Baro Başkanı Tahir Elçi ile 10 Avukat Hakim Karşısına Çıktı

~ 27.05.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve eski yönetim kurulu üyesi 10 avukat hakkında, CMK kapsamında otomatik avukat atama sistemini kapattıkları gerekçesiyle açılan 'Görevi kötüye kullanma' davasının ilk duruşması yapıldı.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ve eski yönetim kurulu üyesi 10 avukat hakkında, CMK kapsamında otomatik avukat atama sistemini kapattıkları gerekçesiyle açılan 'Görevi kötüye kullanma' davasının ilk duruşması yapıldı. Baro Başkanı Tahir Elçi, mahkemede uzun bir savunma yaptı. Elçi, “Hocalar, ‘savcı soruşturmanın kralıdır’ der. Şu an savcı soruşturmanın hiçbir şeyidir” diyerek tepki gösterdi. Elçi, savunma makamının yargı karşısında olduğunu hatırlatarak, mahkeme kararlarının bile infaz edilmediği bir dönemde avukatların yargılandığını kaydetti.

Diyarbakır Baro Başkanlığı 18 Aralık 2012 tarihli bir yazıyla Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na CMK uyarınca baro tarafından görevlendirilen avukatlara öngörülen ücretin yanı sıra yol ve diğer masraflara ilişkin bir ödeme yapılması gerektiğini belirtti. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı da Adalet Bakanlığı'na baronun talebini gönderdi. Bakanlık ise başsavcılığın sorunu çözmesi gerektiğini söyledi. Sorunun devam etmesi üzerine Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu, 25.09.2013 tarihinde, avukatların ellerinde 5 ila 25 TL arasında değişen cüzi yol ücretleri belgeleri ile savcı ve hakimlerin kapılarında beklememeleri için OCAS sistemini kapattı, soruşturma makamlarından gelecek avukat taleplerinin yazılı olarak bilidirilmesi kararı aldı. Daha sonra yapılan sözlü görüşmeler üzerine OCAS sistemi yeniden açıldı. Ancak güvenlik görevlilerinin ‘geç görevlendirme’ yapıldığı gerekçesiyle tuttuğu tutanaklar doğrultusunda Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi ile baronun eski yönetim kurulu üyeleri hakkında, Adalet Bakanlığı tarafından soruşturma izni verildi ve dava açıldı.

Savcılık tarafından hazırlanan iddianamede baro başkanı Elçi ile eski yönetim kurulu üyeleri hakkında görevi kötüye kullandıkları iddiasıyla 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası istendi. Elçi ile 11 avukatın yargılanmasına bugün Diyarbakır 6’ncı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmayı yargılanan avukatların yanı sıra 100’e yakın meslektaşları da hazır bulundu. İddianamenin okunmasının ardından avukatlar savunma yaptı. Baro Başkanı Tahir Elçi, bu yargılamanın kabul edilemez olduğunu ve savunma makamının yargı karşısında olduğunu vurguladı. Elçi, Türkiye'nin yüzde 77.5'inin yargıya güvenmediğini, yakalama kararlarının infaz edilmediği, tahliye kararlarının yırtıldığı, hakimlerin tutuklandığı, ama yargının gıkını bile çıkarmadığı bir dönemin yaşandığını vurguladı. Elçi’nin savunması sırasında kısa bir gerginlik yaşandı. Baro başkanı iddia makamına, “Hocalar, ‘savcı soruşturmanın kralıdır’ der. Şu an savcı soruşturmanın hiçbir şeyidir” dedi. Mahkeme başkanının araya girmesiyle Elçi savunmasını tamamladı. Mahkeme heyeti duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.


http://www.haberler.com/baro-baskani-tahir-elci-ile-10-avukat-hakim-7354745-haberi/

 

Hits: 912