Yargıtay ve Danıştay'ın yerine Temyiz Mahkemesi

~ 20.02.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Ak Parti'nin seçim bildirge metninde, yargı alanında yapılacak değişiklikler de masaya yatırılıyor. Bu kapsamda askeri-sivil yargı ayırımının kaldırılması, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkeme kurulmaması, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin yanında Yargıtay ve Danıştay'ın da lağvedilerek, bunun yerine Temyiz Mahkemesi kurulması gibi öneriler tartışılıyor.

Haziran'da yapılacak seçimlere yönelik hazırlıklarını son aşamaya getiren AK Parti'nin seçim bildirgesi üzerindeki çalışmaları da tamamlanmak üzere. Bildirgenin, AK Parti'nin hukukçu kurmaylarının hazırladığı yeni anayasa bölümünün ana unsurunu ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da her platformda gündeme getirdiği başkanlık sistemi oluşturuyor. Yeni anayasa ile birlikte Türkiye'de daha güçlü bir kuvvetler ayrımının olması için başkanlık sistemine geçilmesinin şart olduğuna vurgu yapılan bildirgede, bunun için de yargı, yasama ve yürütme organlarının birbirlerinden kesin çizgilerle ayrılması hedefleniyor. Ak Parti'nin gelecek vizyonunu da anlatan metinde, "Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri yeni anayasadır. Yeni anayasanın en önemli sorunu da hükümet sistemidir. AK Parti hükümet sistemi olarak başkanlık sistemini önermektedir" ifadeleri yer alacak. Ancak bildirgede, önerilen başkanlık sisteminin yarı başkanlık mı tam başkanlık mı olacağına ilişkin detaylar yer almıyor.

YARGIYA NEŞTER

Edinilen bilgilere göre bildirge metninde, yargı alanında yapılacak değişiklikler de masaya yatırılıyor. Bu kapsamda askeri-sivil yargı ayırımının kaldırılması, disiplin mahkemeleri dışında askeri mahkeme kurulmaması, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nin yanında Yargıtay ve Danıştay'ın da lağvedilerek, bunun yerine Temyiz Mahkemesi kurulması gibi öneriler tartışılıyor. Bu sistemle askeri, idari ve adli mahkemelerin tüm temyiz işlemlerine temyiz mahkemesinin bakması ve böylece yargıda birliğin sağlanması hedefleniyor. Ayrıca HSYK'nın yapısının değiştirilmesine yönelik bazı önerilerin de bildirgede yer alabileceği belirtiliyor.

YÜCEL KAYAOĞLU

 

Türkiye

 

 

Hits: 1021