Gurbetçilerden C.Başkanlığı seçimine itiraz

~ 09.07.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Gurbetçiler 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ‘serbest seçim hakkı ile ifade ve düşünce özgürlüğünü’ ihlal ettiği gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) yürütmenin durdurulması istemiyle dava açtı

 
Gurbetçilerden C.Başkanlığı seçimine itiraz

HABER MERKEZİ - Gurbetçiler 10 Ağustos’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ‘serbest seçim hakkı ile ifade ve düşünce özgürlüğünü’ ihlal ettiği gerekçesiyle yürütmenin durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuru davası açtı. Avukatları Haydar Sığınak kanalıyla dün İstanbul Adliyesine gelen 3 gurbetçi AYM’ye başvurdu, Gurbetçilerin başvurusunda; 6304 Sayılı Seçim Yasası’na göre oyların yurtdışında kullanılıp, uçakla Türkiye’ye taşınacağı ve tasnifinin Türkiye’de yapılacağı vurgulandı. Bu uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Anayasa’ya aykırı olduğu savunulan dilekçede şu ifadelere yer verildi:


DEMOKRASİ OY VERMEKTEN İBARET DEĞİLDİR
“Yurtdışında ya da içinde yaşayan bütün vatandaşların oy kullanabilmelerinin önündeki engellerin kaldırılarak oy vermenin kolaylaştırılması yönünde yapılan yasal düzenlemelerin demokratik toplum için bir kazanım olduğu tartışmasızdır. Ancak demokrasi sadece halkın oy vermesinden ibaret değildir. Halk iradesinin göstergesi olan oyların da sağlıklı ve güvenilir bir şekilde sayılması gerektiği tartışmasız bir koşuldur. Ne var ki 6304 Sayılı Yasa ile getirilen düzenlemeler hem bunu sağlamaktan uzaktır hem de yasal, anayasal ve uluslararası sözleşmelere aykırıdır. Müvekkilin serbest seçim, düşünce ve ifade haklarının ihlal edildiğinin tespitini ve 6304 Sayılı Yasa’nın yürütmesinin durdurulmasını talep ederiz.”


AYM’ye bireysel başvuru için iç hukuk yollarının tümünün tüketilmesi şartı konusunda ise “Düzenleme yasa ile yapıldığından yasal başvuru yolu bulunmamaktadır” denildi.


OYLARIN YÜZDE BEŞİ RİSK ALTINDA
Avukat Haydar Sığınak ise konuyla ilgili olarak “Yurt dışında gizli oy açık sayım ilkesinini ihlaline, sandık seçim başkanlarının Dışişleri Bakanlığı'nın atayacağı personelden oluşturulmasıyla sürecin yürütmenin inisiyatifine bırakacağı aynı zamanda taşınacağı ve tasnifinin de iktidar eliyle yapılamasına olanak sağladığı” ve bu uygulamanın Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne ve Anayasa’ya aykırı olduğu ve bireysel hak ihlali doğurmasını sebep göstererek dava açtı. Yaklaşık 2.5 milyon oyun kullanılacağı yurt dışı seçimleri sistemdeki oyların yüzde 5'lik kısmında oluşturuyor” açıklamasında bulundu.

 

 

http://www.yurtgazetesi.com.tr/politika/gurbetcilerden-cbaskanligi-secimine-itiraz-h56228.html

Hits: 901