Dünya'dan ve Türkiye'den En Güzel 10 Adliye Binası

~ 16.01.2015, Yeni Yaklaşımlar ~

Dünyadan ve Türkiye'den en güzel adliye binaları örnekleri..

1. Birmingham Victoria Courthouse

Dünyanın En Güzel Adliyeleri listemizin 10 sırasında İngiltere'den Birmingham Victoria Court yer alıyor. Bu eski muazzam yapının inşaatı tam dört yılda tamamlanmıştır. 1886 yılında yapılan yarışma sonrasında Aston Webb & Ingress Bell 'in tasarımı ödüle layık bulunur ve adliye binasının mimarı bu iki isim olur. 1887 yılında hemen inşaatına başlanan bina 1891 yılında tamamlanır ve o günden bu yana hala - küçük tadilatlar sonrasında - ayakta kalmayı başarmıştır. Birmingham Victoria olarak anılmasının sebebi Kraliçe Victoria 'nın bir heykelinin adliye sarayında yer almasından dolayı kaynaklanmaktadır.

birmingham-victoria-courthouse.jpg

 

2- Merriwether County Courthouse

Dünyanın en eski adliye saraylarından biri olan Meriwether County Courthouse ilk olarak 1832 yılında inşa edilmiştir. 70 yıl boyunca hizmet verdikten sonra büyük bir kısmı yıkılarak yeniden inşa edilmiş ve 1903 yılında tekrardan hizmete sunulmuştur. 7 Mayıs 1973 tarihine kadar aktif olarak kullanıldıktan sonra Ulusal Tarihi Alanlar kapsamında koruma altına alınmış ve hizmete kapanmıştır. Ulusal Tarihi Alanlar listesine alındıktan tam 3 yıl sonra (1976) büyük bir yangına maruz kalmış ve yeniden yapılandırılmıştır. Bu olayların sonrasında ilçe devlet hizmet binasına çevrilmiş ve bu şekilde kullanılmaya devam etmektedir.

merriwether-county-courthouse.jpg

3-Four Courts

İrlanda'nın en ünlü ve en eski adliye binalarından olan Four Courts Dünyanın En Güzel Adliyeleri listemizde 8. sırada yer alıyor. İrlanda'nın Dublin şehrinde bulunan adliye binası yapım aşamasından bu yana tam bir tarihi mekan formatında. Ünlü adliye binasının ilk olarak 1776 yılında yapılmaya başlandı. İlk mimarı olan Thomas Cooley'nin aniden vefat etmesi sonrasında, binanın inşaatına ancak 1784 yılında tekrar başlanılmış.

dub-dublin---four-courts-and-river-liffey-from-merchants-quay-05-3008x2000.jpg

1784 yılında mimar olarak James Gardon seçilmiştir. James Gardon zorluklar içerisinde inşaatı tamamlamayı başarmıştır. Ancak aradan uzun bir süre geçmiştir. Four Court 'un tamamlanma tarihi kayıtlara 1802 yılı olarak geçmiştir. Adliyenin four court ( yani dört kort) olarak geçmesinin sebebi, Chancery, King's Bench, Exchequer ve Common Pleas isimli dört farklı alanın yer almasından kaynaklanmaktadır. Four Court uzunca yıllar boyunca hizmet verdikten sonra iç savaş sonrasında harap edilmiştir (1922 yılı). 10 yıl boyunca kapalı kalan adliye binası tekrar ayağa ancak 1932 yılında kaldırılmıştır. 1932 yılından bu yana hizmet vermeye devam eden Four Court dünyanın en ünlü adliye binaları arasında ki yerini korumayı başarmıştır.

4- Courthouse of Rotterdam

Hollanda 'nın Rotterdam şehrinde iki adet mimari harikası adliye binası bulunmaktadır. Birinci yüzyıllık geçmişi ve hala yarı hapishane ve yarı adliye olarak kullanılan tarihsel yapı bir diğeri ise son yıllarda yapılmış en modern adliye saraylarından biri. Medeniyet seviyesi yüksek olarak kabul edilen Hollanda 'nın en ünlü adliye binası olarak da değerlendirilmektedir.

courthouse-of-rotterdam.jpg

5- Çağlayan Adliyesi

Mimari açıdan çok şık ve modern bir görünüşe sahip olmasa bile hem büyüklüğü hem de görkemli duruşu ile listemizde yer almayı başarmıştır. Çağlayan Adliyesi ayrıcaİstanbul Adalet Sarayı olarak da anılmaktadır.

istanbul-caglayan-adliyesi-44d55a.jpg

İstanbul Adalet Sarayı, 2011 yılına kadar ayrı ayrı olarak yer alan bir çok adliyenin birleşiminden meydana gelmektedir (Sirkeci, Gülhane, Levent, Beyoğlu, Şişli, Fatih, Sarıyer ve Eyüp adlliyelerinin tek bir çatı altında toplanması ile oluşturulmuştur). Büyüklüğü ile bir hayli dikkat çekmektedir. 93 adet asansör, 1 kilometre uzunluğa sahip olan toplamda ki 45 yürüyen merdiven ve 450 adet aktif kullanılan kapı ile gerçekten standart adliyelerin dışında bir yere sahiptir. Türk mimari karakterini de içinde bulunduran adliye sarayının iç kısımlarında çeşitli bahçeler ve avlular da yer almaktadır.

6- Antwerp Courthouse Belgium

En yeni, mimarisi ile göz kamaştıran ve en modern adliye binalarından biri de Belçika'nın Antwerp şehrinde bulunmaktadır. 2003 - 2005 yılları arasında inşaatı tamamlanan adliye binasının toplam maliyeti 12.000.000 Euro şeklinde açıklanmıştır. Fiyatı biraz yüksek olsa da mimarisi ile gerçekten göz kamaştıran adliye sarayları arasında. Sözü fazla uzatmaya gerek yok.

antwerp-courthouse-belgium.jpg

7- Los Angeles Courthouse

1937 yılında yapımına başlanan ve 1940 yılında tamamlanılarak hizmete başlayan Los Angeles Courthouse Amerika'nın sahip olduğu en önemli ve en dikkat çekici adliyelerinden biri olarak ön plana çıkıyor. Aslında vurgulamak istediğimiz mevcut binadan öte yeni yapılması planlanan adliye ile ilgili. Adalet Bakanlığı tarafından kabul edilen ancak hali hazırda yapımına başlanmayan yeni adliye binası mimarisi ile gerçekten harika gözüküyor. İlerleyen yıllarda en modern ve en teknolojik adliye sarayı olacağı kaçınılmaz.

uscouthousela_1400x800_plan_01jpg.jpg

8- Manchester Civil Justice Centre

Rahatlıkla söyleyebilir ki dünyanın en pahalı adliye saraylarından birisi İngiltere'de yer alıyor. Manchester Civil Justice Centre gerçekten görülmeye değer. 113 milyon sterline mal olduğunu belirtmeden geçmemekte fayda var. 2007 yılında tamamlanan adliye sarayı İngiltere'nin en büyüğü konumunda. 28 Şubat 2008 tarihinde Kraliçe 2. Elizabeth tarafından resmi açılışı yapılmıştır. Mimari yapısı ile en çok ödül alan adliye sarayı da olmayı başarmıştır. Bir çok mimari dergi ve yarışmadan birincilik ödülü ile ayrılmayı başarmış ve 2007-2008 senelerine damgasını vurmayı başarmıştır.

manchester-civil-justice-centre.jpg

9- Kuala Lumpur Cort Complex

Dünyanın ikinci büyük adliyesi Malezya'da 2008 yılında inşa edilmiştir. Bu görkemli yapı toplamda 290 milyon Malezya Ringgit 'ine mal olmuştur. 1 Mart 2004 yılında yapımına başlanan devasa adliyenin tamamlanması 2007 yılına kadar sürmüştür. 2008 yılında da aktif olarak kullanılmaya başlanmıştır. Adeta bir sarayı andıran yapı içerisinde 77 adet mahkeme salonu bulunmaktadır (mahkeme salonlarının 26 tanesi büyük, 21 tanesi küçük ve 30 tanesi de aile davalarına ayrılmıştır). Yapının inşaatı sonrasında Malezya 'nın adalet ana merkezi halini almıştır.

kuala-lumpur-cort-complex-003.jpg

10 - İstanbul Anadolu Adalet Sarayı

Ve geldik Dünyanın En Güzel Adliyeleri listesinin bir numarasına. Bir numarada, her ne kadar ülkemizde çalkantılı haberler ile ön plana çıksa da, Dünyanın En Büyük Adliyesi olarak anılan İstanbul Anadolu Adalet Sarayı yer alıyor. Dünyanın En Büyük Adliyesi 'nin kullanım alanı tam 360 bin metre kare alana yayılmaktadır. Toplamda 297 adet mahkeme birimi ile gerçekten dudak uçuklatan bir sayıya sahiptir. İstanbul Anadolu Adalet Sarayı içerisinde yer alan alanları sayılar ile yansıtacak olursak; 297 adet duruşma salonu, 326 adet Cumhuriyet Savcısı odası, 22 adet Cumhuriyet Başsavcısı vekili odası, 30 adet müfettiş odası, 50 adet icra dairesi, 12 adet doktor - hemşire ve sağlık personeli odası, 5 adet özel ve kamu bankası alanı, bir adet PTT şubesi, 2380 kişiye hizmet verebilecek yemekhane, kreş, kütüphane ve okuma salonu, 2 adet tam kapasiteli konferans salonu, 2500 araç kapasiteli kapalı - açık otopark, 82 adet kişisel ve 17 adet yük asansörü ve 48 adet yürüyen merdiven yer almaktadır. Gerçekten büyüklüğü ve ihtişamı ile göz kamaştırıyor.

anadoluadliyesi.jpg

Kaynak: onedio
Hits: 2421