Adalar'da can pazarı

~ 25.08.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

İstanbul Adalar’da kapasitelerinin üzerinde çalıştırılan fayton atları, hastalanıp iş göremez hale geldiklerinde kaderlerine terk ediliyor. Atlar için 30 Ağustos’ta Büyükada’da eylem yapılacak.

stanbul Adalar’da  hizmet veren faytonlar, ada ziyaretçilerine keyifli anlar yaşatsa da,  faytonlarda kullanılan atların hali içler acısı. Son zamanlarda  özellikle Büyükada’da yaşanan at ölümleri ve yaralanmaları halkın büyük tepkisine neden oluyor. Türkiyenin en büyük at filosuna sahip Adalar’da her yıl ortalama 500'e yakın at ölüyor. 'Prens Adaları' olarak da bilinen Adalar'da 226 fayton, 1200 at var. İspark tarafından yapılan ahır ise  sadece 140 faytonluk. Geri kalan atlar ya derme çatma ahırlarda ya da yaz kış demeden dışarıda  kalıyor. Faytonların kullandığı yol boyunca birçok yüksek eğim bulunurken, atların kapasitelerinin üzerinde yolcu taşıması ve çalıştırılması, onların daha çok yıpranmasına neden oluyor. Büyükada’da gezerken, belediyenin faytonlar için tahsis ettiği ahırların 100 metre ilerisinde yaralanıp ölen bir atın üzerine konan kargaları görüyoruz. Ölen atın fotoğrafını çektiğimizde ise görevliler çok sert  tepki gösteriyor. Sonradan öğreniyoruz ki ölen atın yanında uzanan at da ölüme terk edilmiş.

Adalılar kullanmıyor
Adalar sakinleri ise bu durumdan çok şikayetçi. On yıldır Buyükada'da yaşadığını söyleyen Gülsüm Hanım,  Adalar’da  yaşayan herkesin en az bir iki bisikleti ve elektrikli arabası olduğunu, faytonların ise çoğunlukla turistler tarafından kullanıldığını dile getiyor. Yine Büyükada’da dükkan işleten Samet Bey ise “Fayton sürücüleri atları deli fişek gibi sürüyor. Fazladan bir yolcu almak için bu daracık yollarda resmen birbirleri ile yarışıyorlar.”diyor. Samet Bey,  faytonlarda kullanılan atların hiçbirinin fayton atı olmadığını, sağdan soltan toplama atlar olduğunun da altını çiziyor.
İsmini vermek istemiyen bir belediye çalışanı ise halkın ve belediyenin faytonlara ihtiyacı olmadığını belirterek, “Belediye araçlarının birçoğu elektrikli,faytonlardan bizde çok şikayetçiyiz. Atlar çok kötü şartlar altında yaşıyor. Yaşlananlar ormanlık alanlara bırakılıyor, ölenler ya da yaralanlar ölüme terk edilerek kargalar tarafından parçalanıyor” diyor.

 

YURTGAZETESİ

Hits: 978