KAYIP KAÇAK ÖDEMELERİ KANUN TASARISI HAZIRLANDI

~ 20.02.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Kayıp kaçak ödemeleri kanun tasarısı hazırlandı. Yargıtay, dürüst Elektrik abonelerinden alınan kayıp-kaçak parasının iadesine karar verdi.  

 
Bu karar üzerine harekete geçen Enerji Bakanlığı, paranın ödenmemesi için kanun tasarısı hazırladı. Bakanlar Kurulu tarafından kabul edilen tasarı, Başbakanlık tarafından yasalaşması için TBMM'ye gönderildi.
 
VATANDAŞTAN 8 YILDA 33 MİLYAR KESİLMİŞ
 
Kısa süre içerisinde yasalaşması beklenen tasarının ayrıntıları da netleşti. Buna göre Enerji Bakanlığı Yargıtay'ın kararı üzerine kayıp-kaçak (teknik ve teknik olmayan kayıp) tutarını hesapladı. Bakanlık hesaplamasına göre sadece 1 yıllık kayıp-kaçak için aboneler 5,85 milyar lira ödedi. 2006 ile 2014 döneminde ise tüketicilerden tahsil edilen tutar ise 33 milyar TL.
 
"PARA KESİNLİKLE GERİ ÖDENEMEZ"
 
Bakanlık tasarısına, faiz ve vekalet ücretlerinin de eklenmesiyle rakamın birkaç katına çıkacak olması sebebiyle fiili olarak ödenmesinin mümkün olmadığını gerekçe olarak gösterdi. Ayrıca bakanlık, abonelere paranın iadesi halinde dağıtım şirketlerinin iflas edeceğini öne sürdü.
 
BAKANLIK: ŞİRKETLER BATAR
 
Bakanlık maddeye, iadelerin yapılması halinde şirketlerin iflas edeceğini gerekçe gösterdi. Tasarının şirketlerle ilgili gerekçesi şöyle: '2013 yılında 21 dağıtım şirketinin hedef kayıp-kaçak oranları baz alınarak hesaplanan kayıp-kaçak enerjiye konu gelir ihtiyacı yaklaşık olarak 5,85 milyar TL'dir. Yine bu 21 dağıtım şirketinin dağıtım gelir tavan toplamları ise yaklaşık 3,5 milyar TL'dir.' Bakanlığa göre şirketlerin toplam geliri üzerinde olan bu maliyetin şirketlere yüklenmesi iflaslara neden olur.
 
"PARA ÇOK BÜYÜK VEREMEYİZ"
 
Bakanlık, kayıp-kaçak parasının abonelere iade edilmemesine bir diğer önemli gerekçe olarak da yüksek meblağı gösterdi: '2006 ila 2014 arasında... Sadece teknik ve teknik olmayan kayıp bedeline ilişkin tüketicilerden yaklaşık 33 milyar TL tahsil edilmiş olup faiz ve vekalet ücretleri eklendiğinde bu meblağın birkaç katına çıkması kaçınılmazdır. Söz konusu meblağa dağıtım, iletim, perakende satış ve sayaç okuma bedelleri de eklendiğinde toplam meblağın iadesi fiili olarak mümkün değildir.' Bakanlık söz konusu tasarıya ayrıca, yargı kararıyla abonelere iade edilecek tutarların da elektrik tarifelerine eklenmesi için madde koydu.
Kaynak: Samsun Kent Haber

Hits: 1106