana benzeyen arkadaşların var. Kendi gibi olmayanları tehdit etmeyen insanlar bunlar. İnsanları kendine benzetmeye çalışmayan, benzemeyince de onların telefonlarını dinlemeyen, seks dedikodularını ortaya sermeye çalışmayan temiz insanlar. Efendi, düzgün insanlar. Kendi gibi olmayan insanlara "riskli" şeyler yaptıklarını söylemeyen, alttan alta sopa göstermeyen normal insanlar. Bence senin arkadaşların da hiç fena insanlar değil.
Senin ailen de hiç fena değil. Ne annen ne baban kendinden güçsüz olanı ezmiş değil. Alevi'ymiş, Kürt'müş, Süryani'ymiş, Ermeni'ymiş böyle şeylere ehemmiyet vermezler. Daha hiçbiri Aleviler için "mum söndü" lafını kullanmış değil, ayıp çünkü, çok ayıp böyle şeyler, biliyorlar. Eğer bir kız çocuğu kalçasını kırarsa ona bekâret testi yaptırmak akıllarına gelmez mesela, çok ayıp çünkü, biliyorlar. Kimseye haksızlık etmedikleri gibi garibanlara yardım etmek isterler kendilerince. Böyle yani, tatlı insanlar senin annenle baban, kardeşlerin.

                                                              ?

Şimdi durum böyle ise... Yani sen, arkadaşların, ailen böyle insanlarsanız, yani hiç de fena insanlar değilseniz, e o zaman niye sen kendine hiç benzemeyen insanlara oy veresin ki? Sence de bu çok tuhaf değil mi?
Laf aramızda ben de fena biri sayılmam. Düşünsene mesela ben hapse girsem, ya da beni rezil etse muktedir, rüsva eylese... Hoşuna gider mi? Bence gitmez. Benden hoşlanmasan bile böyle bir şeyin yapılması tatsız gelir sana. Niye beni hapse attırasın ki... Değil mi? Niye bu benim son yazım olsun mesela? Kardeş, iyisi mi sen bunu da düşün oy verirken.

(Habertürk 11.06.2011)

Ece TEMELKURAN | Tüm Yazıları
Hits: 1925