Fezleke oyunu

~ 15.07.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

4 Bakan hakkındaki iddiaları araştırmak için kurulan Yolsuzluk Komisyonu’nun AKP’li Başkanı Hakkı Köylü, ‘dizin pusulalarının eksik olduğu’ gerekçesiyle fezlekeyi iade etti

SEBAHAT KARAKOYUN - [email protected] - @ssenyaprak

AKP, 4 bakanla ilgili yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere kurulan komisyonun çalışmasını engellemek için yeni bir hamle daha yaptı. Komisyonun AKP’li Başkanı Hakkı Köylü, ‘dizin pusulası eklenmesi’ istemiyle fezlekeleri Savcılığa iade etti. Fezlekeleri incelemeleri AKP’li komisyon yönetiminin taktikleriyle engellenen CHP’li üyeler, “Komisyonda görüşülmeden başkanın yaptığı bu işlem yetki aşımıdır” diye tepki gösterdi. Komisyonun AKP’li Başkanı Hakkı Köylü, “dizin pusulası” eklenmesi istemiyle fezlekeleri savcılığa iade etti. AKP, çeşitli taktiklerle 65 gün boyunca engellediği 4 bakan hakkındaki soruşturma komisyonunu çalıştırmamak için görülmemiş yöntemlere başvuruyor. Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar’ın Yüce Divan’a yargılanıp yargılanmayacağna karar verecek olan soruşturma komisyonunun kurulmasını, üye bildirmeyerek iki ay geciktiren AKP, şimdi de uyguladığı taktiklerle iç tüzük hükmünü hiçe sayarak fezlekeleri komisyon üyelerinden kaçırıyor.

YENİ YÖNTEM GELİŞTİRDİ
CHP’li üyelerin fezlekeleri inceleme taleplerini “Görev dağılımıyla ilgili karar Resmi Gazete’de yayımlanmadan olmaz” diye reddeden AKP’li Komisyon Başkanı Hakkı Köylü, kararın 12 Temmuz Cumartesi günü Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yeni bir yöntem geliştirdi. Hafta sonu apar topar fezlekeleri “bir dizin pusulası oluşturulup gönderilmesi” talebiyle savcılığa iade eden Hakkı Köylü, böylece TBMM tatile girmeden önce üyelerin fezlekelere ulaşmasını da fiilen engellemiş oldu.

‘NE ZAMAN GELİR BİLMEM’
Komisyonun AKP’li Başkanı Hakkı Köylü, komisyon kararı olmadan yaptığı bu işlemi “usüldendir” diye savunurken, “Aslında dosya kapağında içinde ne var ne yok onunla ilgili bir liste olması lazım. Öyle bir liste olmazsa dosyadaki bir evrak kaybolsa bunu anlamamız mümkün olmaz” dedi. Bu işlemin ne kadar süreceğini bilmediğini belirten Köylü, “Evrakın asıl kaynağına gönderdik ne zaman gelir bilmiyorum. Evrak dizin pusulası oluşturularak gelirse bakarız duruma ondan sonra toplantı yapılır” diye konuştu.

‘BAŞKAN YETKİSİNİ AŞTI’
CHP’li üyeler Hakkı Köylü’nün komisyon kararı olmadan yaptığı işlemi “yetki aşımı” olarak niteledi. CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, “Belli ki komisyonun çalışmalarını cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle engellemek istiyorlar. Savcılıktan gelen belgeleri ‘sıraya dizin gönderin’ diye geri göndermek Meclis’le, Türkiye kamuoyuyla dalga geçmek gibi birşey. Böyle komik bir gerekçe olamaz. Gereken neyse yapacağız” dedi. Komisyon üyelerinden CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça da fezlekeleri komisyonda görüşmeden İstanbul Cumhuriyet Savcılığına iade ederek Başkan Hakkı Köylü’nün “yetkilerini aştığını” vurguladı.

‘İYİ NİYETLİ DEĞİL’
Namık Havutça, fezlekeleri incelemek üzere yaptığı yazılı başvuruyla ilgili olarak kendisini telefonla arayan Köylü’nün “Belgelerin kaybolmaması için biri dizin hazırlanmasına ihtiyaç var” dediğini anımsatarak, şunları söyledi: “Bunun iyi niyetli bir girişim olduğunu düşündüm. Ancak bu işlem Meclis’te yapılabilirdi. Savcılığa iade edilmesi süreçi geciktirmek anlamına gelir. Zaten komisyonun çalışmaya başlaması yeteri kadar geciktirildi. Savsaklamalarla sürecin geciktirilmek istenmesine izin vermeyiz. İddianame niteliğinde olan fezlekeleri incelemeden bir çalışma başlatmamız mümkün değil.”

 

birgün

Hits: 908