TBB GENEL KURULU: "ÖZEL YETKİLİ MAHKEMELER KAPATILMALIDIR"

~ 09.05.2011, Yeni Yaklaşımlar ~
Türkiye Barolar Birliği’nin 31.Olağan Genel Kurulu 7/8 Mayıs 2011 tarihinde Adana’da gerçekleştirildi. Katılımın çok yüksek olduğu Genel Kurul’da Divan Başkanlığını geleneklere uygun olarak ev sahibi Adana Barosu’nun başkanı Av. Aziz Erbek yaptı. İstanbul Barosu delegesi Av. Tamer Şahin ise divanda Başkanveki olarak görev yaptı.
Divan Başkanı’nın açış konuşmasının(1) ardından, TBB Başkanı Av. Vedat Ahsen Coşar konuşma(2) yaptı. Birliğin çalışmaları hakkında açıklamalarda bulunan Coşar, kısa süre içinde Avukatların UYAP üzerinden tapu, nüfus, trafik ve benzer kayıtlara doğrudan ulaşmalarının sağlanacağını belirtti.
Ardından Birliğin çeşitli organlarında önceki dönemlerde görev yapan avukatlara plaketler sunuldu. Yeni Yaklaşımlar’ın danışman ve yazar kadrosunda yer alan meslektaşlarımızdan Av. Güneş Gürseler, Av. Haşim Mısır ve Av. Başar Yaltı da plaket alanlar arasındaydı. Ayrıca, İstanbul Barosu’ndan Av. Sani Yıldırım, Av. Ali Şen ve Av. Ertan Diler de törende plaket aldılar.
Daha sonra Çalışma Raporunun görüşülmesine geçildi. İl olarak söz alan Av. Güneş Gürseler, meleğe ilişkin olarak Yeni Yaklaşımlar sitesinde de yayımlanan yazılarında yer alan konulara değindi.(3)
İstanbul Barosu Başkanı Av. Ümit Kocasakal da bu fasılda söz alarak bir konuşma yaptı. Konuşma delegelerin büyük çoğunluğu tarafından sık sık alkışlandı. (Konuşmanın ses kaydını kısa sürede sitede yayımlayacağız.)
İstanbul Barosundan Av. Kazım Kolcuoğlu(4), Av. Filiz Saraç, Av. Nazan Moroğlu, Av. Şeref Kısacık ve Av. Süreyya Turan da Genel Kurulda birer konuşma yaptılar.
Birliğin önceki dönem hesaplarının ibra edilmesiyle sonuçlanan Genel Kuruldan katılımcıların büyük çoğunluğu olumlu izlenimlerle ayrıldı.
Yeni Yaklaşımlar adına izlediğim Genel Kurul’a ilişkin değerlendirmelerimi ve olanaklı olursa Adana izlenimlerimi ileriki günlerde sizlerle paylaşacağım. Ayrıca, çözümlemelerini tamamladıkça bazı konuşmaları da Yeni Yaklaşımlar sitesinde yayımlayacağız.
Genel Kurul yalnızca 12 karşı oya karşılık büyük çoğunlukça kabul edilen ve aşağıda yer alan Sonuç Bildirgesi’nin okunmasıyla kapandı.
 
Av. Abdurrahman Bayramoğlu
Yeni Yaklaşımlar
 
(1)Adana Baro Başkanı Av. Aziz Erbekin konuşması için buraya tıklayın.
(2)TBB Başkanı Av. Vedat Ahsen Coşar’ın konuşması için buraya tıklayın.
(3)Av. Güneş Gürselerin konuşmasının ses kaydı için buraya tıklayın.
(4)Av. Kazım Kolcuoğlu’nun konuşmasının ses kaydı için buraya tıklayın.
 
 
 
 
TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ 31. OLAĞAN GENEL KURUL
SONUÇ BİLDİRGESİ
 
7-8 Mayıs 2011 de Adana da toplanan Türkiye Barolar Birliği Genel Kurulu aşağıdaki hususların kamuoyuna duyurulmasına karar vermiştir.
1- Kapatılan Devlet Güvenlik Mahkemelerinin devamı niteliğinde olan CMK md. 250 kapsamındaki özel yetkili ve görevli ağır ceza mahkemeleri demokrasi, hukuk devleti ve adil yargılanma hakkının zorunlu koşulu olarak ivedilikle kapatılmalıdır. Türkiye Barolar Birliği, Barolar ve demokrasi ve yargının kurucu unsuru avukatlar, bu istemi kararlılıkla takip edecekler ve gerektiğinde ‘hukuktan gelen güçleri’ni kullanmakta tereddüt etmeyeceklerdir.
2- Baroların ve savunmanın statüsü, Anayasanın “yargı” bölümünde yer almalı ve Anayasal güvenceye bağlanmalıdır.
3- Savunma hakkını kısıtlayan, dolayısıyla bireyleri hukuki güvenceden yoksun kılan yargılama usulsüzlüklerine derhal son verilmelidir. Bütün kişi ve kurumlar, bunun sağlanması için cesaretli ve aktif bir duruş sergilemek zorundadırlar.
4- Tarafsız ve bağımsız yargının olmazsa olmaz koşulu, özgür ve bağımsız savunmadır. “Yargı reformu” tartışmalarında, savunmanın temsilcilerinin muhatap alınmamasını ve savunma ile ilgili hiçbir proje sunulmamış olmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Savunmanın hak ve olanaklarını, evrensel ölçütlerde yaşama geçirmeyen bir yargı reformu projesi, gerçek anlamda bir reform olamaz.
5- Avukatlık stajına ve mesleğe girişten başlanarak, mesleğin düzenlenmesi ve mesleğe kalite kazandırmak için, avukatlık sınavı getirilmesi dahil, Türkiye Barolar Birliği ve Barolarca yıllardır gösterilen çabaların gerek siyasal iktidarlar, gerekse yüksek yargı organlarınca engellenmesini kınıyoruz. Örgütlerimiz üzerinde vesayet kurma gayret ve girişimlerinden sonuç alınamayacağını kararlılıkla ilan ediyoruz.
6- Avukatlık mesleğinin faaliyet alanını daraltan, etkisizleştiren yasalaştırma faaliyetlerinin hukuk devleti ilkeleri ile bağdaşmadığını kamuoyunun ve TBMM’nin dikkatine sunuyoruz.
7- Demokrasi, hukuk devleti ve adil yargılanma hakkı için avukatların, hakim ve savcılarla aynı önem ve değerde olduğunun başta bütün uygulamacılar olmak üzere herkes tarafından içselleştirilmesinin bir zorunluluk olduğunu tekrar ifade ediyoruz.
8- Anayasada güvencesini bulan kanun önünde eşitlik ilkesinin gereği, adalete erişim hakkının tüm yurttaşlara hiçbir ayrım gözetilmeksizin uygulanması gerektiğinin kuşkusuz olduğunu önemle vurguluyoruz.
9- Devletin meşruiyet temelinin Yargı; Yargının, yargıç ve savcıların meşruiyet temelinin “savunma hakkı” olduğunu kuvvetle vurguluyoruz.
Bütün avukatlar, üstlendikleri savunma görevini, hukukun üstünlüğüne, evrensel hukuk değerlerine, temel insan hak ve özgürlüklerine bağlılıkla yerine getirmekte kararlıdırlar.
TBB Genel Kurulu yukarıdaki hususları Türkiye Barolar Birliği 31. Genel Kurulu sonuç bildirgesi olarak kamuoyuna saygıyla duyurur.
 

Hits: 1976