İngiltere'de avukat ve müvekkilinin görüşmesinin izlenmesi yasa dışı bulundu

~ 20.02.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

İngiltere'de avukat ve müvekkilinin görüşmesinin izlenmesi yasa dışı bulundu

- Soruşturma Yetkileri Mahkemesi, İngiliz istihbaratının, avukatın müvekkiliyle yaptığı görüşmeye erişebilmesinin yasa dışı olduğuna hükmetti

LONDRA - İngilliz yargısı, hükümete bağlı Dijital İletişim ve İstihbarat Kurumunun (GCHQ), avukatların, müvekkilleriyle yaptığı görüşmeleri izlemesinin yasa dışı olduğuna karar verdi.

Soruşturma Yetkileri Mahkemesi (IPT), İngiliz yetkililerin 2010-2014 yılları arasında, Birleşik Krallık'taki avukatlarla müvekkilleri arasında yapılan özel iletişimlerini takibe almasıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHM) "özel hayatın gizliliği" olan 8. maddesini ihlal ettiğine hükmetti.

Mahkemenin kararına ilişkin İngiliz hükümetinden yapılan açıklamada, "2010 yılından beri uygulanan politikaların AİHM'nin gereklerini tamamıyla yerine getirmediğini kabul ediyoruz. Bu, ne yasal imtiyazlı materyalleri her zaman ciddi şekilde koruma yükümlülüğü bulunan güvenlik ve istihbarat kurumlarının yaptıklarıyla görevi kasten kötüye kullandığı ne de kurumların eylemlerinin herhangi bir sivil veya cezai süreci suistimal ettiği ya da etkilediği anlamına gelir" denildi.

Öte yandan IPT'nin kararının, İngiliz istihbaratı MI6'yı, kendisini 10 yıl önce Kaddafi rejimine yasa dışı şekilde teslim ettiği iddiasıyla suçlayan Libyalı siyasetçi Abdülhakim Belhak'ın, İngiliz hükümeti aleyhinde açtığı davanın ilk duruşmasının görülmesinden kısa bir süre önce gelmesi dikkati çekti.

Mahkumlara yasal destek veren sivil toplum örgütü Reprieve yetkilisi ve Belhak'ın avukatlarından Cori Crider, IPT'nin kararına ilişkin yaptığı açıklamada, istihbarat kurumlarının avukatlar ve müvekkilleri arasındaki iletişimi izlemesine izin verilmesiyle İngiliz hükümetinin temel hakları tehlikeye attığını söyledi.

Belhak ve eşi Fatma Bouchar'ı temsil eden avukat Rosa Curling de "Hükümet en sonunda bugün, avukat müvekkil iletişimini yasa dışı olarak gözetlediğini kabul etti" dedi.

İngiliz hükümetinin, "terör şüphelisi" olduğu gerekçesiyle 2004 yılında kendisini ve eşini Çin'den alarak Libya'ya yasa dışı şekilde gönderdiğini savunan Belhak, buna dönemin Dışişleri Bakanı Jack Straw ile İngiliz dış istihbarat servisi MI6'nın neden olduğunu savunuyor.

IPT, İngiliz ajanlarının geçen yıl Aralık ayına kadar, ABD yetkilileri tarafından elde edilmiş olan Birleşik Krallık'taki bireylerin özel iletişimlerini ısrarla istemesi, alması, barındırması ve iletmesiyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel hayatın gizliliği ve bilgiye ulaşım özgürlüğü hakkını içeren 8. ve 10. maddelerini ihlal ettiğine hükmetmişti.

Geçen yıl Kasım ayında ise İngiltere'de terörizm, kundaklama ve casusluk gibi konularda ulusal güvenlikten sorumlu istihbarat kuruluşu MI5, dış istihbarattan sorumlu MI6 ve GCHQ'nun, ülkedeki avukatları izlediği açıklanmıştı.

Muhabir: İnci Gündağ
Yayınlayan: H. İbrahim Uyar

 

http://www.mersinhaber.com/haber-ingilterede-avukat-ve-muvekkilinin-gorusmesinin-izlenmesi-yasa-disi-bulundu-376475.html

 

 

Hits: 1224