Avukattan açık tehdit! "Fuat Avni'nin tweetlerini paylaşmayın"

~ 22.01.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Avukat Meltem Banko yaptığı açıklamada Twitter hesabı olan kişileri Fuat Avni'nin tweetlerini paylaşmaması için açık tehditte bulundu.

Avukat Meltem Banko, yaptığı yazılı açıklamada, 'Fuatavni' isimli Twitter hesabı kullanıcısının "yurttaşı olduğu devlete ihanet etmek ve siyah bir perdenin arkasına gizlenerek süslü kelimelerle suç işlediğini" iddia etti.

Söz konusu hesaptan paylaşılan ilk mesajların tarihinin 18 Şubat 2012 olduğuna dikkati çeken Banko, bu tarihin Türkiye'de 'Mit Krizi' olarak bilinen olayların yaşandığı tarihe denk geldiğine işaret etti.

Banko, 'Fuatavni' isimli hesaptan sarf edilen sözlerin TCK'ya göre suç olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi çerçevesinde ise taraf devletler ifade özgürlüğünü bazı sebeplerle sınırlayabilmektedir. Bu sınırlamaların kanuna uygun, meşru amaç dahilinde ve demokratik toplum düzeninde gerekli olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Anılan kriterlerin analizinde, 'fuatavni' isimli sahte hesap sahibinin yazılarının toplumdaki güvensizliği artırıcı etkisinin, kamu barışını bozmadaki ve bu vesileyle kişileri devletin otoritesinden uzaklaştırıcı etkisinin de dikkate alınması gerekir."

Devlet tarafından acil bir sosyal ihtiyacın varlığı nedeniyle anılan kişi hakkında etkili bir soruşturma yürütülmesinin önemine vurgu yapan Banko, öncelikle kişinin tespiti ile eylemlerinin vasıflandırılması gerektiğini bildirdi.

Banko, 'Fuatavni' isimli hesap sahibi kişinin, tespit edilememesinin sahte hesap sahiplerini de özendirdiğini iddia ederek, "Yine diğer sahte hesap sahibi kişiler için, kolay bir şekilde nasıl suç işlenebileceğini de göstermektedir. Ayrıca Twitter isimli sosyal ağ, kişilerin sadece kendi görüş ve düşüncelerinin paylaşılmasına imkan vermemekte, diğer kişilerin paylaşımlarının da yine retweet yoluyla paylaşılarak yayılmasına imkan sağlamaktadır. Buradan yola çıkarak, retweet yoluyla yapılan paylaşımların içeriğin aynen benimsendiği şeklinde yorumlanıp yorumlanamayacağı hususu da tartışılmalıdır. 'Fuatavni' tarafından paylaşılmış ve suç teşkil eden bir yazının retweet edilmesi neticesinde bu kişilerin de suç işlemiş olma ihtimallerinin bulunduğu görüşünü savunanlar da bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

"Daha kalıcı çözüm üretmemiz gerekir"

'Fuatavni' hesabının, doğrudan kişi ismi vererek, kişilerin şöhret ve itibarını zedeleyecek birçok paylaşımda bulunduğunu ileri süren Banko, "söz konusu kullanıcının devlet yöneticilerinin özel hayatına müdahale edecek şekilde açıklamalarda bulunduğu ve yargı erkinin otorite ve tarafsızlığına gölge düşürecek yazılar yazdığını" söyledi.

Banko, birçok insanın sahte hesap sahibi kişilerin gerçek dışı ifadeleri nedeniyle haksızlığa uğradığını anlatarak, "Bugün 'fuatavni' var, yarın 'avnifuat' çıkacaktır. Sahte hesapların önünü kesebilmemiz için daha kalıcı, ayakları yere basan bir çözüm üretmemiz gerekmektedir. Bu çözüm önerilerinin devletlerin dışında, sosyal ağların yöneticileri tarafından da getirilmesi gerektiğini düşünmekteyim" değerlendirmesinde bulundu.


http://www.medyaloji.net/son-haber/avukattan-acik-tehdit_23633445.html

 

 

Hits: 1915