Savaş hukukuna 'yavaş' dendi

~ 07.08.2014, Yeni Yaklaşımlar ~


Artvin'de şehrin içine MNG Holding tarafından kurulması planlanan Kavak HES Projesi'nde savaş hukuku işletilmek istendi, Arhavi Asliye Hukuk Mahkemesi karar için bekletme aldı.

 

SEÇİL TÜRKKAN

Artvin'in Arhavi ilçesi, Ciğani Deresi üzerine MNG Holding tarafından kurulmak istenen Kavak HES Projesindeki acele kamulaştırma kararlarına karşı Arhavi Doğa Koruma Platformu, Danıştay'da iptal davası açtı. Danıştay ise, Arhavi Asliye Hukuk Mahkemesi'nde süren kamulaştırma davası sebebiyle ise savaş zamanlarında uygulanması gereken acele kamulaştırmaya bekletme kararı verdi.
 
Arhavililer 9 hektarlık tarım arazisiyle ilgili olarak Bakanlar Kurulu tarafından verilen acele kamulaştırmaya Danıştay'da dava açtı. Aynı işlem ile ilgili MNG'nin taraf olduğu ve Arhavi Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen davada Arhavililer, Danıştay 6. Dairesinde iptal talebiyle açılan dava sürdüğü için, kararın bekletilmesi gerektiğini söyledi.


TOPRAKLAR SATILMAYINCA, BAKANLAR DEVREYE GİRMİŞTİ
3200 metrelik bir tünelle Cumhuriyet mahallesinin içinden geçecek olan HES Projesine karşı Arhavililer dere kenarında kurdukları Direniş Evi'nde mücadeleye devam ediyor. MNG Holding santralın cebri boru, yükleme havuzu ve santral binalarının kurulmak istendiği alanları satın almak istemiş, fakat köylüler arazilerini satmak istemeyince, 9 hektarlık alan hakkında Bakanlar Kurulu acele kamulaştırma kararı vermişti. Arhavililer ise, bu karara karşı Danıştay'da iptal davası açtı. Acele kamulaştırma kararı ile çevrilmek istenen alanlar, aynı zamanda tarım arazisi.

ACELE EL KOYMA DANIŞTAY'DAN DÖNÜYOR
Hukuken yalnızca savaş halinde uygulanması gereken acele kamulaştırma kararları, halkın topraklarını satmak istemediği alanlarda uygulanıyor. Bakanlar Kurulu, acele kamulaştırma kararlarını bir süredir enerji ve maden alanlarında yoğun olarak sürdürüyor. Danıştay ise, acele kamulaştırmalara gerek olmadığı gerekçesiyle bu kararları iptal ediyor.

 

Şantiye Alanı: Cumhuriyet Mahallesinin içinden geçecek olan HES Projesinin tünel inşaatı şimdilik 300 metre kadar ilerlemiş durumda.  

 

Direniş Evi: Arhavililerin kurdukları Direniş Evi MNG Holding'in 14 MV'lık Kavak HES Projesini için kullanmak istediği Ciğani deresi kenarında bulunuyor. Kurulalı yaklaşık 1 ay oldu.


Birgün


Hits: 904