Dersim komünü

~ 06.08.2014, Serdar AKİNAN ~

14Ekim 1979’daki seçimlerde Devrimci Yol’un adayı ‘Terzi’ lakaplı Fikri Sönmez, Fatsa’da başkan seçildi.



Öncelikle halk komiteleri örgütledi.


Halkın katılımıyla “Çamura Son Kampanyası” gibi birçok kampanya yapıldı.


Türkiye’nin ilk Paris Komünü diyebileceğimiz önemde bir pratikti Fatsa...


Fatsa’daki demokrasi ve direniş komiteleri kurulmuş, ilçe niteliklerine göre 11 bölgeye ayrılmış ve bu bölgelerde seçimle işbaşına geçen, temsilci sayısı bölgenin nüfusuna göre 3 ila 7 değişen mahalle komiteleri ya da halk komiteleri adı verilen örgütler kurulmuştu.



Böylece halk, yerel yönetimin öznesi haline gelmişti.



Belediye meclisi toplantıları da halka açık yapılmaya başlandı.



Böylelikle halk, kendi komitelerinde aldığı kararların ne kadar uygulanıp uygulanmadığını da izleyebiliyordu.



Bir anlamda, halk komitelerine denetleme yetkisi de verilmiş oluyordu.


Halk komitelerinin görevi esas olarak o mahallede yapılan toplantıda kararlaştırılan belediye hizmetlerini yürütmek; halkın ihtiyaçlarını rayiç fiyatlarla-karaborsa fiyatına
karşı- karşılamak, mahallenin yol, su, elektrik, kanalizasyon gibi sorunlarını çözmekti. Halkın yönetime tam katılımının gerçekleştiği kollektif bir yönetim ortaya çıkmıştı.
Doğrudan demokrasiye geçiş denemesi; halkın özyönetimi devleti rahatsız etti.
8 Temmuz 1980’de askeri birlikler Fatsa’ya gönderildi.
Ve Kenan Evren’in emriyle 11 Temmuz’da operasyon yapıldı.
Terzi Fikri gözaltına alındı. İşkence gördü ve cezaevinde yaşamını yitirdi.
Belki dikkatlerden kaçtı ama Dersim’de Fatsa pratiğine benzer bir denemenin fırsatı doğdu.
Ovacık’ta DHF ve TKP işbirliğiyle seçime giren Mehmet Fatih Maçoğlu büyük farkla belediye başkanı oldu.

Maçoğlu, bakın neler vaat ediyor:
“En önemli iddiamız halkın kendini yönetmesi. Devrimci halk meclisleri, mahalle komiteleri, gençlik komisyonları ve kadın komisyonlarından oluşacak. Belediye başkanı burada bir koordinatör ya da bir memur olacak. Halk meclislerinde, muhtarlar, toplumun ileri gelenleri, dileyen kamu kuruluşları, partiler, dernekler vs yer alacak. 20-30 kişi arasında bir meclis oluşturulacak.



3 yılda bu sistem tam kurumsallaşmazsa halka, oyunu geri çekerek bizi belediye başkanlığından alma hakkına sahip olduğuna dair söz verdik. İşsizlik sorunu büyük. Belediye’nin 1.2 milyon borcu, 600 bin lira alacağı var ama alacakların tahsil edilmesi çok zor.
Borçlu genelde esnaf. İnsanlar burada 3 ay, 4 ay para kazanıyor. 200-300 liralık kirasını bile ödeyemiyor. İller Bankası’ndan aylık 70 bin liranın geldiği bir ilçe burası. O da personele gidiyor. Başka geliri yok.

Belediyenin tek bir ulaştırma hattı var. 1 liraya yolcu taşınıyordu artık ücretsiz olacak. Mevzuat engel olursa sembolik olarak 25 kuruş da diyebiliriz. Su zaten ucuz. Tonu 75 kuruş ama onu da düşüreceğiz. TKP, Küba’ya her yıl 3 öğrenciyi eğitim için gönderiyor. Bu öğrenciler artık Ovacık’tan seçilecek. Buraya çok sayıda insan gelecek. Sıkıntımız yok. Vadilerde, dağların arasında kamplar kuralım diyoruz. İnsanlara ‘Çadırınızı kapın gelin’ diye çağrı yapacağız. Bunun altyapısını oluşturmamız lazım. Cemevi bitme aşamasında, onu açacağız. İnsanımızın ana dili olan Zazaca konusunda kurs açacağız. Çünkü Zazaca bitmek üzere. Bizim kuşaktan sonra gelen gençler dillerini bilmiyor.”

Fatsa’dan sonra Dersim heyecan verici bir fırsat... Umalım başarılı olsun ve halka örnekleriyle doğru anlatılsın.

 

http://www.karsigazete.com/dersim-komunu-makale%2c319.html

Serdar AKİNAN | Tüm Yazıları
Hits: 1212