Yargıya nefes aldıran hamle: Devlet arayı buldu

~ 29.12.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Türkiye, arabuluculuk sistemi ile 2013 yılında tanıştı. Yaklaşık 4 bin 500 hukukçu, arabuluculuk eğitimi alıp 60'dan fazla ilde sistemi devreye soktu.

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztatar, arabuluculuğun, uzlaşı kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlayacağını ve 160 ülkede uygulandığını söyledi. Kısa sürede 200'ü aşkın dosyanın arabuluculuk sayesinde çözüme kavuşturulduğunu aktaran Öztatar, “Tarafların karşılıklı konuşarak çözüm bulması, arabuluculuk sisteminin özünü oluşturuyor, yargının iş yükü de azalıyor. 3-4 yıl süren bir yargılama, arabuluculuk sistemiyle bir haftada çözülerek zamandan tasarruf ediliyor” dedi.

Öztatar, arabuluculuğun işçi ile işveren arasındaki barışa katkı sağladığına dikkati çekerek, şöyle konuştu: “Sistem, ekonomik olarak da çok avantajlı. Harç, bilirkişi, tanık ücreti, gider avansı ve keşif ücreti, dava yolundan farklı olarak arabuluculuk sürecinde ödenmiyor. Bu şekilde arabuluculuk düşük maliyetlerle uyuşmazlıkları çözüyor. Ayrıca ticari uyuşmazlık, nafaka, alacak, miras taksimi gibi birçok dava bu yolla çözülebiliyor.”

Savcının işi arttı hakimin azaldı

Türkiye'de adli yargıda, bir savcıya düşen dosya sayısı önceki yıllara göre artarken, hakimin önüne gelen dosya sayısı azaldı.

2004-2013 döneminde hakim sayısı 5 bin 54'ten, 7 bin 455'e çıktı. Savcı sayısı ise 3 bin 173'ten 4 bin 431'e yükseldi. 2013 yılında bir savcıya ortalama bin 516 dosya düşerken, bir hakimin önüne 780 dosya geldi. Bir başka ifadeyle geçen yıl adli yargıda çalışan bir savcı, adli yıl tatili ve resmi tatiller olmaksızın günde ortalama 6, bir hakim ise 3 dosyayı inceledi.

Kaynak : TÜRKİYE

 

 

http://www.haber7.com/hukuk/haber/1258556-yargiya-nefes-aldiran-hamle-devlet-arayi-buldu

Hits: 1204