Yılbaşı bedduası

~ 30.12.2014, Kemal OKUYAN ~

Eskiden olay olur, önde gelen Amerikan ya da İngiliz gazetelerinden biri şu ya da bu Türk siyasetçisine yer verdiğinde bayram havası estirilirdi. Çok önemseniyorduk, itibarımız artıyordu, yükselen yıldızdık… 

Diktatör sağ olsun, sayesinde bu görgüsüzlükten kurtulduk; artık Türkiye’nin gerçekten saygın, beğenilen bir lideri vardı! Vaşington-Londra-Berlin hattında zafer çığlıkları egemendi, nihayet aranan karizmatik, iş bitirici muhatap bulunmuştu. Aynı dinin mensubuydu hem, piyasa tanrısına tapıyordu; üstelik kural tanımaz, ölçüsüzün biriydi. İstediği gibi satıyor, yıkıyor, bozuyordu…

Dalkavukluğun ve de yalakalığın yerlisine alışkındık da, elin kibirli gavurunun “bu adamda eşi benzeri olmayan bir yetenek var” demeye getirmesi az buz değildi. 

İşi beyefendinin bir tarafının kılı olma noktasına götürmediler belki, lakin dünyanın hâkim güçlerinin “yetmez ama evet”i bizdeki liberallerden önce keşfettiği kesindi.

Bir de küçümsüyor ve alay ediyorlardı. Kapalı kapılar ardında…

Alışkınlardı hakir gördükleriyle iş yapmaya; yalnız bu seferki gerçekten yetenekli çıkmıştı, hakkını teslim ediyorlardı ve de çok hoşlandığından, her fırsatta sırtını sıvazlamaktalardı.

Yıllar geçti, afedersiniz koca ülkenin bir güzel içine edildi. Adaletsizlik, eşitsizlik, yoksulluk, hırsızlık, zorbalık, yalancılık zirve yaptı, kanıksandı. Kanıksamayanlar ayaklandı, geldik bugüne…

Yükselirken şamata, inişe geçtiğinde vaveyla! 

Diktatör yine manşetlerde… Washington Post düzenli çakıyor, haftada bir makale, iki karikatür garanti. New York Times ve The Guardian’ın aşağı kalır tarafı yok. The Independent Bülent Arınç’a taktı, en son kadın düşmanlığında ikinci sıraya koymuş. BBC “Sıfırlayım mı Babacım” videosunu gösterip duruyor.

Rol kapacaklar besbelli… 

Tekeller düzeni bu, siyasette de tekel… Diktatör karşılamasında olduğu gibi, uğurlamasında da tekel!

Ancak bir sorun var. Yaprak gibi sallanıyorlar.

Bizimkine kifayetsiz muhteris damgası yapıştırıyorlar ama kendileri acaba neye yetiyor, neyi becerebiliyor?

Tamam, eşi benzeri pek olmayan biri başımıza bela oldu; tarihe “en”lerle geçecek bir zihniyet var iktidarda. Ne var ki, şimdilerde gözden düşürdükleri şahsa tepeden bakabilecek bir irtifada bulunmuyorlar. Tersine, kapitalizm her yerde, yerlerde!

Yanı başımızda, güya Avrupa Birliği çapasına bağladıkları daha küçük ölçekli Yunanistan’da düştükleri duruma bakın. Makineyi tamamen dağıtmak üzereler.

Başat emperyalist ülkelerde kimsenin yüzü gülmüyor. Aşağıdakiler zaten mutsuz ama her şeyi yağmalayıp yutan yukarıdakiler de depresyonda. Önlerini göremiyorlar.

Türkiye’de diktatöre “düzen içi” seçenek yaratmakta zorlanılmasının bir nedeni de işte kapitalizmin bu uluslarası durumu. Umutsuz. Bu koşullarda çıka çıka cemaat çıkıyor, kendini piyasaya beğendirmek için girmediği kalıp kalmayan bir sosyal demokrasi çıkıyor.

2014 böyle bitiyor. Boktan bir yıl olduğu açık. Yenisi daha iyi olsun. 

Peki nasıl olsun?

Kapitalizm daha da beter olsun. Krizden çıkamasın. Tayyip’ten daha iyisini bulamasın. Yönetemesin.  

Ayaklar baş olsun.

 

http://haber.sol.org.tr/yazarlar/kemal-okuyan/yilbasi-bedduasi-104168

Kemal OKUYAN | Tüm Yazıları
Hits: 1334