İstanbul Senfoni Orkestrası: Hayatı güzelleştirenler

~ 09.03.2015, Nazım ALPMAN ~
NAZIM ALPMAN

Türkiye’ye medya üzerinden bakınca insanın içi kararıyor. Bir yanda ortalama standartıyla siyaset erbabı zevat, diğer yanda onlara nizamat veren her yazısıyla ülkeyi batmaktan kurtaracağına kendisini inandırmış biz gazeteci milleti nefes almadan çalışıp çabalayıp tek besteyle icrayı sanat eyliyoruz:

“Karadır bu bahtım kara!”

Bunların hiç biri olmasa bile  RTE tek başına her gün ayrı bir nefret şarkısıyla insanları bu ülkede yaşadıklarına pişman etmek için elinden geleni ardına koymuyor ya...

Bir de sanatçılar var bu ülkede. Onlar her an “hayatı güzelleştirmek için” bıkmadan usanmadan çalışıyorlar. Mesela dev bir müzik kurumu olan İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, (İDSO) her hafta ayrı bir güzellikle çıkıyor dileyicilerin karşısına... İDSO geçen hafta sonu Şef Hakan Şensoy’un yönetiminde Caddebostan Kültür Merkezinde muhteşem bir konser verdi.

Programın birinci bölümünde  piyanist Burçin Büke’nin sihirli elleri salonu büyüledi. Beethoven’ın 2. No’lu Piyano Koçertosu bittiğinde dinleyiciler Büke’nin gitmesine izin vermediler. Büke alkış tufanına Chopin ile karşılık verdi.

İkinci bölüm için ara verildiğinde Orkestra Şefi Hakan Şensoy, kendisini tebrik etmeye gelen dostlarına “İkinci bölüm çok neşeli olacak” diye ön bilgi veriyordu.

Şef Şensoy bu konser için şimdiye kadar Türkiye’de hiç icra edilmemiş Danimarkalı besteci Carl Nielsen’in “Alaaddin Orkestra Süiti”ni hazırlamıştı. “1. Şark Karnavalı Marşı” ile başlayan, Alaaddin Süiti, “İsfahan  Çarşısı”ndan Çin, Hindu ve Esirlerin Danslarıyla geçti. İDSO’nun bütün sazları aynı anda birbirinden bağımsın dört ayrı gruba ayrıldığı için ortaya müthiş bir enerji çıkıyordu. Şensoy bu bölüme başlamadan önce dinleyicilerini uyardı:

-Çok büyük bir karmaşa var gibi gelebilir ama besteci böyle yazmış İsfahan Pazarının canlılığını... Aman yanlış anlamayın!

Bu sempatik açıklama da çok alkış aldı.

Konser bittiğinde müziğin şifa sağlayan özelliğini bir kez daha hissediyordunuz. Bir de şunu düşünüyorsunuz: Bu ülkenin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası var. Ve o makamda oturan bir insan var.  Bir cumhurbaşkanı ki, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın tek konserini izlememiş..!

Bütün bu koşullar altında dahi genelde sanatçılar, özelde müzisyenler var güçleriyle çalışıyorlar:

-Hayatı güzelleştiriyorlar!

Nazım ALPMAN | Tüm Yazıları
Hits: 1471