Eylemcilere Kesilen Trafik Cezalarını Mahkeme İptal Etti

~ 10.07.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

ESKİŞEHİR'de 30 Mart seçimleri öncesinde miting için kente gelen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı protesto etmek için yürüyüş yapıp yolu trafiğe kapattıkları gerekçesiyle 356'şar lira para cezası kesilen eylemcilere verilen ceza, mahkemece iptal edildi. Mahkeme, miting alanı çevresindeki yolların emniyet güçleri tarafından kapatıldığını belirtti.

Avukat Aykut Altınok, Gezi Parkı protestoları nedeniyle son bir yıl içerisinde Eskişehir'de yaklaşık 1500 kişiye trafik cezası kesildiğini, bunların çoğunun mahkemelerce iptal edildiğini söyledi. Trafik kanununa göre yolu bir cisimle kapatmak, yol tabelalarını bozmak ve yoldaki işaretleri kaldırma durumlarında trafik cezalarının verilmesi gerektiğini savunan Altınok, "insanları bıktırmak, bezdirmek, ifade özgürlüklerini engellemek, basın açıklama yapma haklarını ellerinden almak için trafik cezası kesmeye başladılar" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 7 Mart 2014 tarihinde Eskişehir'e geldiği gün, miting alanına yaklaşık 5 kilometre uzaktaki Üniversite Caddesi'nde müvekkillerinin de içinde bulunduğu bir grubun basın açıklaması yapmak isteğini söyleyen Aykut Altıkok, bu grubun içerisinden 192 kişinin gözaltına alındığını belirtti. Gözaltına alınanlarla birlikte toplam 300 kişiye yolu trafiğe kapatmak suçundan 356'şar lira para cezası kesildiğini anlatan Altıkok, yaptıkları itiraz üzerine 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin bu para cezalarını iptal ettiğini bildirdi.

MAHKEME:YOLLAR EMNİYET GÜÇLERİNCE KAPATILDI

Mahkemenin Başbakan Erdoğan'ın miting yaptığı alan çevresindeki yolların emniyet güçleri tarafından kapatıldığını belirterek karar verdiğini söyleyen avukat Aykut Altınok şöyle konuştu:

"Verilen trafik cezaları ile ilgili sulh ceza mahkemelerine iptal yoluna gittik. Bunla ilgili de olumlu kararlar almaya başladık. Son olarak 1'inci Sulh Ceza Mahkemesi'nin müvekkillerimin de içinde bulunduğu grubun tamamen yolu kapatmadığıyla alakalı bir karar var. Mahkeme bu kararında şöyle diyor: 'Sözü edilen eylemin şekli, gerçekleştirildiği zaman aralığı ve eyleme katılan kişi sayısı nazara alındığında eylemler sırasında başvuru sahibinin de içinde bulunduğu kalabalık tarafından araç trafiğinin tamamen engellendiğinin ve araçları kalabalık nedeniyle yoldan geçemediklerinin sabit olmadığı, idari yaptırıma konu eylem tarihinde 2014 yerel seçimleri nedeniyle Odunpazarı Meydanı'nda düzenlenen açık hava toplantısına Başbakan Sn.Recep Tayyip Erdoğan'ın konuşmacı olarak katılması nedeniyle güvenlik önlemleri çerçevesinde açık hava toplantısı civarındaki yolların bizatihi emniyet güçleri tarafından kapatılmış olmasının da mahkememizin kabulünü doğruladığı, dolayısıyla başvurunun kabulüne karar verilmesi gerekti kanaatine ulaşılarak sözü edilen idari yaptırımın iptali kararı verilmiştir.' Yani mahkemenin bu kararında aslında trafiğin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Odunpazarı Meydanı'nda yaptığı miting dolayısıyla Emniyet güçleri tarafından kapatıldığı, müvekkillerimin de içinde bulunduğu grubun Odunpazarı Meydanı'ndaki yolları trafiğe kapatmakla alakalı herhangi bir kabahatlerinin, suçlarının olmadığını belirtiyor. Zaten müvekkillerim Odunpazarı Meydanı'na yaklaşmadılar bile. Gözaltına alındıklarında miting meydanına yaklaşık 5 kilometre uzakta olmalarına rağmen emniyet güçleri bir hayal kurup sanki o meydandaki o trafiği müvekkillerimin kapatacağına yönelik bir trafik cezası kesmişti."

KORKMAZ AİLESİNİN BULUNDUĞU YÜRÜYÜŞE KATILANLARA DA CEZA

Eskişehir'de eylemcilere para cezalarının gelmeye devam ettiğini belirten Aykut Altınok, "En son cezalar 31 Mayıs'taki Ali İsmail Korkmaz'ın katledilmesini anmak için ağabeyi Gürkan Korkmaz ve babası Şahap Korkmaz'ın da bulunduğu yürüyüşe katılanlara trafik cezası geldi. Ağabeyi Gürkan Korkmaz ve babasına trafik cezası gelip gelmediğine dair bir malumatım yok. Ancak bu cezalara da itiraz edilecek. Eskişehir'de 6 tane sulh ceza mahkemesi var. 4 tanesi trafik cezalarını iptal etti, diğer mahkemelerde davalar sürüyor. Bu mahkemelere 4 mahkemenin verdiği kararları emsal olarak gösteriyoruz" dedi.

FOTOĞRAFLI

EYLEMCİLERE KESİLEN TRAFİK CEZALARINI MAHKEME İPTAL ETTİ

 

EYLEMCİLERE KESİLEN TRAFİK CEZALARINI MAHKEME İPTAL ETTİ

EYLEMCİLERE KESİLEN TRAFİK CEZALARINI MAHKEME İPTAL ETTİ

Kaynak DHA

 

Hits: 1135