Ağrı'daki çatışmanın tanıkları: Biz askerlere canlı kalkan olduk, ama onlar bizi de taradı

~ 13.04.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Ağrı'da, PKK ile TSK arasında yaşanan çatışma bölgesine canlı kalkan olarak girenlerin üzerine de askerlerce ateş açılması sonucu HDP Diyadin İlçe eski Eş Başkanı Cezmi Budak'ın yaşamını yitirdiği çatışmanın ayrıntıları netleşiyor. Yaralı askerlerin HDP'liler tarafından taşındığını anlatan görgü tanıkları, "Onlara canlı kalkan olduk, ama onlar bizi de taradı" dedi.

Ferhat Çelik ve Abdullah Kaya'nın DİHA'da yer alan haberine göre, DBP İlçe Eş Başkanı Muhsin Kula, yaşananları şu sözlerle aktardı; "Beş yaralıları vardı. Biz tüm arkadaşlar onların yardımına koştuk. Onları pançoların arasına koyarak zırhlı araçlara ve helikopterlere doğru götürdük. Onlara canlı kalkan olduk, ama onlar bizi de taradı."

Kula, askerlerin geride bıraktığı uzun namlulu silah, mont, çanta ve askeri malzemeleri de toplayarak askerlere teslim eden şahısların yaralılarını almaları talebinin kabul edilmediğinin de belirtti.

'BAŞLARINI KALDIRAMIYORLARDI'
HPG'lilerin üslenme alanına indirme yapan ilk grubun çemberinde kaldığını söyleyen Kula, "Gerillalara ateş açmasınlar diye de araya girdik. Helikoptere bindirdik. Perişan haldeydiler, çocuk gibi ağlıyorlardı. Üç timi aşağı indirdik. Başlarını kaldıramıyorlardı" dedi.

Askerlere neden operasyona çıktıklarını sorduğunu söyleyen Kula, "Biz böyle bir şey olduğunu bilmiyorduk. Biz operasyon var diye gelmiştik" yanıtını aldığını aktardı. Askerlerin engellemesine rağmen çatışma noktasına gittiklerini, ancak gidememeleri halinde üç timin de toptan imha olacağını öne süren Kula, "Eğer biz gitmeseydik o üç timin sağ kurtulması imkansızdı. Devlet de resmen bunu istiyordu ve bir provokasyon yaratmak istiyordu. Halkımız o insanları vicdanlı bir şekilde kurtardı. Halk barış istiyor, askerin ölmesinden memnuniyet duymuyor. Onların elbiselerini, botlarını, silahlarını araziden topladık kendilerine teslim ettik. HPG'liler herhangi bir eylem yapmamıştı, onların üslenme alanına direk indirme yapmışlardı" diye konuştu.

Ağrı'da asker canlı kalkanlara ateş açtı: 1 kişi yaşamını yitirdi

Demirtaş’tan TSK’nin açıklamasına sert tepki: Genelkurmay, AKP’ye çalışmaktan vazgeçmeli

Halkın yaralı askerleri taşıdığı bu anlar DİHA objektifine yansıdı.

 

'KATLİAM PROVASI YAPILDI'
Muhsin Kula, askerlerin kendilerine teşekkür ettiğini de ifade etti. Üç sivil yaralı için çağrılan ambulansların saatlerce gelmediğini belirten Kula, askerlerin cenazelerini dahi almalarını engellediğini söyledi.

Çatışma sırasında bölgede olan Ziya Özbay adlı yurttaş da askerlerin valilik emri ile operasyona çıktıklarını söylediğini aktardı. Özbay, "Bir haftadır Valinin alanda operasyon yapılması için talimat verdiğini söylediler. Bize yaralı ve cenazemizi taşımamız için söz verdiler, ama sonra engel oldular. Biz onları çemberden kurtardık ama sonra bize de saldırdılar. Katliam provası yapılmıştı resmen. Sabah erkenden halka engel çıkarılmasaydı böyle bir olay da yaşanmayacaktı" dedi.

HDP ve DBP tarafından günler öncesinden planlanan fidan dikme etkinliği için Tendürek Dağı yamaçlarındaki Yukarı Tütek köyüne gidenler, operasyona çıkan askeri özel timlerle karşılaşmıştı. Gece saatlerinde bu alana indirildiği öğrenilen askerler, bölgede toplanan kişilere saldırmıştı. Askeri helikopterlerin, HPG'lilerin sığınaklarına yakın bir noktaya indirme yaptığını gören halk çatışmanın önüne geçmek için ikiye ayrılarak arazide canlı kalkan olmuştu. Saldırıda HDP Diyadin İlçe eski Eş Başkanı Cezmi Budak ile MEYADER Temsilcisi Cenap İlboğa, kobra helikopterleri tarafından ateş altına alınmıştı. Budak boynuna aldığı kurşunla yaşamını yitirirken, yaralanan İlboğa'nın ise saatlerce yerinden kaldırılmasına askerler engel olmuştu. Budak ve İlboğa'yı korumaya çalışan bir HPG'li de helikopterden açılan ateş sonucu yaşamını yitirmişti.

EMİNE AYNA DA DOĞRULADI: HALK 15 ASKERİ ÖLÜMDEN KURTARDI
DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna da benzer şekilde Ağrı'da  'İkinci bir Silvan Olayı' yaratılmak istendiğini öne sürmüş ve askerlerin halk tarafından korunduğunu savunmuştu. Ayna, "Videolarını paylaşacağız, 15 asker orada pusuyu konuyor, bilinçli olarak yürütülen operasyonda pusuya konuyor, katledilsinler, öldürülsün, ölsünler' diye gönderiliyor. Halk, o 15 askeri ölümden kurtardı" demişti.

 

http://www.birgun.net/news/view/agridaki-biz-askerlere-canli-kalkan-olduk-ama-onlar-bizi-de-taradi/16471

 

Hits: 1016