Metal işkolu grevi: DİSK'in sesi bu!

~ 29.01.2015, Nazım ALPMAN ~
NAZIM ALPMAN

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’na (DİSK) bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası işverenlerin en köklü örgütü Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürüttüğü toplusözleşme görüşmeleri uyuşmazlıkla sonuçlandı.

Ve metal işçileri yıllar sonra yeniden “Büyük Grev” ile onurlu bir mücadeleye başladılar. Uyuşmazlıkların genellikle “uyuşukluk” ile süreceğine inanan patronlar bu sefer yanıldılar.

Metalurji işçileri mücadele geleneklerini hatırladılar!

MESS’in de hakkını teslim etmeliyiz: 1980’lerde Türkiye’yi vahşi kapitalizme teslim eden büyük devlet adamı(!) Turgut Özal’ı içlerinden çıkarttılar. Özal 1980’de MESS Başkanı iken Başbakanlık Müsteşarı oldu. 24 Ocak Kararlarını aldırttı. Sonra da demokrasiyi rafa kaldırttı!

Şimdi 29 Ocak’ta yine metal işçileri grevle MESS’in karşısına dikildiler!

Artık Özal da yok!

Onu rahmetle andıracak Tayyip Erdoğan ve onun gözleri bir türlü doymayan partili ve partisiz ekibi var.

Türkiye AKP’nin iktidar yıllarında tam anlamıyla bir “emek cehennemi” oldu!

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın bu koşullarda Büyük Greve başlaması, kendisiyle ilgili bir toplusözleşmenin çok ötesine anlam ifade ediyor.

İşçi sınıfını kaderine razı “uysal” bir topluluk olmadığını gösterme imkânı yarattı. Diğer iş kolları için de yol açma işlevi görecektir.

Büyük Metal Grevi Türkiye’de demokrasinin önünü açacaktır. Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın 1970’lerdeki direniş dizelerinin adresi aynıdır:

“DİSK’in Sesi bu/ He hey de hey... Susmaz kimse!

Grev mi yaptık/ He hey de hey... Dönmez kimse!”

Nazım ALPMAN | Tüm Yazıları
Hits: 1504