Ricciardone: Türklerin, diktatörlüğü kabul etmeyeceğine inanıyorum

~ 27.06.2014, Yeni Yaklaşımlar ~
ABD Büyükelçisi Francis Ricciardone, görev süresinin dolmasına kısa bir süre kala yaptığı röportajda ilginç mesajlar verdi.

Radikal.com.tr – ABD Başkanı Barack Obama tarafından 1 Ocak 2011 tarihinde ABD’nin Türkiye Büyükelçisi olarak atanan Ricciardone, T24 haber portalı yazarı Murat Sabuncu’ya verdiği röportajda, Irak ve Suriye’de hızlı kazanımlar elde eden IŞİD’in geçmişte Türkiye’den destek gördüğü iddialarından barış sürecine, yolsuzluk tapelerinden Ekmeleddin İhsanoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığına dek pek çok konudaki sorular yanıtladı.

Ricciardone’nin sözleri arasında en dikkat çekeni ise, “Türklerin diktatörlüğün hiçbir şeklini kabul etmeyeceğine inanıyorum” demesi oldu. Büyükelçi, Murat Sabuncu’nun “1 Ocak 2011'den beri Türkiye'de büyükelçisiniz. Ama bu sizin ilk tecrübeniz değil. En yakın tarihlisi 1995-1999 yılları arasında Başmüsteşar ve Maslahatgüzar olmak üzere daha önce iki kez Türkiye’de görev yaptınız. Yani 28 Şubat sürecinde de, AK Parti 'nin güçlü olduğu dönemde de ülkeyi gözlemlediniz. Türkiye'nin demokrasi serüveninde nelerin değiştiğini düşünüyorsunuz” sorusunu şöyle yanıtladı:

“Türk halkının siyasi bilincindeki olgunlaşmayı yakından izledim; demokrasi ve özgürlük konusunda en yüksek standartları yakalama arzularına tanıklık ettim. Türklerin, diktatörlüğün hiçbir şeklini kabul etmeye niyetleri olmadığına inanıyorum.”

Ricciardone, Gezi, internet yasakları ve basın özgürlüğüne yönelik eleştirilerin hatırlatılarak “Erdoğan'da bir otoriterleşme eğiliminden bahsedilir misiniz” diye sorulması üzerine ise şunları söyledi:

“Dünyadaki tüm demokrasiler, ayakta kalmak ve gelişmek istiyorlarsa, özgürlüklerini korumak ve genişletmek için çalışmayı sürdürmeli. Türkiye de bir istisna değil. Bu bağlamda, bence hepimiz için en büyük zorluk, gücün tek bir kişide, partide, devlet kurumunda ya da kamuoyunu ve duyarlılığını temsil ettiğini iddia eden tek bir harekette aşırı şekilde toplanmasına karşı sağlam ve etkili 'denetim ve denge' sistemlerinin kurulması.”


‘ACEMİ BÜYÜKELÇİ’YE YANIT: SAÇLARI DEĞİRMENDE AĞARTMADIM
Türkiye'ye geldiği ilk günlerde kimi davaları ve gazetecilerin tutukluluğunu anlamadığını söylediği için Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından "acemi büyükelçi" ifadesiyle eleştirilen Ricciardone, bu konunun hatırlatılması üzerine ise bir Türk atasözüyle karşılık verdi: "Bildiğiniz gibi bilgelik taşıyan Türk atasözlerini çok seviyorum. En sevdiklerimden biri de: Bu saçlar değirmende ağarmadı…"


IŞİD-TÜRKİYE
Ricciardone, “Size göre Türkiye'nin IŞİD'in güçlenmesinde katkısı oldu mu” sorusuna ise “Türkiye’nin Batılı müttefikleri için bu iddialar geçerli değil” diyerek yanıt verdi ama ekledi: “Geriye dönüp bakıldığında kimileri, Türkiye ve müttefikleri, IŞİD’e terörist, finansman ve silah akışını engellemek adına daha fazla ve daha erken harekete geçebilirdi, diyebilir.”


BARIŞ SÜRECİ
“Sürecin tüm Türk vatandaşları için daha demokratik, barışçıl, güvenli ve adil bir ortam sağlayacağını düşünüyorum, ve akıllıca yönetildiği takdirde, bu sürecin, Türkiye’deki Kürtler de dahil olmak üzere tüm Türk vatandaşları için güzel bir şekilde sonuçlanmasının mümkün olduğuna inanıyorum.”


‘EKMELEDDİN İHSANOĞLU'NA SAYGI DUYUYORUM'
“Türkiye’nin yakın müttefiki olarak, herhangi bir siyasi kişi ya da partiyi desteklemiyoruz. Bununla birlikte, Dr. İhsanoğlu ile ilk kez 1996 yılında Hillary Clinton ile beraber tanışma şansım oldu, mevcut görevim sırasında da bir kez daha görüştüm. Ne İhsanoğlu’na, ne de başkasına yönelik siyasi bir destek ifade etmek isterim, ancak kendisine akıllı ve kibar bir kişi olarak saygı duyuyorum.”


‘ERGENEKON-BALYOZ DÖNÜM NOKTASI’
“Bu davaların, yargı şeffaflığının ve hukukun üstünlüğünün herkes için tesis edilmesi konusunda tarihi dönüm noktaları olacağını düşünüyorum. Türk hukuk ve siyaset uzmanlarının bu davaları gelecekte dikkatle inceleyeceklerine güveniyorum. Yargının bağımsızlığı ve hesap verebilirliği; yargı sürecinin şeffaflığı; partiler, gruplar ya da kişisel çıkarların ötesinde, savcılık makamı da dahil olmak üzere, yargının hukuka sadık kalması konusunda en doğru dersler çıkarılacaktır.



RICCIARDONE RÖPORTAJININ TAMAMI İÇİN TIKLAYIN

Hits: 993