CHP'den "Aday Listeleri" açıklaması

~ 07.04.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

CHP Sözcüsü Haluk Koç, CHP'nin Milletvekilliği Aday Listeleri ile ilgili olarak "Hiçbir liste herkesi aynı anda mutlu veya mutsuz etmez. CHP listeleri en demokratik ve en katılımcı ve en geniş kucaklayıcı listelerdir. Parti üyelerinin verdiği karara saygı duymak gerekiyor" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Başkanlığı'nda çalışmalarına dün saat 20.00'de başlayan ve gece yarısından sonra da devam eden Parti Meclisi'nin aldığı kararlar ile güncel gelişmeleri CHP Sözcüsü Prof. Dr. Haluk Koç basın toplantısında değerlendirdi. Hakim denetimindeki ön seçimlerde 3 büyük şehirdeki 7 seçim bölgesinin birinci sıralarına kadın adayların yerleştirildiği belirten Koç, "Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu, 28 kontenjan adayından 3 büyük şehirdeki 7 seçim bölgesinin birinci sıralarına kadın adayların yerleştirileceğini ifade etmişti. Bu söz de tutuldu. İstanbul üçüncü bölgede 8 tane, İstanbul üçüncü bölgede 7 tane, İstanbul birinci bölgede 6 tane. Ankara birinci bölgede 5 tane, Bursa'da ki tamamen hakim denetiminde ön seçim yapılmıştır 5 kadın adayımız var ikinci sıradaki seçim bölgesinde" dedi.

'SÖYLEMDE DEMOKRASİ BOL SONUÇTA TEK BİR KİŞİNİN İKİ DUDAĞININ ARASINDAN ÇIKAN SİYASET KADERİ'

"Bazı partiler göstermelik yoklamalar, sandık benzeri oluşumlar, içine atılan oylar, açık tasnifi olmadan oyların Ankara'ya taşınması, demokrasi gösterisi ama bir vesayet baskısı altında belirlenen aday listeleri. Diğer tarafta tamamen içine kapalı bir sistem. Sonuçta tek bir kişinin iki dudağının arasından çıkan siyaset kaderi belirleme süreci. Söylemde demokrasi bol. Aday belirleme süreci geldiği zaman değişik vesayet odaklarının listeye veya listelerine vurduğu damgayı görüyorsunuz.

'CUMHURİYET HALK PARTİSİ'NİN FARKI'

Bir tek Cumhuriyet Halk Partisi'nin partisine kayıtlı üyelerin tercihini gözettiğini vurgulayan Koç, "Cumhuriyet Halk Partisi'nin farkını anlatacağım. Bir tek Cumhuriyet Halk Partisi, partisine kayıtlı üyelerin tercihini bugün akşam saat 17.00'de sunacağı listelere yüzde 80'den fazla yansıtan parti oldu. Türkiye iyi yönetilmiyor. Bu sıkıntıyı Türkiye aşmak zorunda. Türkiye halkı mutlaka bu kötü yönetime dur diyecek" dedi.

'3 BÜYÜK ŞEHİRDEKİ 7 SEÇİM BÖLGESİNİN BİRİNCİ SIRALARINA KADIN ADAYLAR YERLEŞTİRİLDİ'

Hakim denetimindeki ön seçimlerde 3 büyük şehirdeki 7 seçim bölgesinin birinci sıralarına kadın adayların yerleştirildiği belirten Koç, "Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu, 28 kontenjan adayından 3 büyük şehirdeki 7 seçim bölgesinin birinci sıralarına kadın adayların yerleştirileceğini ifade etmişti. Bu söz de tutuldu. İstanbul üçüncü bölgede 8 tane, İstanbul üçüncü bölgede 7 tane, İstanbul birinci bölgede 6 tane. Ankara birinci bölgede 5 tane, Bursa'da ki tamamen hakim denetiminde ön seçim yapılmıştır 5 kadın adayımız var ikinci sıradaki seçim bölgesinde" diye konuştu.

'KADIN ADAYLAR ANKARA, İSTANBUL, ADANA, AFYONKARAHİSAR, BURSA, DENİZLİ, ERZURUM, ESKİŞEHİR, İZMİR VE KOCAELİ'NDE BİRİNCİ SIRADA'

Kadın adayların Ankara, İstanbul, Adana, Afyonkarahisar, Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İzmir ve Kocaeli'nde birinci sırada yer aldığına dikkat çeken Koç, "Kadın adaylarımızın birinci sırada olduğu seçim bölgeleri, Adana, Afyonkarahisar, Ankara birinci ve ikinci bölge. Bursa, Denizli, Erzurum, Eskişehir, İstanbul bir, iki, üç. İzmir bir, iki. Kocaeli merkez" dedi.

'3 ENGELLİ ADAY, 10 GENÇ ADAY TOPLAM 103 KADIN ADAYIMIZ VAR'

Kadın adayların yüzde 20'nin üzerinde olduğunu vurgulayan Koç, "3 engelli aday, 10 genç aday toplam 103 kadın adayımız var. 5'te bir oranında yüzde 20'nin üzerinde seçilebilecek noktalarda yer alıyor" dedi.

'91'İ AVUKAT, 62'Sİ MÜHENDİS, 46 İŞADAMI, 45 EMEKLİ, 43'Ü DOKTOR ADAY'

Adayların eğitim ve meslek bilgilerine de değinen Koç, "354 adayımız üniversite mezunu, 83 adayımız lise, 45 adayımız yüksek lisans, 28 adayımız yüksekokul, 15 ortaokul, 18 ilkokul mezunu adayımız listelerde yer almıştır. 91'i avukat, 62'si mühendis, 46 işadamı, 45 emekli, 43'ü doktor. Doktorların ön seçimlerde bulundukları yerlerde ciddi bir başarı sağladığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

'KILIÇDAROĞLU'NUN KADIN ADAYLARA İLİŞKİN VERDİĞİ SÖZ TUTULDU'

Hakim denetimindeki ön seçimlerde 3 büyük şehirdeki 7 seçim bölgesinin birinci sıralarına kadın adayların yerleştirildiği belirten Koç, "Genel Başkanımız Sayın Kılıçdaroğlu, 28 kontenjan adayından 3 büyük şehirdeki 7 seçim bölgesinin birinci sıralarına kadın adayların yerleştirileceğini ifade etmişti. Bu söz de tutuldu. İstanbul üçüncü bölgede 8 tane, İstanbul üçüncü bölgede 7 tane, İstanbul birinci bölgede 6 tane. Ankara birinci bölgede 5 tane, Bursa'da ki tamamen hakim denetiminde ön seçim yapılmıştır 5 kadın adayımız var ikinci sıradaki seçim bölgesinde" diye konuştu.

KONTENJAN ADAY DEĞİŞİKLİKLERİ

Kontenjan aday değişikliklerine ilişkin Koç, "Merkez yoklaması ya da örgüt denetiminde ön seçim yaptığımız yerlerde belirli sıralar gerekirse kontenjan için ayrılmıştı. Ama örneğin Adıyaman, Mersin'de kontenjan adayına gerek olmadığı kararına verildi. Yine Malatya'da çıkan eğilim yoklamasında ikinci sıranın da kontenjan olarak kullanılma gereği ortadan kalktı. Aday profillerine baktığınızda, örgütlerimizin oy kullanarak yaptıkları tercihleri de ekleyerek söylüyorum Türkiye'nin her özelliğini kucaklayacak bir liste çıktığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

'HİÇBİR LİSTE HERKESİ MEMNUN EDEBİLECEK DEĞİLDİR'

Koç, "Her bölgede her inanç grubundan, her yapından, her dışlanan kesimden isimleri almışlardır listelerine. Hiçbir liste herkesi memnun edebilecek değildir. Geneli ile bir değerlendirme yapacak olursa CHP listeleri, siyasi partiler içinde en demokratik, en katılımcı ve en geniş listeler olarak toplumun önüne gelmiş bulunuyor" dedi.

'LİSTE SAAT 17:00'DE İNTERNET SİTEMİZDEN AÇIKLANACAK'

Koç, "Saat 17:00'de kesin verilen liste internet sitemizden açıklanacak" dedi.

'ANKARA'DAKİ PADİŞAHLARA, KENDİNE BAĞLI MİLLETVEKİLİ YERLEŞTİRME ÇABASINDA OLANLARA KARŞI ÇIKIN'

Koç, "Diğer partilerin siyasi tabanında siyaset yapanlara sesleniyorum. Taleplerinizi yükseltin. Ankara'daki padişahlara, Ankara'da iki dudağı arasından ekip kurarak kendine bağlı milletvekili yerleştirme çabasında olanlara sizler de karşı çıkın" dedi.

'DARISI PADİŞAHLARIN ONAYLADIĞI LİSTELERDE ADINI ARAYANLARA'

Koç, "Darısı padişahların onayladığı listelerde adını arayanlara. Darısı halktan korkmayanların, üyelerinden, tabanlarından korkmayanların başına. Sesinizi yükseltin" dedi.

'ANKARA 2. BÖLGE BİRİNCİ SIRADAKİ İSMİ SAAT 17:00'DE GÖRECEKSİNİZ'

"Basın toplantısını Kemal Kılıçdaroğlu'nun yapacağı söylenmişti, Ankara 2. sıraya bir kadın aday denmişti, isim nedir? 90'a yakın milletvekilinin listede olmadığı söyleniyor. Bu konulardaki değerlendirmeleriniz nedir?" sorularına Koç, "Bazı çalışmalar devam ediyor. Kemal Bey o mesai içinde. Ben partinin sözcüsüyüm. Bu çerçevede oluşan düşünceleri sizlerle paylaşmak istedim. Ankara 2. Bölge birinci sıradaki ismi saat 17:00'de göreceksiniz" diye yanıt verdi.

'İNANIYORUM CHP'NİN ÜYE SAYISI PATLAMA GÖSTERECEK'

Koç, "Milletvekillerimizin çoğu gerçekten çok büyük bir mücadele verdiler. Arkadaşlarımızın çoğu ön seçime girdiler ve kendi parti üyelerinin verdiği kararı hepimizin saygıyla karşılaması gerekiyor. İnanıyorum CHP'nin üye sayısı patlama gösterecek" dedi.

'KAMER GENÇ CİDDİ AĞIR BİR RAHATSIZLIK GEÇİRİYOR'

"Listede olmayacak milletvekillerinize küskünler tablosu görmemek adına bir veda düşünüyor mu? Yoksa onlar da bu durumu 17:00'de mi öğrenecekler? Amerika'da tedavi olan Kamer Genç ile konuştunuz mu? Aday olacak mı?" soruları üzerine Koç şu ifadelere yer verdi: "Kamer Genç'e geçmiş olsun diliyorum. Ciddi, ağır bir rahatsızlık geçiyor. Umarım sağlıklı olarak döner" dedi.

'KIRGINLIKLAR PARTİ İÇİN MUHALEFET OLUŞTURMAKTAN ÖNCE BURUKLUKLA İFADE EDİLEBİLİR'

Koç, "Sonuçta kararı yüzde 85 oranında örgüt verdi. Siyasette küsmek yok, siyaset uzun bir yol. Küsme denen duygunun siyasette olacağına inanmıyorum. Herkesin burukluk hissetmesi gayet doğaldır. Ama öyle dönemler yaşanmıştır ki bu kırgınlıklar parti için muhalefet oluşturmaktan önce buruklukla ifade edilebilir. Böyle bir şey yok Cumhuriyet Halk Partisi çizgisinde" dedi.

'7 BASIN MENSUBU LİSTEDE'

Koç, "Sizlerin arasında 7 basın mensubu arkadaşımız CHP listelerinde yer aldı. Türkiye'nin içinden geçtiği bu baskı döneminde, Twitter'ın, Facebook'un daha önce Anayasa Mahkemesi iptal ettiği halde kapatılması. Böyle bir dönemde 7 basın mensubunun listede yer alması önemlidir" dedi.

'PARTİNİN PARASININ EMANET EDİLDİĞİ KİŞİ OLARAK BU SEÇİME GİRMEM TARTIŞMA KONUSU OLURDU'

"Siz kontenjan adayısınız bildiğim kadarıyla Neden böyle bir tercihte bulundunuz?" sorusuna Koç, "Bireysel cevap vereyim. Daha önce kendi seçim bölgemdeki yoklamalarda birinci olarak çıktım. Ben evime gidemiyorum partideki görevlerimizden dolayı. Partinin parasının emanet edildiği kişi olarak bu seçime girmem tartışma konusu olurdu. Yoksa taban gücü bakımından sıkıntılı bir noktasında değilim" diye yanıt verdi.

'28 KİŞİLİK KONTENJANLA DA EKSİK KALAN KESİMLER TAMAMLADI'

CHP'nin ideolojisi paralelinde adayları değerlendirmesi istenen Koç, "CHP partisi tüzüğü, programı açık olan bir partidir. Bunları kabul eden herkesin CHP'de siyaset yapmak için önünün açık olduğunu parti yetkililerimiz ifade ettiler. Örgütün tercihleri toplumun her kesimini kapsayacak şekilde oldu. Bize ayrılan 28 kişilik kontenjanla da eksik kalan kesimler tamamladı. Türkiye'nin huzurlu dışarıda barışçı olmasını isteyen herkes CHP'de o fotoğrafı görüyor. Oluşan tablo CHP'nin sorumluluk alması halinde elimizden alınan demokrasiyi tekrar kurumsallaştırmak için. Herkesin eşit hukuku paylaştığı ve eşit haklara sahip olduğu birlikte Türkiye olma iddiasını ortaya koyacak bir liste ortaya koydu" ifadelerini kullandı.

'CHP'NİN BU TAVRI DİĞER SİYASİ PARTİ TABANLARINI ETKİLEDİ'

Koç, "CHP şimdiye kadar 1981 öncesi bırakacak olursak en geniş anlamda aday listesini belirlemede kendi üyelerine başvurdu. Herkesi aynı şekilde memnun edecek sonuçlar çıkmaması normal. 2015 seçimlerini milat olarak görüyorum. CHP'nin bu tavrı diğer siyasi parti tabanlarını etkiledi. CHP burada siyasette iyi örnek olmaya çalışıyor. Oluyor da" dedi.

'BİR SİSTEM HERKESİ AYNI ANDA MUTLU ETMİYOR. CHP AÇISINDAN EN BAŞARILI UYGULAMA BUYDU'

Koç, "Eksiklikler yok mu var. Bir sistem herkesi aynı anda mutlu etmiyor. CHP açısından en başarılı uygulama buydu. Tüzük değişikliği sırasında bu sürecin yaşanacağını ön görenlerde biriyim. CHP 85 seçim bölgesinde her şeyi merkez yoklaması ile yapsaydı oluşturacağı liste kimseyi mutlu etmeyecekti" dedi.

'BANA KİMSE ŞARKI SÖYLEMESİN DIŞARIDAN. VARSA GÜCÜN İŞTE TABANIN'

"Ön seçim sonuçlarına gençler ve Gezi damgasını vurdu. Listeye baktığımızda yaş ortalamasının genç olmadığını görüyoruz. Kontenjanın ön seçim listesini yakalayamadığı görülüyor." sorusuna Koç, "28 nerede geriye kalan liste nerede. Partinin bir hafızası vardı. 16-17 ihtisas komisyonu var. O komisyonlar için isimlere ihtiyaç vardır. Kürsü mücadelesi kadar teknik konulardaki uzmanlara da ihtiyaç vardır. Doğrudan sorumlu vekillerin komisyonlarda görev alması gerekir. Bir kişi seçildi, hoş geldi. Ben kürsüye çıkar konuşurum. Başka kardeşim. Bence dengelidir. Diğer partiler eline kağıdı kalemi almışlar ya Saray ya Başbakanlık konutu. Diğerleri belirli vesayet odaklarından liste geldikçe açıklanıyor. Bana kimse şarkı söylemesin dışarıdan. Varsa gücün işte tabanın. Gel kullan kardeşim" diye yanıt verdi.

'0' ÇEKTİĞİNİZ İLLERDE ÖZEL TERCİHLERİNİZ OLDU MU? SORUSUNA KOÇ'TAN ÖZ ELEŞTİRİLİ YANIT

"0" çektiğiniz illerde özel tercihleriniz oldu mu? sorusuna Koç, "Burada CHP'nin düşük oy aldığını ben de sizler de biliyorsunuz. Kimlik boyutunda siyaset dayatmasının bir süre sonra geçersiz olacağını görmesi gerekiyor. Kendisini sol olarak tanımlayan bir yapının kimlik üzerinden siyaset üretmesi kendi kendisi ile ters düşmesidir. Bunlar zaman içinde aşılacak sorunlar. Saat 17:00'den sonra liste açıklanacak" dedi.


http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/turkiye/244987/CHP_den__Aday_Listeleri__aciklamasi.html

Hits: 1086