Yargıtay'dan cinsel tacizde 2 farklı karar!

~ 10.07.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

'Seni seviyorum' diyene 'cinsel taciz' kararı, 3 kız çocuğunu taciz eden sanığın cezasına iptal!

 

Fevzi ÇAKIR

YARGITAY, yetiştirme yurdunda kalan 3 kız çocuğunu taciz eden sanığa, "cinsel istismar" suçundan verilen 7,5 yıl hapis cezasını bozdu.

Olay 2008'de Samsun'da yaşandı. İddianameye göre İlkadım ilçesinde yaşayan T.S. yetiştirme yurdunda kalan üç kız çocuğunu yeğeninin arkadaşı vasıtasıyla tanıdı. T.S. daha sonra 3 çocuğun kaldığı çocuk yuvasına ara sıra giderek, para ve yiyecek yardımında bulundu. T.S. bu sayede yurtta kalan tüm çocuklarca tanındı. Olay günü T.S. üç kızla okul yolunda karşılaştı. T.S. kızlara 'Ne haber kızlar, size dondurma ısmarlayayım' diyerek yaklaştı. Daha sonra 'Saçların ıslak mı? Sırtın ıslanmış mı?' bahaneleriyle dokunmaya çalıştı. T.S. aynı zamanda kızların fotoğrafını çekmek istedi. Kızlar T.S.'ye direnerek olay yerinden uzaklaştı.

"PARA İSTEDİLER" İDDİASI

Çocukların durumu yurt müdürüne bildirmesi üzerine Samsun Cumhuriyet Başsavcılığı, T.S. hakkında "çocuğun cinsel istismarı" suçundan dava açtı. T.S. mahkeme taciz iddialarını reddederek, "Yardım amaçlı konuştum. Suç tarihinde evime gelerek, para istediler ve 5 TL verdim. Tekrar para istediler, vermedim, peşimi bırakmadılar hakaret ve küfür ettiler" dedi.

Mağdur kızlar ifadelerinde, "Bizi öpmek istedi, saçlarınız, beliniz ıslanmış' diyerek dokunmaya çalıştı. Fotoğrafımızı çekmek istedi ve telefonundan dans eden bir kadının görüntüsünü izletti. Terbiyesiz el ve ağız hareketleri yaptı. Bize dokunmasına müsade etmedik. Taşlayarak uzaklaştık" dedi.

7,5 YIL CEZA ALDI

Mahkeme, sanık T.S.'yi "çocuğun cinsel istismarı" suçundan her üç çocuk için ayrı ayrı olmak üzere 2 yıl 6'şar ay hapis cezasına çarptırdı. T.S. yerel mahkemenin bu kararını temyiz etti.

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Sanığın eyleminin teşebbüs aşamasında kaldığını belirten Yüksek Mahkeme, "Sanığın mağdurelerin yanına 'Ne haber kızlar, size dondurma ısmarlayayım' diyerek yaklaştıktan sonra 'Saçların ıslak mı? Sırtın ıslanmış mı?' diyerek her birine dokunmaya çalışmasına rağmen eylemin teşebbüs aşamasında kaldığı gözetilmelidir" denildi. Yargıtay'ın bu kararı sonrası yeniden yapılacak yargılamada sanığın cezası 4'te 1'den, 4'te 3'e kadar indirilebilecek.

Yeni yasayla cezalar artırıldı

5. Yargı Paketi ile cinsel suçlara verilen cezalar artırılmıştı. Haziran ayında yürürlüğe giren pakete göre çocuğu cinsel yönden istismar eden kişi, 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Cinsel istismarın sarkıntılık düzeyinde kalması halinde verilecek ceza 4 yıl ile 8 yıl arasında olacak. Yargıtay'ın bu kararı bu yılın ocak ayında alındığı için değerlendirmesi söz konusu olmadı.

"Seni seviyorum" sözü cinsel taciz sayıldı

Yargıtay 14. Ceza Dairesi, "seni seviyorum" sözünü cinsel taciz kabul etti. Yargıtay, Beykoz'da hemşire olarak görev yapan B.Y.'yi iş telefonundan arayarak "seni seviyorum, seninle evlenmek istiyorum" diyen sanığı cinsel taciz suçundan mahkum edilmesi gerektiğine karar verdi.

Beykoz'da yaşayan S.D., bir sağlık kurumunda hemşire olarak çalışan B.Y. yi işyerinden birçok kez arayıp, 'seni seviyorum. Seninle evlenmek istiyorum' dedi. Bunun üzerine hemşire B.Y., işyerinden kendisini arayıp sevgi sözcükleri söyleyen S.D. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulundu. Savcılık, S.D. hakkında 'cinsel taciz' suçunu işlediği gerekçesiyle dava açtı. Beykoz 2. Sulh Ceza Mahkemesi, S.D. hakkında 'beraat' kararı verdi.

B.Y. kararı temyiz etti. Davanın temyiz incelemesini yapan Yargıtay 14. Ceza Dairesi, mahkemenin beraat kararını bozdu. Kararda, ''Sanığın, katılanın iş telefonunu sürekli arayıp, mağdure çıktığında 'seni seviyorum, seninle evlenmek istiyorum' şeklinde beyanlarda bulunması şeklinde gerekleşen eylemde, zincirleme şekilde cinsel taciz suçundan TCK.nın 105, 43. maddeleri ile mahkümiyetine karar verilmesi gerekirken, suç vasfında yanılgıya düşülerek yazılı şekilde karar verilmesi, bozmayı gerektirmiştir" denildi. Karar yerel mahkemeye gönderildi. Cinsel taciz suçu 3 yıla kadar hapsi öngörüyor.

 

habertürk

 

Hits: 1213