YARGITAY: 'ALLAH BELANI VERSİN' HAKARET DEĞİLDİR, BEDDUADIR

~ 25.11.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, "Allah belanı versin" sözünden dolayı yerel mahkemece 'hakaret' suçu işlediği belirtilerek mahkumiyete çarptırılan sanığın temyiz müracaatını yerinde buldu. Yerel mahkeme kararının bozulmasına hükmeden Yargıtay kararında, "Yargıtay’ın internet sitesine gönderdiği 'Allah belanı versin' yazılı mailde, yazının ilk kısmında bulunan 'Allah belanı versin' şeklindeki sözlerin beddua niteliğinde olması nedeniyle sanığın beraati yerine, kanuni olmayan gerekçe ile mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır." denildi.

2009 yılında Ankara'da ikamet eden bir kişi, Yargıtay'ın internet sitesine gönderdiği e-mailde bir kişi için "Allah, belanı versin" ifadesine yer verdi. Şikayetçinin müracatı üzerine Ankara 4. Sulh Ceza Mahkemesi'nde açılan 'Hakaret' davasında mahkeme, sanığı mahkum etti. Sanık avukatının temyiz müracaatını değerlendiren Yargıtay 4. Ceza Dairesi, "Allah, belanı versin" sözünün hakaret olmadığına hükmetti. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Sanığın, Yargıtay’ın internet sitesine gönderdiği 'Allah belanı versin' yazılı mailde, yazının ilk kısmında bulunan 'Allah belanı versin' şeklindeki sözlerin beddua niteliğinde olması nedeniyle sanığın beraati yerine, kanuni olmayan gerekçe ile mahkumiyetine karar verilmesi yasaya aykırıdır. Sabıkasız olan sanığa yükletilen hakaret suçundan dolayı, maddi (somut) nitelikte bir zararın oluşmaması karşısında, CMK'nın 231/6. maddesi uyarınca, sanığın kişilik özellikleri ile duruşmadaki tutum ve davranışları gözönünde bulundurularak, yeniden suç işleyip işlemeyeceği konusunda bir değerlendirme yapılıp, sonucuna göre hükmün açıklanmasının geri bırakılmasıyla ilgili bir karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, 'şartları oluşmadığı' şeklindeki kanuni ve yeterli olmayan gerekçeyle, anılan kanun maddesinin uygulanmasına yer olmadığına karar verilmesi de yasaya aykırıdır. Sanığın temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden hükmün bozulmasına oybirliği ile karar verilmiştir."

ERDOĞAN'A SÖYLENEN 'ALLAH BELANI VERSİN' SÖZÜ HAKARET SAYILMAMIŞTI

Öte yandan 9 Mart 2009'da Aydın'da ilköğretim okulu öğrencisi 13 yaşındaki çocuğun seçim otobüsüyle Atatürk Kapalı Spor Salonu önünden geçen dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'a sarf ettiği "Seni sevmiyorum, Allah belanı versin" sözü dava konusu olmuştu. 'Hakaret' suçundan yargılanıp 13 yaşında olduğu ve işlediği suçun anlam ve önemini kavrayamadığı gereçesiyle M.S.Ö. isimli çocuğa ceza verilmemiş, cumhuriyet savcısı kararı temyiz etmişti. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, 30 Ekim 2013’te aldığı kararında, ‘Seni sevmiyorum, Allah belanı versin’ şeklindeki sözlerin hakaret değil, beddua olduğunu ve hakaret suçunun koşullarının oluşmadığına hükmetmişti. Daire, beraat yerine ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerektiğini kaydederek kararı bozmuştu. CİHAN

Cihan
Hits: 1200