Hakan Canduran: ''Baro'da Statüko Devri Kapandı''

~ 03.07.2014, Yeni Yaklaşımlar ~

Ankara Barosu'nda seçimlerin Ekim ayında yapılması planlanıyor. Demokratik-Sol Avukatlar Grubu'nun ön seçimini kazanan ve Ankara Barosu seçimlerinde çok iddialı konuma gelen Avukat Hakan Canduran, Haberankara.com'a konuştu.

HABER ANKARA / ÖZEL RÖPORTAJ - Ankara Barosu'nda seçimlerin Ekim ayında yapılması planlanıyor. Demokratik-Sol Avukatlar Grubu'nun ön seçimini kazanan ve Ankara Barosu seçimlerinde çok iddialı konuma gelen Avukat Hakan Canduran, Haberankara.com'a konuştu.  

Canduran seçilmesi halinde hedeflerinden, bu konuma geldiği aşamalara, özel hayatından, siyasi-sosyal olaylara birçok konuyu HaberAnkara.com'a değerlendirdi.

Sıcak bir ortamda gerçekleştirdiğimiz röportajımız için Hakan Bey'e teşekkür ediyoruz. İşte Ankara Barosu'nun en iddialı adayı Hakan Canduran ile gerçekleştirdiğimiz röportaj: 

- Sn. Canduran, yoğun bir tempoda çalıştınız ve bu çalışmaların sonucunda Demokratik-Sol Avukatlar Grubunda ön seçimi kazanarak Ankara Barosu seçimlerinde çok iddialı bir konuma geldiniz.. Ankara Barosu seçimlerini kazanmanız halinde göreve geldiğiniz zaman ilk yapacağınız işler nelerdir? 

Biz yola çıkarken dedik ki; ben değil biz, "biz" başaracağız dedik. Bizim yola çıkmaktaki amacımız kişisel bir başarı değil; meslek ve meslektaş sorunlarını çözmeye yönelik toplu hareket etme başarısını sağlamaktır. Siyasi gayelerin arkasında durmadan, mesleki ve meslektaş sorunlarını ele alarak devam etme amacını hedefledik. Böyle olunca da biz projelerimizle, mesleğe ve meslektaşa bakış açımızla geldik. Onun için ilk icraatlarımız meslektaşlarımızın sorunları çözmeye yönelik olacaktır. Çok ciddi bir şekilde çalışacağız. Bizim gördüğümüz en büyük sorunlardan bir tanesi Ankara icra dairelerinin sorunlarıdır. İcra dairelerinde çalışan meslektaşlarımızın yaşadıklarını izliyoruz. Kendimiz de yaşıyoruz. "Ankara Barosu icra dairelerine yeterince ilgi göstermedi" diyoruz. Özellikle sıcak havalarda havalandırma eksikliği, tuvaletlerin eksikliği, avukatların oturabilecekleri veya çalışabilecekleri mekanların eksikliği... Dolayısıyla biz ilk çalışmalarımızı icra dairesinde yapmayı düşünüyoruz. 

Bunun dışında Ankara Barosu'nun, Ankara adliyesinin sorunları çok. Özellikle de meslektaşlarımızın duruşmalarda ki sorunları, genç meslektaşlarımızın temsil sorunları, genç meslektaşlarımızla birlikte bizlerin adliyede duruşma takip etme sorunlarımız var. Öncelikle bunları çözmeye çalışacağız. Biz baro meclisi kuracağız. Bu baro meclisinde ekim ayında seçime giren tüm grupların oransal aldıkları oyun karşılığı olarak o meclise üye davet etmelerini sağlayacağız. Bu meclisin içerisinde genişlik meclisi dediğimiz sistem oluşturacağız. Yasaya göre 0-5 meslek yaşında olan arkadaşlarımızın bir temsil sorunu var. Yönetim kurulu üyesi olamıyorlar. Baronun resmi kurumlarında yer alamıyorlar. Öncelikle bu arkadaşlarımızın %35 gibi bir çoğunluğu oluşturduğunu da dikkate alırsak, gençlik meclisinin kurulması en önemli meselelerden bir tanesidir. Genç arkadaşlarımızın sorunlarının o mecliste tartışılarak oradan çıkacak sonucu yönetim kurulunun ilk olarak ele alması bizim derdimiz. Genç arkadaşlarımızın temsildeki yasal sıkıntılarını ortadan kaldırmak için meclisle avukatlık yasası değişimi konusunda çalışmalarımızı yürüteceğiz. Ama arada kalan sürede de gençlik projesi ile bu arkadaşlarımızın temsil sorununun önüne geçmeye çalışacağız.

Diğer bir sorunumuzda avukatlık kanunu. Gerçekten üzerinde çok oynanmış, avukatlara hitap etmeyen, avukatları kaldıramayan bir yasayla karşı karşıyayız. Ancak taslaktan belki haberiniz vardır. Hükümetin getirdiği son taslağın da yanında değiliz. Bu taslak avukatlık kanununu temelden değiştiren, avukatlık kanununun kamusal yönünü ortadan kaldırıp bunu liberal bir yapıya çeken kanun örneklerinden biri. Bu nedenle biz bunu kabul etmediğimizi her platformda ortaya koyduk. Avukatlık kanununda avukatların geleceklerini düzenleyebilecek, onları yargının mensubu, yargının bir sacayağı kabul edileceği bir yapı istiyoruz biz. Bunun için de biz çalışacağız. Ekiplerimiz kurup biz çalışacağız ve Barolar Birliğinin de bu konuda bize yardımcı olmasını isteyeceğiz. 

 

 

"BARODA STATÜKO DEVRİ KAPANDI"
- Barolar birliğinden olumsuz yönde bir cevap alırsanız?
Barolar Birliği benim kanaatimce bize olumsuz cevap vermeyecektir. Çünkü avukatlık kanunu sadece Ankara barosunun sorunu değildir. Tüm Türkiye avukatlarının sorunudur. Netice de baroların temsil kuruluşu olarak Barolar Birliği yasaya göre mevcut ise Barolar Birliği bu taslağın bizim tarafımızdan hazırlanmasına itiraz etmeyecek; hatta destek olacaktır. Diğer barolarla da önümüzü açacağını düşünüyoruz.
- Şu anda seçimlerin en favori adayısınız. Sn. Canduran, bu aşamaya gelene kadar hangi aşamalardan geçtiniz?
Aslında bunun başlangıcı 1 Mart 2014 tarihi. Resmi olmasa da kitlelere duyurma olarak 1 Mart tarihini esas alabilirim. O gün bir takım avukat arkadaşlarımız bir toplantı yaptılar. Türk hukuk kurulunda yapılan toplantıda aday olma kapasitesi olan arkadaşları davet edip onların baro hakkındaki görüşlerini dinlediler. Bende o zaman yarı gayri resmi anlamda yaptığım konuşmada aday olduğumu ortaya koydum. Bu süreçte tabi iktidara karşı mücadele etmek zor. İktidarın biliyorsunuz bütün olanaklar ellerinde. Hangi anlamda; kurulları iktidar şu anda ki yönetim yönetiyor. Sonuçta tanınırlık onların tanınırlığı. Ben daha önce iki dönem Ankara Barosu'nda yönetim kurulu üyeliği yaptım. Ankara Barosu Genel Sekreterliğini yaptım. Ankara Barosu Başkan Yardımcılığını yaptım. Baronun kanaatimce gerçek anlamda bir meslek ve meslektaş sorununu çözebileceğine o dönemde inandım ve bir ekip kurdum. İktidarın karşısında 5 adayla beraber seçime girdik. Yani toplam 6 adaydık. Bir takım görüşmeler yaptık. Bu görüşmelerde Tacar Çağlar, Oğuz Akçay, Mahmut Karatekin Ve Seçkin Arıkan benimle beraber adaydı. Sema Hanım da daha sonra aday adayı olduğunu söyleyince biz toplam 6 aday bu yarışa girmiş olduk. Bir süre sonra Seçkin Arıkan ve Mahmut Karatekin benim lehime adaylıktan çekildiler ve biz üçümüz benim başkan adaylığımda bir güç birliği yaptık. Bununla birlikte Ankara Barosu'nun genç dinamik avukatlarını da yanımıza aldık. Çünkü seçimi kazanmak genç avukatların iradelerine bağlıdır. Onlar bu konuda çok çalışkan ve hassas insanlardır. Onları yanımıza aldık. Tacar Bey bu arada bir karar verdi seçime girmeyeceğini söyledi. Oğuz Bey seçime gireceğini söyledi. Sema Hanım zaten seçime gireceğini söylüyordu. Sonuçta 3 aday seçim çalışmasını yaptık. 26’sında da Ankara Barosu avukatları aşağı yukarı 4000 kişi seçime katıldı. Bunların % 55'i; 2100’ün üzerinde meslektaşımız bize teveccüh etti. Biz kazandık…
Bence bu şu anlama geliyor. Baroda artık statüko devri kapanmıştır. Baroda artık meslek ve meslektaş anlamında genç avukat arkadaşlarla birlikte bütün tabana yayılmış bir hareket başlamıştır. Bu da Ankara barosunda büyük bir devrimdir. Biz de burada üzerimize düşen her türlü görevi yapmaya kararlıyız. 

 



- Barolar sadece bir meslek grubu gibi değil de aynı zamanda Türkiye’de en etkili yapılardan, örgütlenmelerden de birisi. Bunun tabi sivil yaşama etkisi de büyük oluyor. Siz göreve gelirseniz Ankara Barosu'nun siyasal ve toplumsal gelişmelere refleksleri nasıl olacak?
Avukatlık kanunu 95. Madde barolara şu hakkı veriyor: Ankara Barosu ve ya herhangi bir baro toplumsal olaylarda taraf olabilecektir. Biliyorsunuz son birkaç seneye kadar Ankara Barosu toplumsal olaylarda Danıştay’a karşı dava açıp iptal istemlerinde bulunabiliyordu. Fakat Danıştay, Ankara Barosunun -özellikle Ankara barosu diyorum, en çok biz açıyorduk- veya baroların bu yönde toplumsal olaylarda, sosyal olaylarda, insan haklarına aykırı eylemlerde toplumun temsil etme yetkisi olmadığı yönünde iştiyakta bulundu. Bu resmi bir görüş olarak kabul ediliyor. Biz dava açma anlamında önümüz tıkansa da sosyal yaşamda ve siyasi yaşamda insan haklarına aykırı, hukukun üstünlüğüne aykırı olan her türlü davranışın karşısında olacağız. Bu hak yasa ile verilmiştir. Bu hakkı da sonuna kadar kullanacağız.
- Sizden kişisel olarak bahsedelim isteriz. İş dışında ne yaparsınız, Hobileriniz nelerdir, yürüyüş yapmayı sever misiniz, hangi takımı tutarsınız?
Hakan bey çok özel birisi değildir. Hakan bey 12000 avukattan 1 tanesidir. 22 yıldır avukatlık yapar. 22 yıldır koridordadır. Koridordan hiç ayrılmamıştır. Kastettiğim: hep mesleğin içerisindedir. Hep duruşmalardadır. Hep icra dairelerindedir. Yaşamını sadece avukatlıktan kazanmaktadır. Evlidir. Bir kızı vardır. 1966 doğumluyum. Motosiklet kullanmak gibi özel bir hobim vardır. Biraz gitar benzeri hobilerim var; müziğe ilgim vardır. Bunların dışında hep çalışırım.

 

 

 

 

"HİÇBİR MESLEKTAŞIMA RANDEVU VERMEYECEĞİM!"

- Sn. Canduran; son olarak Barodaki avukatlara vermek istediğiniz bir mesaj var mı?


Biz hiçbir şekilde avukatlar arasında bir ayrışma yönünde hareket etmeyeceğiz. Seçilirsek, bende Ankara Barosu başkanı olursam, bütün meslektaşlarıma eşit mesafede, bütün meslektaşlarıma en yakın mesafede olacağıma söz veriyorum. Şuna da söz veriyorum: Ankara Barosu başkanı olarak hiçbir meslektaşıma randevu vermeyeceğim! Her meslektaşım istediği an, istediği gün, istediği saatte benimle görüşebilecek. Her türlü sorunu çözmek açısından söz verdik. Bu sözümüzün de arkasındayız imzamızı da atıyoruz. Cep telefonum 15 yıldır kullandığım aynı cep telefonumdur. Cep telefonumda bütün meslektaşlarıma açıktır. İnternet sitemdede de gözükmektedir. Bütün meslektaşlarım 15 yıldır kullandığım telefondan bana ulaşabileceklerdir. 

- Sn. Canduran; bize vakit ayırdığınız için teşekkür ederiz. Seçimlerde başarılar diliyoruz. 

HaberAnkara.com, bilgi paylaşım özgürlüğü nedeniyle kendisinden haber paylaşımı yapılmasına müsaade etmektedir. Bunun tek şerhi haberin sonuna açık ve sayfaya yönlendirilebilir link konulmasıdır. Link ve kaynak gösterilmeyen paylaşımlar hakkında HaberAnkara.com yasal haklarını saklı tutmaktadır.

http://www.haberankara.com/haber/10609/hakan-canduran-baroda-statuko-devri-kapandi.html

Hits: 1286