Financial Times'tan Türkiye özel eki: Ankara artık güvenilir değil!

~ 15.04.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

İngiltere’nin saygın gazetelerinden Financial Times, yayımladığı dört sayfalık özel Türkiye sayısında yaşanılan karanlık tabloyu özetledi. Financial Times Türkiye muhabiri Daniel Dombey, Türkiye seçime giderken Cumhurbakanı Tayyip Erdoğan’ın tüm gücü kendi elinde topladığını vurgularken; uluslararası ilişkiler editörü David Gardner ise “Türkiye artık güvenilir görünmüyor” dedi.

Özel ekte Dombey ve Gardner’ın yanı sıra MIT Ekonomi Profesörü Daron Acemoğlu, gazeteci Aslı Aydıntaşbaş ve Global Source Türkiye danışmanı Murat Üçer gibi isimlerin de Türkiye yazılarına yer verildi.

Yazılar arasında en çok Gardner’ın yazısı tartışılırken, Türkiye’nin ‘komşularla sıfır sorun’ politikasından uzaklaştığını ve neredeyse sorun yaşamadığı komşusu kalmadığını vurguladı. Gardner "Türkiye'yi geçmişte takdir edenlerin çoğu şimdi büyük bir hayalkırıklığı yaşıyor ve bu ülkeye kuşkuyla bakıyor" ifadelerini kullandı.

Gardner, güven yitimini ise şu ifadelerle özetledi; "Türkiye dört yıl önce Orta Doğu'da istikrarın temel taşı olarak görülüyordu. Kökleri siyasi İslam’a dayanan pragmatik bir hükümetin yönetiminde NATO ittifakının sadık bir üyesiydi, Avrupa Birliği üyeliğine de adaydı. Dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Batı'da, dış güçlerin şekillendirme çabalarına karşı koyan bölgenin en güvenilir ismiydi... Şimdi tüm bunlar çok uzun bir zaman önceymiş gibi görünüyor..."

'TÜRKİYE'NİN CİHAT HATTI OLMASAYDI IŞİD DİRENİŞİ DOMİNE EDEMEZDİ'
Erdoğan'ın, Türkiye'nin bir takım oyuncusu olmadığı, hatta IŞİD'i desteklemiş izlenimi vermeyi başardığını belirten Gardner, "Türkiye geçen yıla kadar Suriye'ye gitmek isteyen gönüllü cihatçıların topraklarını kullanmalarına izin verdi. Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) dışındaki grupları kollamış olsa da, IŞİD muhtemelen Türkiye'nin cihat hattı olmadan Suriye ve Irak'ta direniş hareketini domine edemezdi” dedi.

Uzun süredir devam eden Avrupa Birliği adaylığına da değinen David Gardner, Erdoğan’ın tutumunun Türkiye’ye üyelikten uzaklaştırdığını ifade etti.

Gardner, "Sayın Erdoğan'ın otoriter bir tavırla liberal olmayan bir demokrasiye yönelmesi, hukukun üstünlüğünü sorgulaması, ifade ve gösteri özgürlüğünü tehlikeye atması Türkiye'yi AB üyeliğinden uzaklaştırıyor” diye yazdı.

Financial Times uyardı: Erdoğan'ın ileriye gitmesine izin verilirse...

Financial Times da Başbakan'ın Davutoğlu olmadığını anladı!

 

 

http://www.birgun.net/news/view/financial-timestan-turkiye-ozel-eki-ankara-artik-guvenilir-degil/16610

Hits: 1082