BARO SEÇİMLERİNDE CEMAAT İDDİASI!

~ 02.10.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Samsun Barosu Kasım ayı içerisinde olağan genel kurul ile seçim için gidecek. İki yılda bir yapılan baro seçimleri Samsun’da tarihinde hiç olmadığı kadar çekişmeli geçeceğe benziyor.

Samsun Barosu Kasım ayı içerisinde olağan genel kurul ile seçim için gidecek. İki yılda bir yapılan baro seçimleri Samsun’da tarihinde hiç olmadığı kadar çekişmeli geçeceğe benziyor.
Hükümetin, Türkiye Barolar Birliği (TBB) üzerindeki baskıları ve seçime müdahale noktasında azami gücü ve baskıyı yapacağı bu seçimler öncesi “Başkan Adayları”, “Yönetim Kurulu Adayları” ve “Üst Kurul Delegeleri” seçime günler kala çalışmalarına başladı.
Başkan adaylarının çokluğu açısından Samsun baro tarihinde ilk kez bu kadar aday ve çekişme olacak görünüyor. Samsun Baro Başkanlığı için adaylığını açıklayan; Kerami Gürbüz, Lütfi Keskin, Hasan Sever çalışmalarına başlarken, henüz başkanlığı devam eden Necat Anıl’ın halen daha adaylığını açıklamaması, Necat Anıl’ın 4.Dönem için aday olup olmayacağı noktasında akılda soru işaretleri bırakıyor.
NECAT ANIL’IN YÖNETİMİ
Necat Anıl’ın bir önceki dönem seçimlerinde 10 yönetim kurulu üyesinden 5’ü muhalif listenin adaylarıydı. Yönetim kurulundan son istifa İsmail Onur’dan geldi ve yerine yedeklerde bulunan ve başkanlığa adaylığını açıklayan Lütfi Keskin geldi.
YÖNETİMİN YARISI İSTİFA ETTİ?
Seçim sonrasında oluşan 10 kişilik yönetim kurulundan 5 yönetim kurulu üyesi şiddetli anlaşmazlık gerekçesiyle istifa etmişti.
Son olarak geçtiğimiz günlerde baro yönetiminde yer alan Av. İsmail Onur, Baro Başkanı Nejat Anıl’ın adli yıl açılışında yaptığı konuşmasında Birlik Başkanı Metin Feyzioğlu hakkında bir şey söylememesinden dolayı tepki göstererek istifa etti.
Onur, “Samsun Barosu Başkanının tepkisiz kalması ve mesleğimize karşı gösterilen bu davranışları yok saymasını, yönetim kurulu üyesi olarak kabul edemiyorum. İstifa ediyorum” diyerek istifa ettiğini basın üzerinden duyurmuştu.
BLOK LİSTE HESAPLARI
Son başkanlın döneminde yönetimde olan istifalar nedeniyle daha güçlü bir yönetim hesabı yapan ve Anıl ve Dereli’nin, Blok liste ile seçime girme ve kendilerinde güçlü bir yönetim oluşturma çabaları olduğu da iddia edilmişti.
ÇAĞLAYAN ADLİYESİNDEKİ OLAYLARA TEPKİLER
Yönetim ile başkan Necat Anıl arasındaki asıl kopmaya neden olayın Çağlayan adliyesindeki avukatların yerlerde sürüklenerek gözaltına alınmaları olayları karşısında, yönetim kurulu üyeleri ve baro avukatlarının adliye önündeki basın açıklamasına katılmamaları ve grubu baskı altına alma çabaları.
Anıl olaylar ile ilgili olarak hükümeti, TBB ve Samsun Barosu avukatlarını memnun etmeye çalışan cümlelerle; “herkesi her türlü gerginliği artıracak söz ve davranışlardan uzak durmaya ve hoş görüye davet ediyorum.” demiş, hükümetten çekindiği ve dik duramadığı için yönetimden ve avukatlardan eleştiriler almıştı.
DERELİ NE YAPACAK?
Necat Anıl’ın yönetiminde olan ve kendisi için “Vesayetin devamı için O aday gösterilecek” denilen Yusuf Ziya Dereli adaylığa hazırlanıyor. Son 4-5 gündür çalışmalarına hız veren Dereli’nin adaylığını çok yakında açıklayacağı iddia edildi.
Basına da yansıyan ve Anıl’ın muhtemel bir AK Parti Milletvekilli adaylığı ile birlikte değerlendirilen Dereli’nin adaylığı konusunda Anıl ile Dereli arasında nasıl bir pazarlığın sürdüğü merak konusu.
Yusuf Ziya Dereli’nin ailece AK Parti’li olması, Hükümetin TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’na karşı Samsun Barosu’nu kontrol altında tutma çabası olarak değerlendirildi.
Yusuf Ziya Dereli’nin kardeşi olan Hüseyin Dereli, AK Parti Atakum İlçe Kurucu Başkanı. Dereli aynı zamanda, uzun süre AK Parti’den Çınarlık Belediye başkanlığı yapmış olan Nihat Soğuk’un da yeğeni.
DERELİ, ANIL KAVGASI YAŞANABİLİR
Anıl’ın önceki dönemlerde Dereli’ye başkanlık ile ilgili imalarda ve dönem dönem destek verdiği iddia edilirken, Anıl’ın 4. Dönem adaylığına Dereli ve ekibinin sıcak bakmadığı ve Anıl’ın çekilmesi gerektiği kulislerde konuşulan iddialar arasında.
Anıl ve Dereli’ye yakın gruplar bu kavgadan muhalefetin karlı çıkacağı ve seçimi kaybetme noktasında AK Parti cephesi için sorumluluğun ikisinde olduğu şeklindeki baskıların da üzerlerinde olduğu iddia edildi.
DERELİ İLE İLGİLİ AKLA TAKILAN SORULAR
Dereli ile ilgili Anıl ile anlaştı haberlerinin ardından yeniden çalışmalarına başlaması akılda anlaşma dışı bir hareket olarak soru işareti oluşturuyor.
Dereli’nin neden bu kadar geç çıkış yapacağı, Mevcut başkanlık ve yönetimin anlayışının devamı ve vesayetçi bir düzende mi devam edeceği, Genç avukatlara yaklaşımı, Merak edilen konular arasında.
BURHAN UYAN NEDEN ÇEKİLDİ?
Bir önceki baro seçimlerinde Necat Anıl’dan sonra en çok oyu alan ve bu dönem için Baro adaylığına ve kimi çevrelerce Baro Başkanlığına kesin gözüyle bakılan Burhan Uyan beklenenin aksine aday olmayacağını açıkladı.
Uyan, TBB üst kurul delegeliği için aday olduğunu ve Samsun Barosu’nun TBB’deki çalışma ve projelerinde çalışmak ve temsil etmek istediğini belirterek delege adayı olduğunu açıklamıştı.
GENÇ AVUKATLAR BU SEÇİMİNDE BELİRLEYİCİ OLACAK
900’e yakın baro üyesi avukatın olduğu ve bunların büyük bir çoğunluğunun genç avukatlardan oluştuğu biliniyor. Bu seçimlerde oluşacak tablo sonucunda genç avukatların yönetim, denetim ve temsil makamlarında çok yoğun bir şekilde etkin olmaları bekleniyor.
CEMAAT NE YAPACAK?
Ülkede yaşanan 17 ve 25 aralık “Yolsuzluk ve Rüşvet Operasyonları” sonrasında Fethullah Gülen Hoca’ya yakın grupların daha önce hiç olmadığı kadar baro seçimlerine taraf olması bekleniyor.
Cemaatin AK Parti’ye yakın olan Anıl ve Dereli’yi destekleme noktasında olumlu bakmadıkları ve seçimlerde aktif olarak rol almayacakları da iddialar arasında.
BİRLEŞME VE GÜÇ BİRLİĞİ ŞART
Samsun baro tarihinde ilk kez geçen dönem TBB yönetimine Samsun’dan yönetim kurulu üyesi verilememesi, TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ile Necat Anıl’ın arasının kötü olması ve Samsun’a 2 yıl içerisinde ziyaret için gelmemesi baro üyesi avukatlar tarafından büyük bir başarısızlık olarak görülerek, Anıl ve Anıl zihniyetinin devam etmemesi noktasında birleşiyor.
Bu aşamada avukatlar başkanlık için çok adaydan ziyade birleşmiş güç ve aday olma nedenlerinin başkanlık hırslarına kurban gitmemesini umuyor.
BASININ İLGİSİ İLK KEZ BU KADAR ÇOK
Samsun baro seçimlerinde samsun yerel basınının ilk kez bu kadar çok ilgi gösterdiği ve sosyal medya ile birleşen başkanlık ve seçim süreçlerinin çekişmeli geçeceğinin bir sinyali olarak algılanıyor.
SOSYAL MEDYA ÇOK ETKİLİ
Yapılan gözlemlerde Samsun Baro seçimlerde sosyal medya ve özellikle Facebook’un etkin olacağı, özellikler söylemler, eleştiriler, yorumlar ve propaganda aracı olarak tarihinde hiç olmadı kadar etkin olacağı görülüyor.
Özellikle “Samsun Avukatları İletişim Grubu” olan ve üye sayısı yaklaşık 350 olan facebook grubu bu seçimlerde etkin rol alacağa benziyor.

http://www.samsunkenthaber.com/haber/guncel/baro-secimlerinde-cemaat-iddiasi!/29752.html
Hits: 1276