HSYK SEÇİM SONUÇLARI

~ 12.10.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) 10 yeni üyesi için yaklaşık 12 bin yargı mensubu sandık başına gitti. Hükümete yakın olduğu belirtilen YBP adaylarının HSYK'ya 7 üye verecek olan adli yargıda 6 üyelik kazandığı belirtiliyor. Adli Yargı'da sandıkların yüzde 90'ından fazlası açıldı. HSYK'ya 3 üye verecek olan İdari Yargı da ise 1 YBP, 2 bağımsız aday resmi olmayan sonuçlara göre seçimi kazandı. Böylece HSYK'da denge büyük oranda hükümet lehine şekillenmiş oldu.

SONUÇLARI YSK AÇIKLADI

Sandıklar saat 17.00'de açıldı ve oy sayım işlemine geçildi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK), HSYK seçimlerinin Türkiye genelinde kesinleşen sonuçlarını resmi internet sitesi üzerinden verdi. 

HSYK seçimlerinde Türkiye genelinde adli yargı üyesi seçimleri toplam 116 sandıkta gerçekleşti ve toplam 12 bin 519 seçmenin oy kullanması bekleniyordu. 

HSYK seçimlerinde toplam 10 asil ve 6 yedek üyelik için 61 aday yarıştı. Hakim ve savcılar HSYK üyeliği için seçimlere YARSAV, Yargıda Birlik Platformu'nun desteklediği adaylarla, bağımsızlar adaylar katıldı.

YBP'NİN BÜYÜK BAŞARISI

HSYK 10 yeni üyesi için yaklaşık 12 bin yargı mensubu sandık başına gitti. Hükümete yakın olduğu belirtilen Yargıda Birlik Platformu (YBP) adaylarının HSYK'ya 7 üye verecek olan adli yargıda 6 üyelik kazandığı belirtiliyor. Adli Yargı'da sandıkların yüzde 90'ından fazlası açıldı. 

HSYK'ya 3 üye verecek olan İdari Yargı da ise 1 YBP, 2 bağımsız aday kesinleşen sonuçlara göre seçimi kazandı. Bu isimler Halil Koç (YBP), Ahmet Berberoğlu (bağımsız) ve Mahmut Şen (bağımsız) olarak sıralandı.

Böylece HSYK'da denge büyük oranda hükümet lehine şekillenmiş oldu. 

HSYK 22 ÜYEDEN OLUŞUYOR
HSYK 22 üyeden oluşuyor. HSYK'nın seçimle gelmeyen iki doğal üyesi, Adalet Bakanı ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı.

Yine HSYK'ya seçimle değil, Cumhurbaşkanı'nın atamasıyla gelen de 4 üye bulunuyor.

HSYK'da bir üye Adalet Akademisi tarafından seçiliyor. Bu üyelik için seçimler 16 Ekim'de yapılacak.

HSYK'nın üç üyesi Yargıtay, iki üyesi ise Danıştay tarafından seçiliyor. Yüksek Yargı'daki seçimleri cemaate yakın oldukları iddia edilen isimler kazanmıştı. RADİKAL

Hits: 1210