Tele dolandırıcılara ibretlik ceza!

~ 07.12.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Kendilerini telefonda MİT'çi, polis, asker, hâkim ve savcı olarak tanıtıp onlarca vatandaşı milyonlarca lira dolandıran şebeke üyelerine yerel mahkemenin 15 yıldan 30 yıla kadar verdiği hapis cezaları Yargıtay'ca onandı.

Terör örgütü adıyla dolandırıcılık yapan şebekeye 2 yıl önce operasyon düzenleyen İstanbul polisi, 3 kişiyi bankadan para çekerken suçüstü yakaladı. Bakırköy 15'inci Ağır Ceza Mahkemesi'nde 4 kişi hakkında "nitelikli dolandırıcılık" ve "nitelik yağma" suçlarından dava açıldı. Savcılık, 5 mağdura karşı işlenen suçların ayrı ayrı hesaplanarak sanık Halil İbrahim Fakçı ve İbrahim Halil Güllüdağ'ın toplam 36 yıla kadar, Ece Yıldız ve Hasan Özoğul'un ise 14 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. Firari olan Fakçı hakkında yakalama emri çıkarılırken, diğer 3 sanık tutuklu yargılandı. Tahliye taleplerini reddeden mahkeme, örnek bir yargılama yaparak 3 aydan daha kısa zamanda, 4 celsede davayı karara bağladı. 85 gün süren yargılamada sanık, tanık ve müşteki ifadeleri ile savcılık mütalaası alındı. Sanıklar, savunmalarında birbirlerini suçladı. Dolandırılan 5 kişi ise sanıklara en ağır cezanın verilmesini talep etti. Toplanan delillerle dosyayı karara bağlayan mahkeme, son dönemde moda olan dolandırıcılık yönteminde verdiği hükümle ibretlik bir karara imza attı. Mahkeme, 5 kişiye yönelik "nitelikli dolandırıcılık" suçundan sanık İbrahim Halil Güllüdağ'ı toplam 30 yıl hapis, 1 milyon 365 bin TL adli para cezasına; Halil İbrahim Fakçı'yı 21 yıl hapis, 166 bin TL para cezasına; Ece Yıldız ve Hasan Özoğul'u ise 15 yıl hapis 134 bin TL para cezasına çarptırdı. Sanıklar "nitelikli yağma" suçundan ise beraat etti. Dolandırıcılıkta uyguladıkları hile biçimi ve bir daha suç işlemeyecekleri yönünde kanat oluşmadığı için sanıkların aldığı cezada indirim uygulanmadı.

YARGITAY ONADI

Yerel mahkemenin kararını onayan Yargıtay 6'ncı Ceza Dairesi ise sanıklardan Halil İbrahim Fakçı'nın duruşmaya çıkarılmadan ve avukatı olmadan Şanlıurfa 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde savunmasının alınması ve yağma suçundan beraat ettirilmesi kararını ise bozdu. Yargıtay ilamında, yağma suçu gibi 5 yıldan fazla ceza gerektiren suçlarda sanığın bizzat yargılamayı yapan mahkeme önünde ve zorunlu avukat eşliğinde sorgulanması gerektiği kaydedildi. Yargıtay, mağdurlardan eczacı S.T.'ye yönelik tek eylemde hem yağma hem nitelikli dolandırıcılık suçundan yargılama yapılıp nitelikli dolandırıcılıktan ceza, yağmadan beraat verilmesi kararını da bozdu. Tek eylemin ikiye bölünerek hem beraat hem ceza verilemeyeceği kaydedildi. S.T.'nin dolandırılmasıyla ilgili tekrar yapılan yargılamada Fakçı ve Güllüdağ'a 6 yıl 9 ay daha ceza verildi.

Son dönemde moda olan telefon dolandırıcılığının mağdurları arasında ünlü kardiyolog Prof. Dr. Canan Karatay, Prof. Dr. Osman Genç, deprem uzmanı Prof. Dr. Halit Demir, şarkıcı Ümit Sayın ve futbolcu Burak Yılmaz da yer almıştı.



http://www.sabah.com.tr/yasam/2014/12/07/tele-dolandiricilara-ibretlik-ceza

Hits: 1094