Pınar Selek'e müebbet istendi

~ 05.12.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Mısır Çarşısı'nda 1998'de meydana gelen 7 kişinin ölümü 127 kişinin de yaralanması ile sonuçlanan patlamaya ilişkin Yargıtay’ın bozma kararının ardından 4’üncü kez görülmeye başlanan duruşma savcısı Yılmaz Kıstı sosyolog Pınar Selek devletin birliğini, ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını istedi.

 İstanbul 15’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya bir önceki oturumda yakalama kararı kaldırılan ve Fransa’da bulunan Sosyolog Pınar Selek ile Abdülmecit Öztürk katılmadı. Selek’i babası Alp Selek ve kız kardeşi Seyda Selek’in de arasında bulunduğu 30’a yakın avukat temsil etti.    

Yargıtay’ın bozma kararının ardından 4’üncü kez görülmeye başlanan davanın 2’inci oturumunda görüşünü açıklayan duruşma savcısı Yılmaz Kıstı, davaya ilişkin Aralık 2005, Şubat 2008, Mart 2012 tarihlerinde verilen mütalaalar ile Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun Şubat 2010 tarihli içtiatı ile kapatılan İstanbul 12’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nin Ocak 2013 tarihli kararlarını anımsattı. Savcı Kıstı,bu mütalaa ve karalarda anlatılan olaylar ve gerekçeler doğrultusunda her iki sanığın terör örgüt üyesi olarak üyesi oldukları terör örgütünün amaç ve faaliyetleri doğrultusunda 9 Temmuz 1998’de Mısır Çarşısı’ndaki Ünlüoğlu Büfesi’ne bomba yerleştirmek ve bu bombayı patlatmak suretiyle 7 kişinin ölümüne 127 kişinin yaralanmasına neden olduklarını öne sürdü. Suç tarihinde yürürlükte olan 765 sayılı TCK hükümlerinin daha lehe olduğuna dikkat çeken savcı Kıstı, her iki sanığın da 765 sayılı TCK’nın 125’inci maddesinde düzenlenen devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaya yönelik eylemde bulunmak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. 

 

Savcının mütalaasının ardından söz alan Pınar Selek’in avukatlarından Ayhan Erdoğan, “İddia makamının mütalaasına katılmıyoruz. İddia makamı daha önceki mütalaalarında olduğu gibi somut bir delile dayanmadan müvekkilimin cezalandırılması yönünde mütalaada bulunmuştur. Müvekkilim suçsuzdur beraatini istiyoruz demekle yetinmeyeceğiz. Dosyadaki bütün delilleri tek tek tartışacağız. Bütün delilleri tartışma ve hazırlığımızı yapmak için süre verilmesini istiyoruz” dedi.

 

Mahkeme sanık avukatlarına savunmalarını hazırlaması için süre vererek duruşmayı erteledi.

Pınar Selek’i geri istiyoruz

 

“Hala Tanığız Platformu” üyesi bir grup tarafından çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı önünde yapılan basın açıklamasına yurt dışında yaşayan Pınar Selek’in doktorasını yaptığı Strasburg Üniversitesi’nden arkadaşları, yazar, avukat, siyasetçi ve aktivistler katıldı. 

 

“Pınar Selek’in beratını geri istiyoruz” yazılı bir pankart açan grup adına basın açıklamasını yapan oyuncu Füsun Demirel şunları söyledi: “On altı yıldır mahkeme kapılarındayız. On altı yıldır diye başlayan cümleleri dahi eskitecek kadar uzun zamandır garip bir döngünün içerisindeyiz. Sosyolog yazar arkadaşımız Pınar Selek’in başına örülen Mısır Çarşısı komplosunda Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin müebbet hapis kararını bozmasının ardından yargılama yeniden başladı. Pınar, insan sabrı ve kudretini sınayan bu insafsızlığa, bu hakkaniyetsizliğe çalışarak, üreterek ve doya doya yaşamaya devam ederek dayanıyor. On altı yıldır söylediğimiz üzere mücadelemiz sadece tek bir insan için değil adalet ve özgürlük hakkımız için. Pınar gelene kadar İstanbul’da nöbetteyiz, çünkü birlikte çok güzeliz.” Açıklamanın ardından grup üyeleri davayı izlemek için adliye binasına girdi.



Hürriyet
Hits: 950