Devlet kurumları onun kıymetlisi: Erdoğan'ı Gollum'a benzeten doktorun ihracı isteniyor

~ 07.02.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Gün geçmiyor ki sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımı yüzünden birinin daha başı belaya girmesin. Bu kez de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı, Twitter’da yayımladığı bir fotoğrafta Yüzüklerin Efendisi filminin karakteri Gollum (Smeagol) ile yanyana koyarak tiye alan bir doktor devlet memurluğundan ihraç edilmekle karşı karşıya.

Evrensel’in haberine göre fotoğrafı paylaşan, Aydın’ın Dalama beldesinde çalışan Doktor Bilgin Çiftçi’nin hakkında, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı bir soruşturma başlattı. Kurum gerekçesinde ise Gollum kıyaslamasını “Değerlere duyulan saygınlığı azaltma, zedeleme ve yıpratma” teşebbüsü olarak gösterdi.


SAFDİLLİ DEĞİLLER…
Gerekçe metni okunduğunda da kurumun ödevini bir hayli çalışmış olduğu ortaya çıkıyor. Gollum’un ayrıntılı hayat hikâyesinin yazıldığı metinde, aslen masum bir Hobbit olan Gollum’un “Işıktan korkan hayaletimsi bir yaratık haline geldiği ve pis cinayetler işleyerek ve kirli etler yiyerek yaşadığı” vurgulanıyor.

Gollum’un özellikle Tek Yüzüğü bulduğu o uğursuz 2463 yılından sonra tanınmaz konuşurken midesinden çirkin sesler çıkardığı ve tanınmaz hale geldiği belirtilerek, “Cumhurbaşkanının benzetilmesi hakaret ya da aşağılama değil demek en hafif tabirle safdillilik olur” deniyor.


KARA MİZAH VESSELAM
Soruşturmada ayrıca Çiftçi’nin paylaşımının ideolojik ve yasaklı olduğunu ileri sürülerek devlet memurluğundan ihracı isteniyor. Buna ek olarak da "Mesleki ve etik kurallar bakımından Tıbbi Deontoloji Nizamnamesine uymamak” iddiasıyla puan kırma cezası da talep ediliyor.

Çiftçi cephesi ise olayla ilgili şaşkın. Soruşturmaya ilişkin konuşan Aydın Tabip Odası Başkanı Doktor Metin Aydın, “Bu olayları kara mizah olarak değerlendirip dava konusu olan ögedeki gibi kendilerine hayret içinde bakıyoruz” diyor. Aydın Tabip Odası olarak Doktor Çiftçi hakkında açılan soruşturmayı kınadıklarını kaydeden Aydın, ekliyor: “Düşünceye, sanata, eleştiriye, hak arama mücadelelerine getirilen yasaklamaları kabul etmiyoruz.”

Aydın Barosu İnsan Hakları Komisyonu Üyesi Avukat Hicran Danışman ise davanın hukuki bir dayanağı olmadığını ifade ederek, baro olarak da ona destek vereceklerini söyledi.

 

birgün

Hits: 986