CHP'li Tanal'dan "modern kölelik" tepkisi

~ 16.07.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Meclis’te birçok idari uygulamayla ilgili çalışanların rahatsızlıkları ve usulsüzlük iddialarını gündeme getiren CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, bu kez kazma-kürek çalıştırılan ve domates, peynir, ekmeğe talim eden taşeron işçilerin fotoğraflarıyla, “Meclis’te modern kölelik” dediği tabloyu paylaştı.

Tanal, Meclis’te bir ilke imza atarak Meclis Başkanı Cemil Çiçek’e fotoğraflı soru önergesi gönderdi. Meclis uygulamalarıyla ilgili 17’nci başvurusu olması nedeniyle önergeye “Varan 17” adını veren Tanal, daire başkan yardımcısı düzeyindeki yetkilinin personele psikolojik baskı uyguladığını savundu.

Tanal, “Bu iddialar çalışanların amirleri tarafından işten çıkartılmakla tehdit edilerek, hakaret edilerek mesai saatleri ve görev yerleri dışında çalıştırıldıkları yönünde. Amirlerin sevmedikleri personelleri de yine zorla bahçe, kürek işlerine gönderdikleri iddiaları hakim” dedi.

NOKTALI ÖNERGE

Önergesinde küfür içeren sözleri noktalı ifade eden Tanal, Çiçek’e şu soruları yöneltti:
“Destek Hizmetleri Başkan Yardımcısı Ş.K.’nın TBMM içerisinde başlatılan soruşturma nedeni ile ihbarcı olduğundan şüphelendiği çalışanları tehdit ettiği iddiaları doğru mudur? Ş.K.’nın çalışan personel ile yaptığı toplantılarda erkek çalışanlara i..e, kadın çalışanlara ş….siz diye hitap ettiği iddiaları doğru mudur?
Ş.K.’nın bu çalışanların başındaki şeflere çalışanlar hakkında ‘Tutanak tutacaksınız’ diye emir vererek, şeflere de baskı uyguladığı iddiaları doğru mudur?
Ş.K.’nın erkek çalışanlara ‘Ya park bahçe işine götürürüm ya da kovarım’, kadın çalışanlara ‘Sizi bulaşığa götürürüm’ diyerek tehdit ettiği iddiaları doğru mudur?
Ş.K.’nın herhangi bir bedel ödemeksizin işten kovma tehditi ile 7 çalışanı Meclis Başkanlığı Konutu’nun bahçe işlerinde zorla çalıştırdığı iddiaları doğru mudur?
Ş.K.’nın kadın çalışanları kovma tehdidi ile zorla kendi evine temizliğe gönderdiği ve bunun karşılığında herhangi bir ücret ödemediği iddiaları doğru mudur?
Bu iddialar doğru ise sorumlular hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır?
Yapılması düşünülmekte midir? Nasıl bir işlem yapılacaktır?”

 

 

 

hurriyet

Hits: 818