Para yoksa adalet de yok

~ 25.12.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
Danıştay 14. Dairesi, 2013 yılında 'riskli alan' ilan edilen Gaziosmanpaşa'daki Yenidoğan ve Sarıgöl mahalleleri için bilirkişi incelemesi isteyerek yürütmeyi durdurma kararı verdi. 5 bin 200 liralık bilirkişi ücretini toplamak için mahallede kapı kapı dolaştıklarını söyleyen avukat Süleyman Şahin, ''şu ana kadar bin 800 lira topladık. 3 bin 800 lira daha bulmamız lazım. Bu karar, 'paran yoksa adalet de yok' anlamına geliyor'' dedi.

Gaziosmanpaşa’da bulunan Merkez, Pazariçi, Yıldıztabya, Bağlarbaşı, Yenimahalle, Sarıgöl, Yenidoğan Karayolları ve Mevlana mahalleleri dahil 14 mahalle için 15 Aralık 2013 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla 6306 sayılı Afet Yasası kapsamında ‘riskli alan’ ilan edildi. Toplam 120 bin kişinin yaşadığı tahmin edilen 4 milyon 300 metrekarelik alanın riskli alan ilan edilmesine itiraz eden bölge halkı yargıya başvurdu. Danıştay 14. Dairesi, mahalle sakinlerinin açtığı davada Sarıgöl ve Yenidoğan mahalleleri ile ilgili alınan ‘riskli alan’ kararı için yürütmeyi durdurma kararı veridi. Böylece İstanbul Gaziosmanpaşa’da 6306 sayılı ‘Afet Yasası’ kapsamında Sarıgöl ve Yenidoğan mahallelerinde yapılmak istenen kentsel dönüşüme yargı kararıyla durdurulmuş oldu.

DANIŞTAY BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ İSTEDİ

Mahalle sakinlerinin başvurunu değerlendiren Danıştay 14.’üncü Dairesi, dava konusu olan Sarıgöl ve Yenidoğan mahallelerinde inceleme yapılması için bilirkişi incelemesi istedi. Bilirkişi incelemesi için ödenmesi gerekilen 5 bin lirayı mahalle sakini kendi arasında toplamaya çalışıyor. Şu ana kadar bin 800 lira toplayabildiklerini söyleyen avukat Süleyman Şahin sözlerine şu şekilde devam etti: ‘’bu tarz davalarda bilirkişi incelemesi için istenilen ücretin bu kadar yüksek tutulması kentsel dönüşüm mağduru olan insanları maddi olarak zor durumda bırakmakta. Neticede bu insanlar kıt kanaat geçinen ve ekonomik durumları kötü olan vatandaşlar. Şu ana kadar mahallede kapı kapı dolaşarak bin 800 lira toplayabildik. Cuma gününe kadar 5 bin 200 lira toplamayıp bilirkişi keşfi için yatırmamız lazım.
Hukuk yoluyla belli bir noktaya getirilen bu davaların önüne maddi engeller çıkarılması açıkça, ‘paran yoksa adalet de yok’ anlamına geliyor. Dernek adına bir hesap açtık. Bilirkişi ücreti için bağış yapmak isteyen olursa www.gaziosmanpasa.net<http://www.gaziosmanpasa.net> adresi üzerinden bağışta bulunabilirler.’’

http://www.radikal.com.tr/turkiye/para_yoksa_adalet_de_yok-1258398

Hits: 1002