Avukatlara destek veren hakim için 'sürgün' isteniyor

~ 19.01.2015, Yeni Yaklaşımlar ~
HSYK bir hakim hakkında, Gezi Parkı eylemleri sürerken, polisin göstericilere sert müdahalelerini İstanbul Adliyesi'nde protesto eden avukatlara 'alkışla destek verdiği' için soruşturma başlattı. Hakim Keskin Karakurt'un 'sürgün' edilmesi isteniyor.

RADİKAL – İstanbul ’daki Gezi Parkı eylemleri sırasında, göstericilere yönelik sert müdahaleleri protesto amacıyla Çağlayan’daki adliye sarayında toplanan bir grup avukat, polisler tarafından tartaklanarak, gözaltına alınmıştı. Avukatlara yapılan müdahaleyi alkışlarla protesto eden, ardından hakim ve savcıların yazıştığı ‘www. adalet .org’ adlı portalda, “Ben de protestocuları alkışlarla destekledim. Yargının olmazsa olmaz parçası olan avukatlara yapılan bu haksız muameleler kabul edilemez. Duruşmadan daha erken çıkmış olsaydım, cübbemle aralarına karışıp desteğimi göstermek isterdim” diye görüşlerini ifade eden Hakim Keskin Karakurt hakkında Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından ’yer değiştirme’ talebiyle soruşturma başlatıldı.

İstanbul’daki Gezi Parkı gösterilerinin sürdüğü 11 Haziran 2013’te Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda toplanan avukatlar polisin müdahalesini protesto için bir saat oturma eylemi yapmıştı. Çevik Kuvvet Şubesi’ne bağlı polisler adliyeye girerek sert şekilde müdahale etmiş ve 49 avukatı yaka paça gözaltına almıştı. İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hakim Keskin Karakurt, bu esnada koridora çıkarak, avukatlara alkışlarla destek vermişti. Bir gün sonra hakim ve savcıların portalı olan www.adalet.org sitesinde yazı yazan Hakim Karakurt, “Ben de protestocuları alkışlarla destekledim. Yargının olmazsa olmaz parçası olan avukatlara yapılan bu haksız muameleler kabul edilemez. Duruşmadan daha erken çıkmış olsaydım, cübbemle aralarına karışıp desteğimi göstermek isterdim” dedi.

İktidar yanlısı yayın organlarının günlerce “Çapulcu hakim” diye hedef gösterdiği Hakim Karakurt hakkında, Birleşmiş Milletler Bangalor Yargı Etiği İlkeleri ve Budapeşte İlkeleri’nin ‘Bağımsızlık ve Tarafsızlık’ ilkelerine aykırı hareket ettiği ve “yerine getirdiği görev dikkate alındığında, görüşlerinin düşünce ve ifade hürriyeti bağlamında değerlendirilemeyeceği” belirtilerek, 8 Kasım 2014’te ‘yer değiştirme’ istemiyle soruşturma izni verildi. HSYK Müfettişi Miktat İnce tarafından Hakim Keskin’e gönderilen yazıda, bir hafta içinde savunmasını göndermesi belirtildi.

Yargıçlar-Sendikası ve YARSAV üyesi olan Hakim Karakurt, 2007 yılında Beyoğlu Polis Merkezi’nde öldürülen Festus Okey’in yargılamasında sanık polis memuru için ‘kasten cinayet’ suçlamasından ceza verilmesini savunmuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

http://www.radikal.com.tr/turkiye/protestocu_avukatlara_destek_veren_hakim_icin_surgun_isteniyor-1275179

Hits: 903