Vekalet Pulu Hakkında Bildikleriniz

~ 05.04.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Vekalet pulu yıllardır hukuk sektöründe hizmet verenlerin hayatında. Peki nedir Vekalet Pulu ? Ödemesi neden yapılır ? Ödemeleri nerede toplanır ? Vekalet pulu ile ilgili aklınıza takılan her türlü soruyu cevaplamak istedik.

Vekalet Pulu Nedir ?

Vekalet pulu ile ilgili aklınıza takılan soruların cevaplarına temel anlamda vekalet pulunun ne demek olduğu ile başlayalım. Vekalet Pulu; avukatlık yasası gereğince stajyer avukatlara verilen kredinin kaynağı olmak üzere, Türkiye Barolar Birligi tarafından bastırılan ve avukatların vekaletnamelerine ve yetki belgelerine yapıştırma zorunlu olan pul olarak nitelendirilir. Kısaca özetleyecek olursak, Türkiye Barolar Birliği ‘nin stajyer avukatlara yardım amacı ile bastırdığı ve vekaletnamelerde kullanılması zorunlu bir puldur.

Vekalet Pulu Nereden Alınır ?

Vekalet Pulu 2008

Vekalet Pulu 2008

Vekalet pulu her yıl Türkiye Barolar Birliği tarafından basılarak, il baro başkanlıklarına gönderilir. Avukatlar bazı adliyelerden ve barolardan pullarını temin ederler. Vekalet pulu her yıl değişim gösterir. Hem fiyat hem de biçim açısından değişim gösterir. Vekalet pulunun üretimi, dağıtımı, biçimi ve basımı hakkında Türkiye Barolar Birliği 2007 yılında bir yönerge yayınlamıştır. Bu yönerge doğrultusunda biçim, basım ve dağıtımı hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Türkiye Barolar Birliği Vekalet Pulu Yönergesi ‘nden çok kısa bir kesiti (biçim, basım ve dağıtım ile ilgili olan) bölümü hemen sizlerle paylaşalım.

TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ
VEKALET PULU YÖNERGESİ

Pulun Şekli
Madde 6- Vekalet pulunun dizaynı, ebadı, şekil ve biçimi 5. maddede belirtilen yetkili tarafından belirlenir. Pulun hakim görüntüsü Türkiye Barolar Birliğinin amblemidir. Ayrıca pulun değeri, hangi yıla ait olduğu açıkça belirlenmelidir.
Uygulamada karışıklığı engellemek acısından pulun çerçeve rengi her yıl farklı seçilir.

Firma Seçimi – İhale
Madde 7- Pul basımı yaptırılacak firmanın seçiminde Türkiye Barolar Birliği alım satım ve ihale yönergesinin 14. maddesinde vurgulanan pazarlık usulü uygulanır. Varsa masrafların hangi tarafça üstleneceği belirlenir. Birlik pul ihtiyacı için ilan yapılmaksızın ve teminat koşulu aranmaksızın sipariş verip,alım yapabilir.

Sipariş
Madde 8- bir önceki yılın pul kullanımı dikkate alınarak pul siparişi verilir. Yıllık ihtiyaç göz önünde tutularak sipariş miktarı belirlenir. Verilen toplam sipariş yıl içinde peyderpey bastırılabilir parçalar halinde de teslim alınabilir.

Pul Basımı
Madde 10- Yüklenici firma tarafından, şartname ve sözleşmede belirtilen miktar ve kalitede pulun basım sırasında Birlik personeli denetlemek amacıyla bulunabilir. Matbaada basım yapılırken ön kontrol yapılabilir.

Dağıtım
Madde 13- Pulların nihai kullanıcısı Avukatlara ulaştırılması Barolar eliyle yapılır.
Barolar pulları peşin olarak satın alırlar. Genel prensip olarak veresiye pul verilmez. Birliğin kendi elemanlarına yaptırdığı satışlar bu hükümden istisna tutulur. Pulların Barolara ulaştırılması günün koşullarına uygun olarak belirlenecek yöntem ile yapılır. Yöntem seçiminde emniyet, sürat ve maliyet unsurları göz önünde tutulur.

Türkiye Barolar Birliği Vekalet Pulu Yönergesi ‘nin tamamına, Türkiye Barolar Birliği web sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu arada unutmadan geçmiş yıllarda elinizde kalan vekalet pullarını maalesef kullanamıyorsunuz. Örneğin 2014 yılından kalan vekalet

Vekalet Pulu Nereye Yapıştırılır ?

Vekalet Pulu 2011

Vekalet Pulu 2011

Avukat olan insan vekalet pulu nereye yapıştırılır bilmez mi, ne gereksiz bir madde olmuş demeyin. Google ‘ın her yıl yayınladığı yıllık en çok arananları istatistiklerinde, vekalet pulu ile ilgili en çok aranan ifadelerden biri vekalet pulu nereye yapıştırılır olmuş. Bizde vekalet pulu ile ilgili genel bir yazı yazacaksak, içerisinde bunun da yer almasına karar verdik. Vekalet pulu nedir başlığımızda da belirttiğimiz gibi, avukatların yetkili mercilere vekalet sunacağı vekaletname ve örneklerine vekalet pulu yapıştırılır.

Vekalet Pulu Ücreti

Vekalet pulu ücretleri, Türkiye Barolar Birliği ‘nin yayınlamış olduğu yönerge kapsamında her yıl değişim göstermektedir. Yaptığımız araştırma sonucunda 2007 yılından bu yana satışa sunulmuş olan vekalet pulu fiyatlarını tespit ettik. İşte 2007 yılından bu yana Vekalet Ücretleri;

2007 Pembe                                     3,30 TL
2008 Mavi                                     3,45 TL
2009 Kiremit                                     3,75 TL
2010 Lila                                     4,13 TL
2011 Turuncu                                     4,35 TL
2012 Lacivert                                     5,20 TL
2013 Yeşil                                     5,90 TL
2014 Kırmızı                                     6,00 TL
2015 Sarı                                     6,50 TL

Fiyatlar ve renkler geçtiğimiz yıllarda bu şekilde yer aldı. Vekalet Pulu 2015 yılı fiyatları listede yer aldığı gibi 6,50 TL şeklinde ve renk olarak da sarı seçilmiş durumda.

Vekalet Pulu Satışları

Vekalet Pulu 2015

Vekalet Pulu 2015

Türkiye Barolar Birliği vekalet pulu satışlarından elde ettiği geliri ve bu gelirin ne şekilde harcandığını her yıl bir rapor şeklinde yayınlıyor. Bu yıl ki raporda geçtiğimiz günlerde Türkiye Barolar Birliği web sitesinde yayınlandı. Vekalet pulu satışları sonucunda çok büyük bir gelir elde etmeyi başarmaya devam ediyor Türkiye Barolar Birliği. 2014 yılı satışları sonucunda toplam 24.770.227,28 TL ‘lik bir satış rakamına ulaştı. Vekalet pulu satışları ve satış sonrası pay dağıtımı ve kalan tutarları aşağıda yer alan rapor şeklinde yayınlandı.

VEKALET PULU SATIŞI NETİCE HESABI 24.770.227,28 TL
T.BAROLAR BİRLİĞİNİN PAYI 6.192.556,82 TL
BAROLARA EŞİT DAĞITIM 7.431.068,18 TL
HER BİR BAROYA EŞİT DAĞITIMDAN DÜŞEN PAY 94.064,15 TL
AVUKAT SAYISINA GÖRE BAROLARA DÜŞEN PAY 11.146.602,28 TL
TOPLAM AVUKAT SAYISI 86.981
1 AVUKATA DÜŞEN PAY 128,15 TL

Türkiye Barolar Birliği ‘nin açıklamış olduğu rakamlar yukarıda ki şekilde yer aldı. Bu raporun yanı sıra çok daha detaylı bir raporu ( 24.03.2015 tarihli, 2014 YILI STAJ KREDİ YÖNETMELİĞİ 23.MADDESİ GEREĞİNCE YAPILAN DAĞITIM VE KESİNTİ TABLOSU başlıklı yayınlanan rapor ) kendi web sitesinde yayınladı ve yayınlamaya devam ediyor. Hangi baroya ne kadarlık pul verildi ve ne kadar gelir elde edildi merak ediyorsanız, Türkiye Barolar Birliği web sitesini ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.

E-Vekalet Pulu

Vekalet Pulu 2012

Vekalet Pulu 2012

Teknolojik gelişmeleri son derece yakından takip eden Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı, hukuk sistemini geliştirmeye devam ediyor. Yazımızın son başlığı, Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı ‘nın yeni hizmetlerinden biri. E-Vekalet Pulu, bildiğimiz vekalet pulunun elektronik halidir. UYAP kapsamında e-dava, e-doküman gibi işlemlerin aktif hale gelmesi ile birlikte, sanal ortamda hukuki işlemlerini gerçekleştirmek isteyen avukatların kullanımına açılmıştır. Türkiye Barolar Birliği;

UYAP üzerinden dava açma, evrak gönderme işlemlerinin mümkün hale gelmesi ve avukatlar tarafından yoğun olarak kullanılması ile vekaletname ve yetki belgelerine yapıştırılması zorunlu olan VEKALET PULU; Türkiye Barolar Birliği ve Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Merkezinin ortaklaşa geliştirdiği, teknik çalışma kapsamında, 24.04.2013 tarihi itibarıyla, elektronik ortamda kullanılma açılmıştır.

e-vekalet pulu hakkında yapmış olduğu bu açıklama ile resmi olarak projeyi hayata geçirmiştir. Böylece e-dava ve benzeri işlemleri avukatlar sanal ortam üzerinden de yapabileceklerdir.


http://www.microdestek.com.tr/vekalet-pulu.html

 

Hits: 2121