Esmer Faşizm

~ 18.02.2015, Mine KIRIKKANAT ~

Pasaport polisi her zamankinden daha nazik, ama çok meraklı. “Aileniz orada mı yaşıyor?” Haber görseli
Orası dediği, Türkiye.
“Evet” diyorum. “Zaten ben de orada yaşıyorum.”
“Fransa’ya neden bu kadar sık geliyorsunuz...” diye sormak istediği çok belli.
İşini kolaylaştırmak istemiyorum. Gözlerimi gözlerine dikip sabırla sormasını bekliyorum. Tereddüt ediyor. Tepeden tırnağa şöyle bir süzüp, “Geçin” diyor sonunda.
İstanbul uçağından inen yolcuları, böyle sohbet edermiş gibi gülümseyerek sorguladıklarını ilk kez görüyorum.
Nazik olun, ama kuş uçurmayın, demiş amirleri.
Orly Havalimanı’nın hemen her köşesine “Dikkat Vigipirate” üçgeni asılmış. Vigipirate dedikleri, güvenlik güçlerinin “kırmızı alarm” durumunda uyması gereken ulusal savunma planı. Fransa’da Charlie Hebdo saldırısından sonra kırmızı alarma geçildi ve Vigipirate planı yürürlüğe girdi.
Türkiye de malum, Avrupalı mücahitlerin IŞİD’e transit geçiş ülkesi... Paris’e vardığım gün, Kopenhag’daki saldırıların şoku sürüyordu. Bir buçuk saat bagajları bekledik. Tek tek baktılar mı nedir, bizi getiren uçak tekrar İstanbul’a havalandıktan sonra valizlerimize kavuştuk.

***

Fransa’nın gündemini iki konu, daha doğrusu birbirini besleyen iki korku belirliyor: İslam ve Ulusal Cephe’nin yükselişi. Ekonomik kriz bile arka plana düşmüş.
Avrupa’da en büyük Müslüman nüfusun yaşadığı bilinen, ancak din ve ırk resmi belgelere yansıtılmadığından sayıları 6 ile 8 milyon arasında bir tahminle ifade edilen ülkede, “gerçek İslamiyet bu değil” gerekçesi rafa kalkmış.
Doğrudan İslamiyet tartışılıyor ve bugüne kadar Müslüman nüfusu gücendirmemek, hedef göstermemek için gösterilen özen, iyice azalmış.
Başbakan Manuel Vals, iki gün önce bundan iki ay önce söyleyemeyeceği bir laf etti ve: “Bu İslamofaşizmle mücadele etmek için, ki adı budur, gücümüzü birlikten alacağız. Ne korkuya teslim, ne de bölünmeye razı olacağız” dedi.
Başka bir deyişle sayın seyirciler, bizim ellerde Osmancık’lar Avrupa’yı “İslamofobi”yle cenge çağıradursun, Avrupa “İslamofaşizm”le savaşmaya hazırlanıyor.
Avrupa Fransa’dan ibaret değil elbet. Ama ister terörist olsun, ister barışçıl vatandaş, İslamiyetin vecibelerini yerine getirenlere karşı giderek tahammülü azalan Avrupa ülkelerinin, en büyük Müslüman nüfusu barındıran Fransa’yı dikkatle izlediklerine ve “İslamofaşizm” tanımını ikiletmeden benimseyeceklerine emin olabilirsiniz.

***

Bugün onları korkutan İslamcılığı, ABD ile birlikte onların körüklediğini, SSCB’yi boğmak adına Taliban’ı yaratıp silahlandırdıklarını, yılanın başı Suudilerin önünde taklalar atarken Irak’ın, Libya’nın, Suriye’nin tepesine “laik diktatörlük” diye bindiklerini ve hatta laik Türkiye’yi yıkan liboş İslamcılığı destekledikleri düşünülünce...
Tarihin ibret satrancında “şah” dediği olağanüstü bir dönemecin tanıklarıyız.
Geçmişte, dünyanın geleceği hiç bu kadar belirsiz olmamıştı, çünkü küresel değildi jeopolitik dengeler. Şimdi küresel. Bir ucunda kelebeğin kanat çırpışı, öte ucunda hâlâ fırtına yaratmıyor belki; ama bir karikatür pek çok ülkede terör yaratıyor, can alıyor.
Evrenselleşen faşizm, faşizmi çağırıyor.
Esmer faşizm, sarışın faşizme oksijen taşıyor, hayat veriyor. Esmeri biliyorsunuz, peki sarışın faşizm ne?
Pazar günü, bu sütunda.

G NOKTASI
TARİHÇE

28 Ağustos 2014: İstanbul
Kâğıthane’de bir binanın güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, bir kişinin yakaladığı sokak köpeğine dakikalarca tecavüz ettiği ortaya çıktı.

19 Mayıs 2013: Bursa’da
kayınpederine ait ördeğe, aşırı alkollü iken tecavüz ettiği iddia edilen kişiye 437 TL ceza kesildi.

20 Eylül 2012: Konya’nın Ereğli
ilçesinde 80 yaşındaki S.S., komşusu A.U’nun ahırındaki ineğe tecavüz ettiği ve olayın duyulmaması için de tehditte bulunduğu suçlamasıyla gözaltına alındı

3 Mart 2014: IŞİD’e dönük gündeme
gelen son iddia pes dedirtti. Koalisyon güçlerinin insansız hava araçları bir IŞİD üyesini eşeğe tecavüz ederken yakaladı...
8 Mart 2009: Mersin’in Mut ilçesine bağlı Dere köyünde bir keçiye tecavüz ettiği belirlenen şahsa hayvanlara kötü muamele yaptığı için para cezası kesildi.

14 Temmuz 2009: Kocaeli Gebze ilçesinde 31 yaşındaki M.C. kümeste tavuğa tecavüz ederken sahibi tarafından suçüstü yakalandı. Tavuğun telef olduğu olaydan sonra gözaltına alınan M.C, bir anlık hislerinin kurbanı olduğunu söyledi.

16 Mayıs 2006: Bolu Abant’ta tatil yapan makine mühendisi 34 yaşındaki H.F.Y.T binmek için kiraladığı ata ormanlık alanda tecavüz ederken yakalandı. Aynı kişinin 15 gün önce de aynı atı kiraladığı anlaşıldı.
MUSTAFA KÖKTEN  

‘Faşizm nedir? Tam olarak bilmiyorum. Bir tür nefret, olsa gerek.’
ROMAIN GARY

Mine KIRIKKANAT | Tüm Yazıları
Hits: 1443