Kentsel dönüşümde yeni yaklaşımlar

~ 06.03.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

İstanbul’da Şehir Plancılığının Merkezi İstanbul Teknik Üniversitesi’nde 10 Mart’ta Tartışmaya Açılıyor.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının katkılarıyla İstanbul Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü, İNDER İstanbul İnşaatçılar Derneği ve Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu tarafından “Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar” adlı bir panel düzenleniyor. Toplantıda; Bakanlık yetkilileri, belediye uygulamacıları, şehir plancıları, değerlemeciler ve hukukçular kentsel dönüşümün daha da gelişmesi için yeni öneriler getirecekler, yepyeni yaklaşımları ve yöntemleri paylaşacaklar. Panelde belediyelerin riskli alanlardaki dönüşüm modelleri her yönüyle tartışılacak ve yeni dönüşüm modelleri belediyelerce paylaşılacaktır.
 
Panel hakkında İstanbul Teknik Üniversitesinden tarafından konuya dair şunlara değinildi: 
 
“Kentsel Dönüşüm ülkemiz gündemine son yıllarda girmiş, uzmanlar, kentliler, siyasetçiler ve yöneticiler tarafından akademik ve bilimsel çevrelerde, günlük yaşamda sıkça sözü edilen bir kavram haline gelmiştir. Kent gündemindeki yeri, planlama yaklaşımı ve uygulama örnekleri her geçen gün yeni konuları ortaya çıkarmaktadır.
 
Kentsel dönüşüm yaklaşımları, günümüzde kentlerin geleceği hakkında yapılan bir çok tartışmanın odak noktasında yer almaktadır. Konuya ilişkin çeşitli yasal düzenlemeler yapılmış ve yenileri de gündeme gelmiş olmasına rağmen, halen kentsel dönüşümün tanımlanmasında, uygulanmasında, algılanmasında farklılıklar devam etmektedir.
 
Bu durum esasen, dönüşüm kavramının, planlama, tasarım yaklaşımları ve uygulama deneyimlerinin sürekli olarak, yenilikçi yaklaşımlarla ele alınmasını gerekli kılmaktadır. Bu noktada kentsel dönüşümün, kentsel planlamanın ve kentsel tasarımın bir parçası olduğunun da hatırlanması ve vurgulanması gereklidir. 
 
Bu amaçla, 10 Mart 2015 tarihinde “İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlaması Bölümü” ve “Kentsel Tasarım ve Planlama Çalışma Grubu” ev sahipliğinde “Kentsel Dönüşümde Yeni Yaklaşımlar” konulu bir panel gerçekleştirilecektir. İlgili paydaşların katılımı ile konu, başta İstanbul olmak üzere Türkiye genelinde planlama, tasarım, hukuk, katılım, ekonomik, değerleme, yönetim vb. boyutlarıyla ve uygulama deneyimleri ile birlikte değerlendirilecektir.”
 
Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören Panel ile ilgili olarak şunları belirtti:
 
 “Platform olarak iki yıldır uygulanan kentsel dönüşümün daha da etkinleşmesi ve yaygınlaşması adına pek çok çalışma yaptık. İstanbul İnşaatçılar Derneği İNDER de kentsel dönüşümün müteahhit ve yatırımcı ayağını oluşturmakta ve eli taşın altında bulunmaktadır. Kentsel dönüşümün alt yapısı şehir planlaması ve kentsel tasarımdır. Türkiye’de şehir planlamasının en köklü merkezi olan İstanbul Teknik Üniversitesinin Bakanlık ile birlikte kentsel dönüşümde çok önemli çalışmalar yapma kapasitesini bildiğimizden bu çalışmanın organizasyonunda bulunmaktan mutlu olduk. Panelin bu alandaki diğer toplantılardan farkı, bugüne kadar yapılanların ışığında kentsel dönüşümde yeni modeller ve yaklaşımların kamuoyuna sunulmasıdır.” 
 

http://www.gazetevatan.com/kentsel-donusumde-yeni-yaklasimlar-747074-emlak/

Hits: 1051